KNIHA: Nedřáždi bráchu bosou nohou

Kdo má doma dvě děti a více nebo v takovém počtu alespoń vyrůstal, určitě si vzpomene na různé hádky pro nic za nic. A na škádlení, naschvály a předhánení se ve všem možné, což bývá pro sourozence typické.

Jinak tomu není ani u hrdinů novinky od Nakladatelství Host. Pokud ale čekáte, že bude příběh jen o tom, jak sourozenci po sobě křičí a přecházejí ze jedné šarvátky do druhé, ste vedle. Hlavní poselstvím knihy je ukázat, že i když se sourozenci různě škorpí, mají se rádi a v nouzi jsou schopni spolu krásně vycházet (že by jeden nevěři).

Obsah knihy

Skoro sedmiletý Marek má čtyřletého bráchu, kterém uříká Mimoň. Proč? Protože je údajně prostě mimoň. Oba sourozenci pak mají ještě mladší sestřičku, ale te je teprve rok, tak si žije svým miminkovským životem. Kdežto kluci, u těch je pořád něco.

Pro facku nejdou daleko, co chce jeden, druhý už z principu odmítá, mají oba pocit, že je druhý upřednostňován, posmívají se sobě navzájem a válčí spolu.

Jednoho dne Mimoň čůrá na záchodě a Marek ho vyruší. Nechce se mu čekat, tak se postaví vedle něj a čůrají spolu. Jenže se přitom pošťuchují, že je počůrané vše okolo. A začnou se hádat, kdo to udělal. Při strkání skončí dokonce na záchode, ale najednou jim podklouzne noha a oba padají rovnou do záchodové mísy.

Ano, zní to divně, ale rázem se oba sourozenci ocinout uprostřed potrubí, kde najdou tatínkův ztracený mobil, sestřin dudlík a mnoho dalšího. Vydají se na cestu potrubím dál, aby našli cestu zpátky. Narazí na spoustu odpadů, které v potrubí nemají co dělat, na bakterie, pavouka a taky zátku, která vznikla tím, že lidé lijí do dřezu olej.

Nakonec dvojice narazí i na tasemnici, která mluví zmateně. Marek se brzo dovtípí, že tasemnice přehazuje ve slově písmena. Takže místo „kdo jste a co tady chcete“ povídá „odk etsj a oc ydat etechc“. Pomohou tasemnici zbavit se jejího prokletí tím, že ji najdou chybějící kousky těla a poté se dostanou k rozestníku. Vydají se směrem ke dřezu a za chvíli už vylézají doma v kuchyni.

Objeví se rovnou vedle maminky, která kluky pokárá, proč si hrají ve dřezu a pošle je se rychle okoupat, protože v potrubí to samozřejmě hodně páchlo a kluci načichli. Když se oba sourozenci koupou, zase se začnou škádlit. A tehdy si Marek uvědomí – v potrubí se ani jednou nefackovali, neštípali ani nestrkali. Dokonce si ani moc nenadávali. Je z toho překvapený, a tak zkusí hned bráchu štípnout. Ten se na něj oboří, nadají si a vše je jako dřív. Ale až se budou příště plazit záchodovýma čůrankami, určitě se mlátit nebudou….

Kniha je na konci některých kapiol doplněná o jednoduché otázky – děti hledají v obrázcích určité předměty či cesty, spojují čísla…

Formát knihy

Kniha je o trochu menší než formát A4. Má pevnou vazbu, na které jsou písmena hezky protlačená a a mají zlatou barvu, což v odlesku působí vstkutku netradičně a zajímavě.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech, v knihkupectví nebo přímo v Nakladatelství Host, kde ji mají za 280 Kč.

Celkové hodnocení

Obyčejný příběh, který ale vlastně obyčejný ani není. Je v něm totiž více. Ukazuje, že i když se sourozenci někdy na sebe zlobí, mají se vlastně rádi. A když je potřeba, umí táhnout za jeden provaz. Vše je přitom řečeno formou zábavného příběhu, který zaujme nejen děti, ale věřím, že i mnohé dospělé.

Kniha je psána z pohledu sedmiletého Marka. Kromě toho, že tedy převládá hovorová a nespisovná čeština je text doplněn o různé prupovídky a netradiční myšlenky, jak to je u děti zvykem. Díky tomu jsem se i já dospělá u knížky hodně pobavila, protože myšlenkové pochody dětí jsou někdy prostě kouzelné. Navíc se čtenáři dozví, co vše lidé v dnešní době házejí do odpadu a není to vůbec dobře, což je určitě fajn zmínit.

Co se mi dále líbí je grafické zpracování knížky. Některé stránky jsou bílé, jiné černé. Klasický text je kombinován s psacím písmem, jakoby to psal přímo malý Marek. Do toho zajímavé ilustrace od Zuzany Čupové, to je prostě koktejl nevšedního a zábavného zpracování.

Kniha je oficiálně pro všechny bráchy a ségry bez ohledu věku. Osobně ale doporučuji od 4 let.


Vydává: Nakladatelství Host
Autor: Irena Hejdová
Ilustrace: Zuzana Čupová
Rok vydání: 2020
Rozměr: 204×248 mm
Váha: 400 g
Počet stran: 56
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments