KNIHA: Sourozenci bez rivality

Na knihu Sourozenci bez rivality jsem slyšela spoustu kladných ohlasů. Když jsme se tedy chytali na příchod druhého dítěte, knihu jsem si půjčila v knihovně, že si ji přečtu. Sice to chvíli trvalo, než jsem se k ní dostala, ale jakmile jsem se začetla, přečtená byla hned.

Není to totiž kniha s nějakou nudnou teorií. Naopak zde najdete hlavně příběhy ze života, návrhy na řešení různých výchovných situací v podobně obrázků a pokud je teorie obsažena, tak jen v krátkých shrnutích na konci kapitoly. Kniha se tedy čte moc dobře a je vhodná pro rodiče jak malých, tak i velkých dětí.

Obsah knihy

Kniha vypráví o skupině rodičů, kteří se společně s autorkami (psycholožkami) schází, aby řešili problémy ve výchově svých dětí. Základem knihy jsou tedy reálné scény ze života, o kterých rodiče společně diskutují a různě se přitom doplňují. Autorky pak dávají ze své zkušenosti tipy na řešení, rozebírají s rodiči jejich chování a sem tam to v knize doplní o krátké shrnutí, jak tedy konat správně.

V první kapitole rodiče vzpomínají na své vztahy se sourozenci. Co se jim líbilo či nelíbilo, jaké měli z některých situací pocity, jak se vyvíjel sourozenecký vztah, jak si vedou v současnosti a podobně. Spousta rodičů si díky této zpětné reflexi začíná uvědomovat, jak má výchova opravdu vliv na jednotlivé členy rodiny.

V druhé kapitole rodiče pracují pro lepší pochopení situace mezi sourozenci s modelovým příkladem. V něm manžel ženě oznámí, že je úžasná, že ji miluje, a tak se rozhodl pořídit si ještě jednu ženu jako ona. Jedná se vlastně o podobnou situaci jako když dítěti oznámíte, že přibude sourozenec.

Tato situace je pak dále rozváděna a rodiče uvádí své reakce. Vlastně i každý čtenář si může zapsat, jak by se cítil.

Co kdyby vám muž třeba řekl, že nová manželka potřebuje oblečení, vytáhl z vaší skříně pár kousků a dal je nové ženě. Jak byste se cítili?

A podobně to mají i děti. Jak se k nim tedy zachovat, aby se necítili ukřivděni? Autorky navrhují s využitím obrázků pár rád, jak na to. Základem je samozřejmě správná komunikace.

Na závěr kapitoly pak najdete krátké shrnutí, jak se tedy v takové situaci chovat.

Vše je pak doplněno o otázky, které rodiče k tomuto tématu mají. Například jak některé rady aplikovat v praxi, když je situace trochu jiná nebo že už vyzkoušeli některé uvedené postupy, ale nepřinesly požadovaný výsledek. Autorky tedy rozvádějí své doporučení, aby ho rodiče lépe pochopili.

Třetí část je zaměřená na srovnávání dětí. Opět se začíná na setkání rodičů, kteří si vypráví různé příběhy o konkurenčních pocitech mezi sourozenci. Psycholožky s rodiči situaci rozeberou a přitom se dostanou k myšlence, že srovnání rozhodně není dobrý nápad. Jak se mu tedy vyhnout?

Závěr kapitoly je věnován ještě doplňujícím příběhům rodičů.

Ve čtvrté části se rodiče a autorky zaměřují na to, že být stejní není dobré. Opět na několika příkladech je uvedené, k čemu může takové jednání vést.

Určitě to znáte i sami z domova, kdy si děti stěžují, že ten druhý má něco lepšího, dostal více apod. Jak v takových situacích reagovat?

Pátá kapitola pojednává o bojích a rvačkách mezi sourozenci. Tato část je celkem obsáhlá, a to nejen z hlediska zkušeností, které zde rodiče uvádění. Celá problematika je totiž dávána do souvislosti i s tím, že rodiče v těchto případech mohou děti stylizovat do určitých rolí…

Téma se pak dále rozvádí i v šesté kapitole, kde už najdete rady zaměřené spíše na to, jak dětem v rozepři pomoci.

V poslední kapitole se rodiče se vrací ke vztahu se svými sourozenci a uvádí, jak jim setkání a rady autorek pomohly v uvědomění si, co je možné zlepšit a jak jinak by se měli chovat.

Formát knihy

Kniha má měkkou vazbu a je podobná velikosti A5.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech nebo v knihkupectví. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 166-249 Kč. Knihu můžete zakoupit také v elektronické podobě, kdy je cena trošku nižší.

Celkové hodnocení

Od autorů Adele Faber a Elaine Mazlish jsem už četla knihu Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly (recenze zde). Sourozenci bez rivality jsou v podstatě takovým volným pokračováním. A musím říct, že v obojí případech se jedná o zajímavé knihy, které bych doporučila všem rodičům.

V knize Sourozenci bez rivality sice nenajdete tolik prostoru a otázek, na které si máte sami odpovědět (jak to bylo u první knihy). Na druhou stranu je zde opravdu hodně situací ze života, ve kterých se možná poznáte. Kniha přitom nemá za cíl vám nadiktovat postup, jak se chovat. V podstatě v ní ani nenajdete nějaké dlouhé návody, jak s dětmi jednat. Zjistíte ale, jak mohou děti sourozence vnímat a co může některé jednání způsobit. Kniha se vám tedy snaží hlavně pomoci děti pochopit. Protože pokud porozumíte jejich obavám, chování a myšlenkám, budete schopni lépe a spravedlivěji reagovat.


Vydává: CPress
Autor: Adele Faber, Elaine Mazlish
Rok vydání: 2009
Rozměr: 225×167 mm
Počet stran: 176
Vazba: paperback

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments