ČTENÍ: Odkud přicházejí děti

Čekáte další přírůstek do rodiny a rádi byste na tuto situaci připravili děti? Hledáte způsob, jak dětem vysvětlit, odkud přicházejí lidé a zvířátka na svět? Nebo máte prostě jen rádi zajímavé knížky? Ať patříte do jakékoli kategorie, určitě byste neměli opomenout na knížku Odkud přicházejí děti.

Kniha je ve stylu leporela, takže má tvrdé a pevné stránky. Je plná obrázků, které jsou tématicky na stránkách seřazeny a vždy je doplňuje doprovodný text. Jsou díky tomu zajímavé nejen pro malé děti, ale i pro dospělé. Sama jsem se díky tomu dozvěděla spoustu informací, které jsem do této doby netušila.

Obsah knihy

První dvojstránka je věnovaná tématu Odkud přicházejí děti. Není ale jen o lidech, jak by se mohlo zdát. Najdeme zde i hodně zvířátek.

Setkáváme se s maminkou, která má v bříšku miminko. Po odklopení okénka vysvětluje synovi, že tam má jeho malinkého bratříčka nebo sestřičku.

Dále vidíme různá zvířátka – kočičku, motýlka, čápa, tučňáka, želvu nebo třeba ptáčka. Pokud odklopíme u zvířátek okénka, dozvíme se různé zajímavosti. Třeba že motýl snáší vajíčka na listy květin, ptáček zahřívá své vajíčka v hnízdě a želva je v noci schovává pod písek. Nebo že čápi děti nenosí, i když se to často traduje.

Další dvojstránka se zabývá zajímavou otázkou Jak vznikne miminko? Inu, děti jsou zvídavé a tuhle otázku často pokládají, tak se na ní nemohlo zapomenout.

U maminky zjistíme, že miminko vzniklo tak, že se tatínkova spermie uvnitř maminky spojila s vajíčkem a z toho roste malé miminko. V dalším obrázku se také řeší, jestli to bude chlapeček nebo maminka. Tatínek vysvětluje, že on má spermie dívčí i chlapecké a všechny závodí k vajíčku. Kdo vyhrál ještě neví.

V knížce se potkáváme také s ptáčky, rybičkami nebo žábou. Věděli jste, že ptáci spolu jakoby tančí? Chtějí zjistit, jestli se k sobě hodí a jestli spolu mohou založit rodinu.

Třetí dvojstránka odpovídá na otázku, kdy se děti narodí. Každé zvířátko i člověk má totiž tuto dobu jinou a jinak ji i prožívá.

Například u lidí se miminko rodí po devíti měsících. Přesný den ale maminka ani tatínek předem neznají. Zvířátka to mají ale jiné….

Dalším tématem je jak děti rostou.

Kromě lidí nechybí v knížce ani klokan, želvy nebo třeba tučňáci, o kterých se opět můžeme něco nového naučit.

A čím děti budou, až vyrostou? Tomu se věnuje závěr knihy.

Formát knihy

Jak už bylo řečeno, kniha je ve formě leporela. Má tedy hrubé stránky a také jednotlivá okénka jsou z tvrdšího papíru, což je dobře, protože se kniha alespoň tolik neničí, když děti okénka otevírají. Leporelo je i přes hrubší stránky lehké a dobře se dětem drží.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v například v Knihy Dobrovs nebo v jiných knihkupectví či e-shopech. Obvykle se cena pohybuje v rozmezí 189 – 349 Kč.

Celkové hodnocení

Jsem ráda, že někdo krásnou a přehlednou formou zpracoval téma, jak vznikají děti. Je to častá otázka dětí a někdy těžko hledáme slova, kterými bychom odpověděli. S touto knížkou je to ale mnohem snadnější. Má krásné ilustrace a otevírající okénka, za kterými je kromě textu i obrázek, takže baví malé i větší děti. Okének je přitom opravdu hodně, což je paráda.

Díky členění dvojstránek na jednotlivá témata je kniha přehledná. U nás ještě dalšího sourozence na cestě nemáme, takže nemohu říct, do jaké míry kniha připraví děti na příchod brášky nebo sestřičky. Je ale plná zajímavých informací a určitě se hodí i jen tak pro přehled, jak to vlastně s příchodem dětí na svět chodí.

U nás začala kniha trochu bavit od 18. měsíce. V té době jsme ale jen prohlíželi obrázky a koukali pod okénka. Vhodnější je tedy spíše pro starší děti, cca od 4 let a víc.

Více už ve videu, které je sice delší, ale za to tam prohlédneme celou knihu, takže se rozhodně koukněte!


Nakladatelství: Svojtka&Co.
Rok vydání: 2017
Rozměr: 190×215 mm
Váha: 0,400 kg
Počet stran: 12
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments