ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Zoo (Opole, Polsko)

Zoo v Opole jsme navštívili při naší prosincové dovolené v Polsku. A hned jsme si ji oblíbili. Není totiž tak rozsáhlá jako jiné zoologické zahrady (např. Ostrava nebo Zlín-Lešná), ale přesto zde najdete spoustu zvířátek a hezké moderní pavilony.

Navíc jsme v ní byli skoro sami, a to nebylo zas tak škaredě, takže vlastně takový návštěvnický ideál. Jen škoda, že v zimě je část atrakcí uzavřena, takže jsme si nemohli prohlédnout vše. I tak jsme ale viděli hodně.

S jakými zvířátky se v Zoo setkáte?

V zoo se nachází například pavilon opic, kde žijí lemuři, kotulové, chvostani, mirikini, mravenečníci a další živočichové. Kousek vedle byly dokonce i gorily, které měly krásný a stylový pavilon, kde nechybělo ani spoustu zeleně.

Dále jsou v zoo lamy, papoušci a jiní exotičtí ptáci, plameňáci nebo volně se pohybující pávi.

Pavilon obojživelníků byl částečně ve výstavbě, takže jsme si prohlédli jen spodní patro (kde jsou také k dispozici nové WC) a další část snad při příští návštěvě.

Děti zaujali vlci, které znají z pohádek, a také panda červená, která byla dokonce ve venkovním výběhu.

Dále byli k vidění jaguáři, pumy, rys, levhart, serval, gepardi, osli, daňci, divoká prasata, antilopy…

Nechyběly ani zebry, žirafy, pštrosi, velbloudi, jeleni nebo klokani.

Některá zvířátka mají krásné malé domečky, ve kterých je několik oken a návštěvníci tak mohou vidět zvířata z různých úhlu. A ty jsou přitom v teple a klidu. Takto jsme viděli třeba surikaty, vari nebo lemury.

Jiná zvířata pak měla jen venkovní výběh, například sova, puštík, sýček apod.

Lachtany jsme viděli jak nad vodou, tak i pod vodou, což bylo pro děti hodně zajímavé – stály za sklem a koukali, jak si lachtani vesele plavou.

Kromě výše uvedených zvířat v zoo žijí i giboni, oceloti, vydry, orli, kondoři, pásovci, dikobraz, nosálové, hrošíci, emu, pony, ovce, kozy, volavky, jeřábi, kachny, husy syslové a mnoho jiných druhů, takže pestrost je zde opravdu velká.

Atrakce pro děti

Pro děti je připraveno spoustu doplňujících atrakcí, které jim mají pobyt v zoo ještě více zpříjemnit. Hned u vstupu bylo například menší dětské hřiště, kde se mohly děti vyřádit.

Uprostřed zoo jsme pak narazili na lanový park. Osobně jsme ho nevyzkoušeli, protože bylo mokro a děti jsou na něj ještě trochu malé. Ale vypadal dobře.

Naproti lanového parku pak bylo hřiště, kde už si děti vyhrály více. Byl tam kolotoč, klouzačka a dřevěné věže, do kterých se dalo lézt a různé přes ně přelézat.

Pokud máte rádi komentované krmení, tak vás určitě potěší, že i tyto aktivity v Opolí najdete. Začíná se po poledni a k vidění je například výcvik lachtanů, krmení gorily, pelikánů, lemurů nebo lachtanů.

V Opolí pak najdete také mini zoo, kde se dostanou děti se zvířátky do kontaktu. Mini zoo ale byla v době naší přítomnosti uzavřena (asi z důvodu, že už byla zima), tak jsme vyzkoušet nemohli. Stejně tak místní restaurace byla zavřená, fungovalo jen bistro (kavárna) při vstupu.

Praktické informace

Opole leží asi 2 hodiny autem od Ostravy, takže to není z České republiky daleko. Samotná Zoo je situovaná na ostrově uprostřed lesů a parkoviště je od ní vzdálené 600 m, takže počítejte, že kousek budete muset pěšky. Parkoviště bylo bezplatné a velké. K zoologické zahradě pak vedla asfaltka, po které se dalo krásně i s kočárkem. Vlastně v celé zoo kočárek nebyl problém, takže se určitě nebojte vyrazit i s ním.

Vstupné na dospělého vychází na 22 PLN (asi 130 Kč). Děti do tří let mají vstup zdarma a starší děti, studenti, důchodci a lidé se zdravotním postižením mají sníženou cenu 15 PLN (asi 90 Kč). Vstupenky můžete zakoupit na pokladně, v prodejních automatech, ale také online, což jsou super vychytávky, protože se aspoň nemusíte bát, že budete stát ve frontě.

Pokud zoo navštívíte s menšími dětmi, rozhodně doporučuji půjčit si místní dřevěný vozíček. U nás si ho děti zamilovaly a nechtěly z něj skoro vylézt. Měli jsme tam 3 děti ve věku 1,5 – 3,5 let a kupodivu se i tak dobře vezl, nebyl těžký a zvládla jsem ho řídit i já v 5. měsíci těhotenství. Přesuny díky němu byly rychlejší a pro děti i zábavnější. Zapůjčení stálo jen pár korun a zaplatit se dalo rovnou na pokladně.

Celkové hodnocení

Už dlouho jsem nenarazila na tak pěknou a příjemnou zoologickou zahradu. Díky tomu, že není tak rozlehlá a měli jsme k dispozici i vozíček, tak jsme si v klidu stihli všechno projít a návštěvu jsme si užili jak velcí, tak malí. Většinou míváme problém, že jsou zoo velké a nestihneme je celé obejít nebo se musíme honit, aby to Beky zvládla, protože dlouhé chození ji nebaví (a to máme nosítko a když nemůže, tak ji neseme). Zde ale takové potíže nebyly, takže byl výlet skvělý.

Bohužel tím, že jsme byli v zimě, tak jsme některá zvířata neviděli, protože byly schované. Ale s tím jsem tak trochu počítali. Jinak ale byla zoologická zahrada krásně upravena, čistá a bylo vidět, že se tam tvoří další atrakce a výběhy.

V opolské zoo jsou přichystáni na české návštěvy a například názvy zvířat byly nejen v polštině, ale také češtině (a angličtině). Na našem polském hotelu jsme dostali také českého průvodce celou zoo, takže jsme se zde cítili jako doma.

Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments