Zelňačku miluji už od dětství. Dlouho jsem ji kvůli kojení nejedla, ale nyní jsme ji trochu upravili, aby ji mohla i Beky, a konečně si na ní zase pochutnáváme.
Je vhodná i pro dietnější stravování – zelí má spoustu vitamínů a pokud zelňačku nebudete hodně zahušťovat a nepřidáte kilo klobásky, klidně si ji můžete s čistým svědomím dát.
U dětí je vhodnost cca od 1-1,5 let. U nás měla ale Beky dlouho s nadýmavými věcmi problém, takže jsme zelí zaváděli později. Polévka ji začala chutnat až kolem 2,5 let (vadila ji konzistence zelí).
Co budete potřebovat (5 porcí)
- 500 g kysaného zelí
- 4 brambory
- 1 klobása (nemusí být)
- cibule
- olej
- 3 lžíce mletých ovesných vloček
- 2 lžíce mleté papriky sladké
- 1 bobkový list
- sůl, pepř, kmín
- 100 g zakysané smetany
Postup
- Cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji ji necháme zesklovatět.
- Pro dospělé a starší děti můžeme po chvíli přidat klobásku a lehce osmahnout (nebo je možné ji přidat až na talíř).
- Cibuli (případně i s klobáskou) zaprašíme mletou paprikou, chvilku restujeme.
- Přidáme zelí, kmín, bobkový list, trochu soli, pepř a zalijeme vodou tak, aby bylo zelí ponořeno. Vaříme asi 30 minut. Pokud vaříte i pro menší děti, doporučuji zeli před vaření ještě trochu pokrájet.
- Brambory zbavíme slupky, nakrájíme na kostičky a dáme do samostatného hrnce s vodou, solí a kmínem. Vaříme do změknutí. Poté scedíme.
- Do zelí vmícháme mleté ovesné vločky (nebo hrášku), přidáme brambory a můžete dochutit solí, kmínem či pepřem a krátce ještě povaříme.
- Na závěr vmícháme zakysanou smetanu.
Tipy na závěr
- Klobása není nutná, ale dodá jídlu ten pravý šmrnc. Lze ji také nahradit třeba uzeným. Pro menší děti doporučuji vařit zvlášť (přeci jen klobása není pro roční dítě zrovna vhodná).
- Zahustit zelňačku můžete ovesnými vločkami mletými i nemletými, případně hráškou nebo strouhanou bramborou.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete část sladké papriky nahradit pálivou.
- Zelňačku můžete podávat ihned, ale nejlepší je druhý den po uležení.
- Podávat můžeme s pečivem nebo bez přílohy.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jakou máte zkušenost se zamražením zelnacky? Případně jaká hotová jídla prckům určit nezamražovat? Děkuji moc
Dobrý den,
přiznám se, že mrazím maximálně zvlášť – například maso v kostkách na led nebo mixovanou řepu a podobné. Zelnačku bych asi nemrazila, moc si nedovedu představit, co by zima udělala se zelím. Ani brambor není dobré zamražovat.