ČTENÍ: Hoří, hoří

Pestrá červená auta, houkačka, majáček…. Kdo by neznal hasiče? U dětí je to oblíbené téma, a proto se není čemu divit, že ho často najdeme i v knížkách.

V nakladatelství Svojtka se dokonce na hasiče zaměřili v rámci své série Otoč, posouvej. Takže kromě barevných ilustrací a krátkých popisků v knize najdeme také různé pohyblivé prvky.

Obsah knihy

Na první stránce se setkáme s velkým hasičským autem a dvěma hasiči. Oproti knihám v sérii Tlač, táhni, posouvej není na úvodní stránce žádná pohyblivá část, jedná se o prostý obrázek.

Na další stránce vidíme, jak hasičské auto vyráží do akce. Děti si mohou vyzkoušet, jak se mění v majáčku barvy díky posunování v dolní části stránky.

Po cestě hasiči poskytnou první pomoc raněnému. Děti se přitom mohou naučit, co je lékárnička, nosítko nebo kdo je to kolemjdoucí. Na vedlejší stránce pak nahlédnout do hasičského auta.

Hasiči dorazí také k babičce, která potřebuje sundat kočku ze stromu. Hasiči k tomu využijí žebřík, který mohou vysunout i děti.

Nakonec dojedou hasiči k hořícímu domu, kde se snaží uhasit požár. A děti mohou pomoci v hašení.

Formát knihy

Leporelo je o trošku menší než je u Svojtky běžné (například v porovnání v Minipediemi nebo knihami v sérii Tlač, táhni posouvej). Na druhou stranu ale lépe padne do ruky i nejmenším dětem. Stránky jsou hrubší a odolnější.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit například v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 71 Kč (ale pokud narazíte na akci, koupíte i levněji).

Celkové hodnocení

Leporelo Hoří, hoří má atraktivní námět a je zpracováno jednoduchou formou, takže je vhodné i pro malé děti. Kromě pěkných obrázku zde nalezneme také textový popis.

Líbí se mi, že se děti díky příběhům seznámí s tím, co hasiči dělají. Rozšíří si také slovní zásobu a samozřejmě procvičí motoriku díky pohyblivým částem. Pokud máte doma navíc milovníka hasičů, určitě bude nadšený. Pohyblivých prvků ale mohlo být trochu víc. Knihu jsme měli celkem brzo přečtenou. Není zde ani tolik detailů, o kterých by se dalo dlouho debatovat, jak je to u jiných knížek.


Nakladatelství: Svojtka&Co.
Rok vydání: 2017
Rozměr: 180×180 mm
Váha: 0,220 kg
Počet stran: 8
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments