ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Dívčí hrady – Děvičky (Pavlov)

Na Dívčí hrady (někdy zvané také Děvičky) jsme se vydali na počátku léta, když jsme trávili dovolenou na Jižní Moravě. Chtěli jsme kromě památek i výlet do přírody, při kterém se trochu zapotíme. Cesta byla nakonec hodně pohodová a nenáročná, takže jsme si do těla nedali. Výlet byl ale přesto moc zajímavý.

Zřícenina gotického hradu Děvičky jde vidět už z dálky. Jedná se o dominantní stavbu celé Pálavy. K hradu se můžete vydat po červené z obce Popice (trasa dlouhá cca 7 km) nebo z Pavlova, odkud jsme šli my (trasa dlouhá cca 1,5 km).

Příjemná procházka přírodou

Když jsme přijeli do obce Pavlov, nechali jsme auto na placeném parkovišti a vydali jsme se po zelené vzhůru ke hradu. Prvních pár metrů byl kopec prudký a šli jsme po asfaltce kolem několika domů, vinných sklípků a zahrad. Po chvíli jsme se ale ocitli v přírodě a mohli jsme tak do terénu vypustit i dítě, aniž bychom se báli, kde skončí a jestli ho něco nezajede.

Už na cestě se nám naskytly krásné pohledy, a to nejen na vinice, ale třeba také na Novomlýnské nádrže.

Cesta vzhůru vedla především lesem a přírodou.

Posledních pár metrů před cílem nás čekaly i schody.

A pak už se nám naskytl krásný pohled do okolí.

Zřícenina hradu Děvičky

Co se týče hradu, tak ten už je hodně rozpadlý a zub času se na něm notně podepsal.

Je tam pár výklenků a míst, kde můžete nahlédnout, ale většinou zbyly jen obvodové zdi.

Místo ale působí romanticky a ty výhledy stojí za to.

Celkové hodnocení

Procházka na Dívčí hrady je příjemná, krátká a nenáročná. Na hoře jste de facto za pár minut (s dětmi samozřejmě trvá cesta déle, ale i tak nic hrozného). Tak krátký výšlap jsme ani nečekali. Pokud si chcete dát pořádnou turistiku, doporučuji spíše druhou trasu, protože z Pavlova je to fakt kousíček. Na druhou stranu ideální i pro menší děti, protože mohou vyjít nahoru samy.

Děvičky jsou hodně vyhledávaným místem. Po cestě jsme potkávali spoustu lidí a nahoře společně s námi bylo minimálně 20 osob, a to jak postarších, tak i rodin s dětmi. Nečekejte tedy soukromí. Naštěstí i když je zřícenina malá, lidé se tam rozptýlí a není to tak hrozné. Na zřícenině se nic neplatí a nejsou zde ani žádné organizované prohlídky.

Pro Beky byl výlet zážitek, protože na takové zřícenině jsme ještě nebyli. Se zájmem musela kouknout do každé díry, osahat si zdi a všechno kolem. Cesty ani nahoře nejsou zpevněné, takže je třeba děti trochu hlídat, ale to je de facto stejné u většiny hradů.

Cesta není uzpůsobena na kočárky. Jednak je hodně hrbolatá a místy kamenitá, hlavně jsou ale ke konci i schody. Pokud máte malé děti, doporučuji spíše nosítko nebo šátek.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments