KNIHA: Jak se dostat z maléru

Dnešní děti jsou s možnostmi úplně jinde, než jsme byli my rodiče. S tím se ale pojí také nástrahy, které děti obklupují v mnohem nižším věku a v mnohem větší míře. A jak se říká, neznalost neomlouvá. Proto také vznikla kniha Jak se dostat z maléru, která slouží jako občanskoprávní průvodce pro děti, a to už od 8 let.

Kniha na základě poutavého příběhu tří kamarádů dětem představuje základy občanské gramotnosti. Vše je psáno jednoduše a krátce, mnohdy s ilustračními obrázky, aby to mohly pochopily i mladší děti. Kromě právní problematiky nechybí ani finanční otázky.

Orientace v knize

Kniha provází čtenáře různými tématy, a to prostřednictvím příběhu, faktických informací a praktických rad. Příběh najdou děti vždy v oranžovém rámečku. Pokud tedy chcete číst jen příběh, stačí se v každé kapitole zaměřit na oranžovou část.

V zeleném rámečku (s jedním symbolem) najdou děti informace k danému tématu.

Modrý rámeček s dvěma symboly uvádí složitější informace pro zkušenější čtenáře.

Poté se můžete v kaptolách setkat s otázkou k přemýšlení.

A následuje tip, co si mohou děti vyzkoušet.

Občas zde najdeme také vtip nebo kulturní okénko, ve kterém najdou děti různá přísloví, rčení, tip na knihu či seriál a podobně.

Obsah knihy

Roman se Štěpánem přijdou ke kamarádovi Standovi. A obdivují jejich domov, který je plný luxusního vybavení a drahé elektroniky. Jenže Standa je smutný. Vše jim další den přijde zabavit exekutor, jsou totiž bez peněz.

Kluky napadne, že by byla škoda, kdyby vzal i novou herní konzoli, a tak ji Štěpán zabalí do své bundy a odnese k sobě domů. Jenže exekutor přišel na to, že konzole chybí, a je zle.

Standu navíc čeká doma ještě jedno nepříjemné překvapení. Jsou odopojeni od elektřiny. Tatínek přijde o svou firmu a pracuje v obchodě, aby vydělal alespoň nějaké peníze. Do toho exekutor zjistí, že byla konzole schovaná a vše začíná řešit i policie.

Aby toho nebylo málo, tatínka vyšetřují, protože jeho společník ve firmě nelegálně odváděl peníze pryč z firmy, nyní vše vzal, utekl a někde se schovává. A policie zjišťuje, jestli v tom má prsty i tatínek. Jak to jenom všechno dopadne?

Jaká témata v knize najdete?

  1. Bohatství a chudoba (peníze nejsou všechno)
  2. Příjmy a výdaje (jednou jsi dole, jednou nahoře)
  3. Úspory nebo dluhy (dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí, ale přemýšlí u toho)
  4. Finanční maléry (dluhy dělají z člověka otroka)
  5. Pravidla a zákony (zákony jsou tu proto, aby silnější nemohli všechno)
  6. Energie (budiž světlo, teplo a internet)
  7. Pomoc státu (můžeš-li pomoci, pomoz. Pokud ne, neuškoď)
  8. Práce (bez práce nejsou koláče)
  9. Sociální dávky (kde jsou přátelé, tam je i pomoc)
  10. Ohrožení zdraví a života (zdraví je největší poklad)
  11. Policie (pomáhat a chránit)
  12. Druhy policie (pravidla dvakrát měř, jednou řež platí zejména na přechodu)
  13. Jak policisté pracují (nikoliv povolání, ale poslání)
  14. Podezření (předpisy jsou od toho, aby nás chránily)
  15. Zločinci (jakmile byl vytvořen zákon, objevil se podvod)
  16. Jak neporušit zákon (rozeznat pravdu a lež je velmi těžké umění)
  17. Bydlení (můj dům, muj hrad)
  18. Dobrá práce (práce kvapná, málo platná)
  19. Trest (boží mlýny melou pomalu, ale jistě)
  20. Braňte se v mezích zákona (ne vždy je čestné, co je dovolené)
  21. Péče o seniory (v nouzi poznáš přítele)
  22. Soud (vládce nestojí nad zákony, ale zákon nad vládcem)

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a pevnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál. Stojí 319 Kč, ale pokud narazíte na akci, lze ji pořídit i levněji (například nyní jen za 271 Kč).

Celkové hodnocení

Kniha vypráví příběh o třech klucích, kteří si hodně zkomplikovali život. Nakonec se ale ze svých potíží dokázali dostat. Knížka mapuje jejich cestu a popisuje různé maléry a katastrofy, které se mohou přihodit dětem i dospělým. Zároveň uvádí různé lidi, pravidla, zákony, nařízení, instituce a vychytávky, které mohou pomoci při řešení podobných problémů.

Na knížce se mi moc líbí celé pojetí – je zde příběh, ke kterému děti najdou odborné a faktické doplnění. Pokud ale mají chuť pouze na příběh, snadno ho v knize najdou tím, že čtou jen oranžově zvýrazněný text.

Odborné informace jsou psány jasně a bez zbytečných složitostí. Děti se dozví o základních informacích jako práce, zaměstnání, exekuce, ale také třeba domov, energie, zákony a jiné. Kniha tak dává letmý vhled do problematiky občansko-právní.

Příběh je napínavý a hlavní roli hrají dluhy, exekuce, ale také nekalé jednání a podvody, což jsou záležitosti, se kterými se bohužel spousta lidí často setkává. Kniha ale není jen pro ně, i vzdělává děti v této problematice i osobně. Za nás tedy povedený kousek, který dětem od 8 let určitě doporučuji.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Petra Štarková
Ilustrace: Libor Drobný
Rok vydání: 2020
Rozměr: 203×230 mm
Hmotnost: 610 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments