KNIHA: AHA! Rodičovství

Kniha AHA! Rodičovství – Jak přestat křičet a začít žít s dětmi v harmonii je jednou z prvních knih, kterou jsem četla k tématu výchovy. A byla jsem nadšená. Kniha se zaměřuje především na rodiče a dává mnoho praktických tipů a postupů, jak vést a vychovávat děti.

Pokud čekáte, že se dozvíte, jak děti udržet na uzdě, jaké tresty jsou nejefektivnější, jak dítě naučit přesně poslouchat a podobně, asi vás zklamu. Kniha se zaměřuje na výchovu pomocí empatie, stanovení zdravých hranic a jasné komunikace. Ale pojďme si to raději ukázat konkrétně, co to vlastně znamená.

Obsah knihy

Kniha se opírá o 3 základní koncepty, které jsou pak jako kapitoly podrobně rozebrány.

První koncept je umění seberegulace. Podle autorky rodičovství a výchova nespočívá v tom, co naše dítě dělá, ale především v tom, jak my jako rodiče reagujeme. A proto je nutné se zaměřit na své jednání a umět seberegulaci.

V první kapitole, která se tímto konceptem zabývá, se proto podrobněji podíváme na to, jak vyléčit své vlastní zranění z dětství a jak pracovat na tom, abychom se stali takovými rodiči, jakými chceme být.

Dále se dozvíme, jak zvládat vlastní hněv. Věděli jste, že může pomoci pětiminutová pauza? Že bychom se měli vyvarovat vyhrožování, hlídat si tón hlasu a rozhodně vyčkat, než budeme jednat? Tyto i mnoho dalších rad naleznete v knize i s vysvětlujícím komentářem.

Kniha nabízí také několik rad, jak přestat na dítě křičet, jak zachovat klid, když má dítě záchvat vzteku, i co dělat, když už je toho na vás moc, což se může stát každému rodiči.

Druhým konceptem je napojování se na dítě a vyváření hlubokého vztahu. Autorka uvádí, že děti prospívají zejména v prostředí, kde panuje pochopení a hlubší spojení. A proto je nutné na vztahu pracovat.

V knize je podrobně rozpracováno, jak se napojit na dítě a vytvářet vztah dle období, ve kterém se nachází (kojenec, batole, předškolák a mladší školák). Pro každou vývojovou etapu totiž platí něco jiného – mění se potřeby dítěte, jeho schopnosti, vnímání i mnoho dalšího.

Autorka dále doporučuje, abychom si vytvořili každodenní návyky, které nám umožní vzájemné napojení a pevný vztah i v situacích, kdy třeba už není tolik času, protože rodiče například chodí do práce a děti do školy.

V knize se také zmiňují o potřebě naslouchat. Jsou uvedeny způsoby, jakými to lze dělat, i tipy co dělat, aby dítě skutečně slyšelo, co říkáme.

Třetí koncept s názvem koučink, nikoli kontrola, se zaměřuje na to, že děti (stejně jako dospělí) se staví oproti autoritám a kontrolám. Proto je doporučováno místo požadování poslušnosti nebo kontroly se snažit koučovat. A to především formou emočního koučování, které je v knize podrobně vysvětleno, včetně souvisejících pojmů jako emoční inteligence či empatie.

Čtvrtá kapitola se věnuje tomu, jak vychovat dítě, které se bude chtít samo chovat správně. Její hlavní myšlenou je především to, že tresty nefungují a dítě lze vychovat i bez nich tak, abychom na něj byli hrdí. Jak to udělat? To je opět rozepsáno dle vývojových etap dítěte.

Důležité jsou přitom hranice, které je dle autorky vhodné stanovit empaticky. Jak to udělat je samozřejmě podrobně vysvětleno, včetně praktických ukázek.

Poslední kapitola se věnuje tomu, jak vychovat dítě, které dosahuje úspěchů s radostí a vědomím vlastní hodnoty. Opět jsou rady rozděleny dle věku dítěte a obsahují také příklady z praxe. Navíc se také dozvíte, jak dávat dítěti konstruktivní zpětnou vazbu při dosahování úspěchů, což je také důležité.

Na závěr se dozvídáme, že dětem je třeba dát trocho volnosti. Pokud je rodič příliš úzkostlivý, je třeba s tím něco dělat. Co? I to se v knize dozvíte.

Formát knihy

Kniha má velikost podobnou formátu A5 a je brožovaná, žádné tvrdé desky. Má hodně stránek, ale i tak není příliš těžká. Kromě obalu je černobílá.

Cena a dostupnost

AHA! Rodičovství můžete zakoupit v knihkupectvích, v internetových obchodech, ale také na různých online bazarech. Cena nové se pohybuje v rozmezí 198-389 Kč.

Celkové hodnocení

U AHA! Rodičovství mě ihned zaujalo to, že je o dětech, ale celou dobu se rozebírá chování rodičů. Díky ní jsem si uvědomila, že u výchovy není vlastně stěžejní, co budu dítěti říkat, že má dělat, ale hlavní je to, jak se sama budu chovat. A na to mnohdy nemyslíme.

Kniha přináší spoustu tipů, jak pracovat na sobě i na vztahu k dítěti a je doplněná o příklady z praxe. Těch tipů je opravdu hodně a jsou ke každé problematice podrobně rozepsány. Například když díte ovládne vztek nebo něco udělá, autorka doporučuje, abychom zachovali hlavně klid. To jste určitě už slyšeli i jinde. Ale jak to udělat? A třeba na to vám knížka odpoví a nabídne několik možností.

Knížka se celkově čte sama a rychle. A těch AHA! momentů zažijete určitě hodně. Pokud se vám zalíbí, můžete pokračovat čtením druhého dílu s názvem AHA! Rodičovství – Sourozenci.


Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2015
Rozměr: 147×210 mm
Váha: 0,379 Kg
Počet stran: 296
Vazba: měkká, paperback

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments