ČTENÍ: Minipohádky – Perníková chaloupka

Knížky s pohyblivými okénky u nás nikdy neměly velký úspěch. Dcera (18 měsíců) je párkrát prolistovala, ale dlouho u nich nevydržela. Vše se ale změnilo, když dostala do rukou minipohádku o perníkové chaloupce od Svojtky.

Nakladatelství Svojtka&Co. má hodně knížek s pohyblivými prvky. Třeba známé minipedie. Ty máme doma hned tři, ale zabaví tak na minutu. Dcera ji rychle proletí, vším jednou pohne a hotovo. Perníková chaloupka je naštěstí něco jiného.

Obsah knihy

Minipohádka o perníkové chaloupce vypráví známý příběh o Jeníčkovi a Mařence. Vše je ale uzpůsobeno malým dětem. Textu je v knize opravdu málo a je psán vtipnou a veršovanou formou. K tomu jsou na každé stránce pohyblivé části. Jdeme se ale podívat konkrétně.

Hned na úvodní stránce knihy nalezneme perníkovou chaloupku. Krásnou, barevnou, s Jeníčkem i Mařenkou. Děti mohou nakouknout, jak to v chaloupce vypadá. Stačí jen vysunout část na boku knihy a místo dveří se objeví ježibaba. Místo okna pak děti uvidí perníček.

Příběh je zkrácen začíná tím, že Mařenka s Jeníkem bloudí. Nic ale nebrání tomu, abychom dětem pověděli košatější úvod, jak ho většinou známe ze svých dětských let. Děti mezitím určitě zaujme les, ve kterém se schovává a objevuje Jeníček a Mařenka. Chvíli jsou blízko, chvíli daleko, někdy nejsou vidět vůbec. Stačí jen točit kolečkem na boku knížky.

Jeníček s Mařenkou bloudí, až se dostanou k perníkové chaloupce. Ta je ale schovaná za keřem s cukrovinkami, který musí děti odsunout, aby perníkovou chaloupku uviděli. Kromě perníkové chaloupky se pak ukáže také samotná ježibaba!

„A už vás mám“, raduje se na další stránce zlá ježibaba, která udělala z Mařenky hospodyni a ubohého Jeníčka zavřela do klece. Jak? To si mohou vyzkoušet samy děti, stačí stáhnout dolů okýnka. A Jeníček, který stál v místnosti, je rázem v kleci.

Naštěstí Mařenka je holka šikovná a napadne jí, jak se ježibaby zbavit. Strčí ji do pece místo Jeníčka. Prostě se rozběhne a šup! A stejně tak si to mohou vyzkoušet děti. Musím říct, že tohle je u nás nejoblíbenější část. Dcerka se ráda s Mařenkou rozbíhá a pak zakřičí „kop“ nebo „žuch“, jak s ní narazí do ježibaby.

A to je konec příběhu. Obě děti jsou totiž vysvobozeny a vše končí dobře, jak to v pohádkách taky bývá.

Formát knihy

Minipohádka je leporelo, které má opravdu pevné stránky. Kvůli pohyblivým prvkům jsou stránky trochu hrubší, než u normálních leporel. Ale to ničemu nevadí, ba naopak. Knížka je navíc menších rozměru a je celkem lehká, což je skvělé, protože ji unesou i malé děti a mohou si ji prohlížet, kde chtějí.

Cena knihy a dostupnost

Knížku můžete zakoupit v knihkupectví nebo přímo na e-shopu Nakladatelství Svojtka či Knihy Dobrovský. Cena se pohybuje v rozmezí 129-159 Kč.

Celkové hodnocení

Krásně zpracovaný příběh tak, aby zaujal i malé děti. Kniha je vhodná už od jednoho roku, takže může být pro děti takovým prvním setkáním se s klasickou pohádkou. Je pravda, že napsaný text je opravdu hodně stručný, ale pro malé děti dostačující. A pokud ne, vždy jde příběh dopovědět. U nás ale nebylo zatím třeba. Hlavně že se hýbaly obrázky.

Musím říct, že knížka má opravdu pestré barvy a krásné ilustrace. Není přitom přeplácaná, takže se v ní dobře čte a orientuje. S okýnky jde pěkně pohybovat a dítě tak procvičuje i motoriku. U nás tedy rozhodně spokojenost po všech stránkách.


Nakladatelství: Svojtka&Co.
Rozměr: 180x180mm
Počet stran: 10
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments