ČTENÍ: Od kdy je vhodná Albi tužka?

Kouzelné čtení od Albi je stále víc a víc populární. Stačí se dotknout speciální tužkou obrázku a ozve se příslušná informace, zvuk nebo hudba. Elektronickou Albi tužku dnes seženete v různých obchodech, stejně jako knihy, ze kterých je možné číst. Od kdy je ale tato výuková hračka vhodná? V jakém věku je už dítě schopno si s tužkou pohrát?

Taky jsem si nad tím lámala dlouho hlavu. Albi tužku jsme zvažovali koupit, ale moc jsme nespěchali, protože jsem často slýchávala, že je využitelná až od tří let. Naskytla se nám však výhodná nabídka na koupi, a tak jsme tužku pořídili dřív (dcera měla 18 měsíců). S tím, že ji schováme a vytáhneme později.

Zkusmo jsem ji ale dceři dala, jestli ji chce prozkoumat. A už ji nemohu schovat. Používá se denně. Dokonce díky ní vydrží i na nočníku, protože než vše prokliká, chvíli to trvá. Používáme také do auta nebo jen tak na hraní. A paráda!

Nejdůležitější je vybrat vhodnou knihu

Musím ovšem přiznat, že láska na první pohled to nebyla. Společně s tužkou jsme pořídili knihu Hravé učení a tu dcera jen prolistovala, párkrát přejela tužkou a konec. Osobně se moc nedivím, každá stránka je odlišná a muselo se s tužkou ukazovat pokaždé jinam. A to na malé dítě, které drží v ruce takovou věc poprvé, musí být náročné.

Koupili jsme ale na zkoušku ještě Zpívánky 1 a to byla hned změna! Oproti Hravému učení mi přijde mnohem jednodušší (podrobnou recenzi naleznete zde). Na každé stránce je obrázek, pod ním slova a noty. Pokud si zapnete mód zpívání, stačí kdekoli na stránku najet tužkou a hraje písnička. Ze začátku jsem dceři vždy nastavila (kliknutím na ikonku v pravém dolním rohu), ať hrají písničky, a ona jen otáčela stránky a hrála. Po dvou týdnech už začala sama trochu přepínat mezi jednotlivými módy. Zalíbily se ji také zvuky, které zvířátka vydávala při označení tužkou, a monology postav.

Troufám si tedy tvrdit, že Albi tužka je vhodná i pro menší děti. Ale musí se tomu přizpůsobit knížka, která děti bude bavit a bude pro ně lehce pochopitelná. Samozřejmě dítě ve věku 18. měsíců nebude pravděpodobně rozumět kvízům, ale přehrání zvuků či písniček většinou zvládne a to pro začátek určitě stačí a zabaví.

Pokud tedy zvažujete koupi, mohu jen doporučit a věku se rozhodně nebojte. My dokoupili ještě Zpívánky 2, Zpívánky 3 a Zvířátka na statku, které mi taky přijdou jednodušší. A to bude mít holka teprve 19. měsíců. Skvělé jsou pak také miniknihy jako třeba Denní činnosti nebo Perníková chaloupka.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments