HRANÍ: Duhová dřevěná houpačka

O dřevěné houpačce jsem se dozvěděla na Facebooku v montessori skupinách, kde ji všichni hodně chválili. Navíc měla podporovat pohyb, což se nám hodilo, protože dcera byla z hlediska hrubé motoriky pozadu. Tak jsme ji na první narozeniny koupili a … jsem za to strašně ráda!

Dlouho jsem pořízení zvažovala. Přeci jen je to dražší záležitost (cena se pohybuje v rozmezí 1500-3600 Kč). Navíc je houpačka velká a nechtěla jsem mít v bytě další věc, na kterou se jen práší a překáží. Nakonec jsme ale uznali, že prostě vyzkoušíme a případně prodáme dál.

Zpracování houpačky

Houpačka je vyrobena ze dřeva. Je natřena barvami s atestem pro děti, ale vyrábí se i v přírodní barvě bez nátěru (nám se líbila barevná, tak jsme zvolili ji). Co jsem hodně řešila bylo zakončení – některé houpačky mají na konci úchyty, jiné tyčku. Po konzultaci s lidmi, kteří houpačku už měli doma, jsme se rozhodli pro úchyty a byla to dle mého nejlepší volba.

Přes úchyty dcera ráda protahuje hračky a hází balonky. Dobře se ji při houpání drží. Navíc může na houpačku lézt předem i zadem, nevadí ji tam žádná tyčka. Bála jsem se, že si s úchyty přiskřípne prsty, proto jsem chtěla původně tyč. Ale zatím se tak nestalo ani jednou.

Využití houpačky

Dceru houpačka zaujala hned jak ji dostala. Měnil se jen způsob využití, a to dle vývojových etap, ve kterých zrovna byla. Například když se pouze plazila, ráda ji podlézala nebo se pod ní schovávala.

Jakmile začala chodit po čtyřech, dostala se do houpačky a přelézala ji tam a zpátky. Když se pak uměla i posadit, začala se houpat. Houpala se sama, s hračkami nebo houpala jen balónky či plyšáky. Z počátku bylo houpání mírné, ale postupně se naučila a a odvážila mnohem víc.

Když se učila stoupat, houpačka stála často jako most a mohla se kolem ní stavět, později ji i obcházet. Také ji ráda využívala jako stolek – položila si na ní knížku a ve stoje si ji prohlížela.

Samozřejmě nechyběla ani zábava, že po houpačce posílala něco dolů (například balónky). Navíc houpačka sloužila jako chodítko (sunula ji před sebou po celém pokoji) anebo jako klouzačka. A to není všem dnům konec, takže jsem zvědavá, co ještě vymyslí.

Celkové hodnocení

Houpačka je u nás využívána denně a na mnoho způsobů. Někdy žasnu, jak jsou děti vynalézavé a na co všechno ji jsou schopny použít. Původně jsme chtěli pořídit prkno, které je na podobném principu, ale nemá úchyty ani postranní mantinely. A je dobře, že jsme se rozhodli právě pro houpačku. Přijde mi, že si na ní mladší děti více vyhrají a je bezpečnější. Navíc mi to potvrdila i dcera, která když vidí prkno, tak o něj neprojeví zájem, ale o houpačku ano.

Pokud si s dcerou hrajeme u stolu, houpačku si otočím a používám ji pro sebe jako židli. Někdy si na ní sednou i návštěvy. Navíc je krásně pestrá, takže nám trochu zdobí celý pokojíček.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments