RECEPTY: Apple pie (jablečný koláč)

Měli jsme doma hodně jablek, které už bylo nutné spotřebovat, a tak jsem zkusila náš první jablečný koláč, který se často označuje jako americky apple pie.

Recept jsem samozřejmě upravila tak, aby byl zdravější a mohla ho bez výčitek Beky i já, která moc sladké nejím. Nakonec byl tak dobrý, že si ho dal i manžel. Vhodné pro děti od 1 roku i pro ty, kdo se stravuji zdravěji nebo jsou příznivci fitness receptů.

Co budete potřebovat

Těsto

  • 250 g špaldové mouky hladké
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 2 vejce
  • 2 lžíce cukru (já dala kokosový, můžete i jiný)

Náplň

  • 750 g nakrájených jablek na měsíčky
  • 1 lžíce skořice
  • hrst oříšků (já dala vlašské, ale mohou být i jiné)
  • špetka mleté vanilky (lze vynechat)
  • 1 lžíce medu (lze vynechat)

Postup

  1. V misce vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme tvaroh a ještě jednou vyšleháme.
  2. Přisypeme mouku a rukou vypracujeme těsto. Kdyby hodně lepilo, můžeme dát mouky více.
  3. Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odpočinout (alespoň 30 minut).
  4. Mezitím si připravíme náplň. Jablíčka zbavíme slupky, nakrájíme na tenké měsíčky, dáme do hrnce, přidáme trochu vody a vaříme asi 10 minut.
  5. Vodu slejeme, přidáme skořici, oříšky a mletou vanilku. Pokud jablíčka nebyly moc sladké, můžeme ještě přidat med.
  6. Z lednice vytáhneme těsto, kousek oddělíme (asi 1/4) a dáme bokem. Zbývající těsto rozválíme na podložce posypané moukou. Vyválený plác by měl být o trochu větší než dortová forma, aby se daly kraje zahnout a udělaly se tak okraje koláče.
  7. Dortovou formu vymažeme máslem, umístíme do ní těsto a na to rozvrstvíme náplň.
  8. Zbývající kousek těsta opět vyválíme, nakrájíme na tenké plátky a poklademe nahoru na koláč.
  9. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut (dokud není koláč nahoře dozlatova).

Tipy na závěr

  • Těsta nahoru nechte opravdu méně – když je hodně hrubé, špatně se to pak kraje. Naopak zespoda více těsta nevadí, alespoň je koláč pevnější.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments