RECEPTY: Kokosové mléko

Kokosové mléko jsem dříve kupovala v plechovce. Vzhledem k tomu, že jsem ho používala jen sem tam do některých receptů, kvalitu nebo další aspekty jsem neřešila a bohatě mi kupované stačilo.

Když jsem začala vařit zdravěji a vymýšlela recepty i pro dceru, narazila jsem na možnost udělat si kokosové mléko vlastní. Protože jsou na něj potřebné jen 2 ingredience, hned jsem ho zkusila. A jiné už neděláme! Je rychlé, mnohem chutnější než kupované a máme ho rádi nejen do jídla, ale také jen tak na popíjení. Je navíc vhodné i pro menší děti (poté, jak zavedete kokos, což jsme my udělali cca po jednom roce).

Co budete potřebovat

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 0,6 l vody

Postup

  1. Do mixéru nebo smoothie makeru dáme kokos s vodou a rozmixujeme do hladka.
  2. Vezmeme si láhev, trychtýř a plátýnko nebo látkovou plenu, kterou vysteleme trychtýř. Na plátýnko pak dáme obsah mixéru, procedíme a důkladně vyždímáme, až nám zůstane jen suchý kokos. Takto opakujeme, dokud nezpracujeme všechen obsah mixéru.
  3. Kokosové mléko můžeme ihned použít nebo jej uchováme v lednici (vydrží pár dnů). Po chvíli se oddělí voda od kokosového tuku, takže nezapomeňte láhev před dalším použitím protřepat.

Tipy na závěr

  • Na kokosové mléko používáme nejraději sklenice s uzávěrem z IKEA.
  • Kokos, který zůstane po zcezení můžete použít například do buchet nebo sušenek.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments