ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Pradědovo dětské muzeum (Bludov)

Muzeum pro děti, které je vlastně takovou velkou hernou. Asi takhle by se dalo zjednodušeně charakterizovat jedno skvělé místo, které vám dnes blíže představím. A nejen že nabízí zábavu pro malé i větší děti. Je rájem také pro dospělé, což je jen další důvod, proč si udělat výlet.

Pradědovo dětské muzeum nabízí bohatou zábavu jak uvnitř budovy, tak i venku. Ve vnitřních prostorách nalezneme například expozici řemesel a přírody, expozici historie, expozici osobností nebo chutí Jeseníků. Nečekejte ale nudnou procházku kolem nějakých předmětů a hotovo. Budete se naopak bavit od začátku do konce, budete zkoušet, učit se a hlavně si hrát. V domečcích, které určitě doma jen tak nemáte!

Venku pak na návštěvníky (při dobrém počasí) čeká lodičková rychlodráha, bubno-xylofon, lanovka, podzemní telefony, bludiště z tunelu, bylinková zahrádka a mnoho dalšího. Ale dost bylo obecného popisu, pojďme se podívat pěkně popořadě.

Pradědovo

Největší plochu uvnitř budovy zabírá tzv. Pradědovo, což je vesnička, kde nalezneme spoustu velkých, dřevěných a vybavených chaloupek, ve kterých si mohou děti volně hrát. Chaloupky jsou vysoké, takže se do nich děti lehce dostanou. Dospělý se už musí při vstupu trochu ohnout, ale také se do nich lehce vleze.

Každý domeček je vybaven tématicky. Například zde najdeme apatyku od čarodějnice, která je plná různých bylinek.

Hned vedle stojí dřevorubcová chatrč, ve které najdeme například jednoduchou spojovačku nebo obrázky a dřevěné makety hřibů. Ty visí po celé stěně a děti si je mohou také osahat a podrobně prohlédnout.

Třetí domeček, který měl u nás snad největší úspěch, je obchůdek (neboli Hokynářství u Kudrnů). Najdeme zde spoustu ovoce, zeleniny a dalších potravin, především z látky. Nechybí ani košíčky, dětská nákupní taška, síťovka nebo pokladna, na které si mohou děti nákup namarkovat.

Další budova je Hostinec u krále Richarda, ke kterému náleží také krásné venkovní posezení. Uvnitř na malé kuchaře čekají dvě kuchyňky s vybavením, dřez na mytí nádobí, stoleček s židlemi a také kuchařská zástěra a čepec. Starší děti mohou také vypsat na tabuli například denní nabídku.

V městečku nechybí ani prádelna, kde se dokonce suší prádlo. Děti se tady také dozví, jak se pralo v dřívějších dobách. Žádnou pračku ani sušičku tu totiž nenajdeme.

Poslední domeček je nádražní budova. Pamatujete na staré vlakové lístky? Tak těch tady najdeme plnou krabici. Z toho jsem byla více nadšená já než děti. 😀 Ty zaujal alespoň kufr plný věcí, kde mohly vesele krámovat.

Uprostřed vesničky nechybělo stylové posezení.

Mezi domečky se pak nacházely různé hračky, které opět děti zavedly do doby dávno před jejich narozením. Autíčka, kočárky i další hračky byly pojízdné a děti si s nimi mohly normálně hrát.

Batolárna

Nyní se ale přesuňme od dřevěných domečků dál. Pro malé děti je v muzeu k dispozici tzv. Batolárna, kde si mohou ležet, lézt a hrát si. Hraček je tady opravdu hodně, takže si určitě najde každý to své. Na zemi jsou pěnové puzzle. Celá batolárna se dá navíc zavít, aby děti neutekly.

Hned vedle batolárny jsou stolečky s židlemi, kde si mohou rodiče v klidu posedět. Je zde také malá knihovnička, kterou mohou děti i dospělí využít.

Kojící maminky nebo rodiče malých dětí určitě potěší, že hned naproti batolárny je speciální místnost pro kojení a přebalování. K dispozici je také velká koupelna se záchodem, nočníkem a sprchou!

Horolezecká stěna

Uprostřed muzea se nachází horolezecká stěna, která začíná pod úrovní podlahy. Dostaneme se zde po schodech. Pokud nechtějí děti lozit, mohou si třeba posedět v soukromí na polštářích. Na stěně je také televize (ta ale v době naší přítomnosti nebyla puštěna a rozhodně nám nechyběla).

Rodinná hra Praděde, nezlob se!

Dále v muzeu najdeme hru Praděde nezlob se!, která představuje putování z vybraného městečka na Praděd. Na zemi se nachází dřevěné políčka, které vytváří cestu z osmi měst, jejichž jména jsou napsána vždy na začátku dráhy. Hází se obří kostkou a dle hozeného čísla se postupuje dále. Při vstupu na barevná políčka si hráči berou kartičky, které jim mohou (zne)příjemnit cestu. Vyhrává ten, kdo první doputuje na Praděd.

Přiznám se, že jsme hru nehráli, protože děti jsou ještě malé. Ale moc rády se po dřevěných cestičkách proháněly, běhaly pořád tam a zpět. Vzhledem k tomu, že jsme zde byli v pátek dopoledne a moc návštěvníků tu nebylo, tak to nikomu nevadilo.

Prošli jsme si taky jednotlivé tabule, kde nás čekaly zajímavosti a úkoly.

Malé děti taky zaujalo testování různých vůní – meduňka, mateřídouška, jahoda, šalvěj, levandule a mnoho dalšího.

Káva, čaj a spousta dobrot

Jak už bylo zmíněno, na své si přijdou také rodiče. Při příchodu nám paní na recepci říkala, že si můžeme dát něco dobrého v kuchyňce. Po nějakém čase jsem tam proto vydali. A tohle jsme fakt nečekali. V kuchyni jsme našli kávovar s několika druhy kávy a čokoládou, bohatý výběr čajů, nealko nápoje, buchty, kremrole a různé další sladkosti. Kromě toho tu byly i zdravější pochutiny (raw tyčinky, různé džemy, sirupy, čatní a podobně).

V kuchyňce nebyla obsluha, vše jsme si mohli udělat kdykoli sami. U jídla i pití byla vždy napsána cena (který byla mimochodem přátelská) a pak jsme jen hodili do prasátka příslušný obnos dle toho, jak jsme se rozšoupli. Tohle se u nás moc nevidí, taková důvěra!

Samozřejmě nechyběla ani mikrovlnná trouba, kde se dají ohřát přinesené pokrmy pro děti. Vlastně kdybyste chtěli, klidně si tam to jídlo můžete i uvařit. Samozřejmostí byly jídelní stoličky, kterých bylo v celé budově několik.

V kuchyni bylo také posezení s výhledem do zahrady. Bohužel jsme muzeum navštívili v lednu, takže jsme si zahrady moc neužili. Za oknem to ale vypadalo skvěle.

Před vstupem do kuchyně nás čekalo ještě poslední překvapení. Z chodby byl vstup do sklepní místnosti, kde byla ještě jedna expozice.

Jak se do muzea dostanu?

Pradědovo dětské muzeum najdete v lázních Bludov, asi 5 km jižně od Šumperka. Areál sídlí přímo za kapličkou, kde naleznete také bezplatné parkoviště pro návštěvníky muzea. Stačí na křižovatce u bludovského zámku odbočit směrem ke kostelu.

Vstup do muzea je buď na dvě hodiny nebo celodenní. Kompletní ceník najdete na webových stránkách.

Praktické informace

Ve vnitřních prostorách je (kromě recepce) zakázán vstup v obuvi. K dispozici jsou návleky pro rodiče a přezůvky pro děti (typu crocs). Můžete si ale klidně donést svoje přezutí.

Na uložení osobní věci slouží hned u recepce věšáky a také koše, která visí i stropu. Pomoci snadného mechanismu si košík od stropu sundáte, dáte si do je věc a zase ho s využitím řemínku vytáhnete nahoru, aby vaše věci byly v bezpečí.

Vstup do muzea je bezbariérový. Do prvního patra, kde se nachází muzeum, pak vede výtah.

Celkové hodnocení

Pradědovo dětské muzeum všem vřele doporučuji. Něco takového jsem ještě neviděla. Děti si zde najdou opravdu hodně zábavy. Hračky jsou navíc (až na batolárnu) netradiční a děti tak zaujme už jen to, jak co funguje a vypadá. Muzeum také organizuje různé kroužky pro děti a speciální tvořivé workshopy.

Je zde všude hodně prostoru a dovedu si v těch místech představit i setkání většího počtu maminek nebo rodičů. Děti se vyblbnou a rodiče si mohou dát zatím dobrou kávu a zákusek. Posedět s jídlem a nápoji se totiž dá nejen v přízemí v kuchyňce, ale také na mnoha místech přímo v muzeu.

Snad jediné, co mi trošku chybělo, byla zábrana na schodech. Hračky a vlastně celá muzejní část se nacházela v prvním patře (dole byla jen recepce, kuchyňka a wc). Starší děti už třeba chápou, že na schody nesmějí. Malí raraši, co teprve pár týdnů chodí, ale zkouší vše. A tak jsme je museli několikrát ze schodu odhánět, aby nespadli. Ale to je jen drobnost. 🙂

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments