ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Kolejkowo (Gliwice, Polsko)

Když jsem poprvé uviděla fotky a upoutávku na Kolejkowo, řekla jsem si, že je to hezké. Ale nebylo to nic, co bych musela hned vidět na živo. Když jsme ale byli na dovolené v Katovicích a navštívili jsme Funzeum, které je hned vedle, přišlo mi škoda se do Kolejkowa nepodívat. Když už jsme tam. A nakonec musím říct, že jsem ráda, že jsme tam šli. Protože místo rozhodně předčilo mé očekávání. A doteď nechápu, jak to mohl někdo tak do detailu vymyslet a ještě vytvořit.

Zábavní park Kolejkowo (Gliwice)

Kolejkowo se nachází u nákupního centra Europa centralna. Takže jsme to našli poměrně snadno. Zakoupili jsme si na místě lístky, odližili si bundy a prošli jsme kolem dětské herny do první patra, kde nás čekala výstava. A zde byl můj první aha moment.

Že se jedná o miniatury s vláčky jsem tušila. Ale není to rozhodně jen o vláčcích. Před námi se ukázaly různé scenerie, z jejichž detailů jsem byla opravdu paf. Jezdící loď, Katovice ve zmenšené podobě, staveniště, indiáni… Bylo toho opravdu hodně.

Figurky jsou velké sotva pár centimetrů, jsou ručně malované a výroba jedné trvá asi 6 hodin. A přitom jich tam jsou stovky (našla jsem dokonce číslo 3200). A všechny do detailu propracované.

Kromě postaviček zde najdete také různé budovy. Nejpůsobivější stavbou je kostel sv. Anny v Katovicích, který vyrábělo 5 modelářů a výroba jim zabrala okolo 2245 hodin.

A budov je více. Když se podíváte pozorněji, můžete nakouknout i dovnitř, kde je rovněž něco zachyceno, jako v reálném světe.

V Kolejkowu se střídá den a noc. Jak to vypadá? Devět minut je normální světlo. Vláčky vesele jezdí, postavičky si užívají dne. Pak se ale na 4 minuty setmí. A v tu dobu se rozsvítí světýlka uvnitř domovů. Uvidíte osvětlené vlaky a můžete zkoumat noční život, který byl do té doby jinak neviditelný.

Ale to rozhodně není vše. V Kolejkowo i prší. V jedné části expozice je nad městečkem mrak. V noci se z něj ozývá bouřka a na domečky a silnici dopadají také kapky. To bylo něco úžasného. Děti byly unešené a natahovaly ruku, aby se přesvědčily, že opravdu prší. A fakt pršelo.

V Kolejkowo najdete celkem 12 vláčků. K tomu 58 vozů. Jezdí zde rychlostí 1,5 km/h, což není moc, takže si je můžete krásně prohlédnout. Vlaky najezdí 12 km za den. Za rok je to 4380 km, což je nepředstavitelné.

Kromě vláčků v Kolejkowo uvidíte jezdit i tramvaj, loď či auta.

Pokud se podíváte nahoru na strop, můžete si všimnou také letadla a létající čarodějnice.

Vytvořit budovy není jen tak. Na každou je potřeba několik set fotografií originálu, poté probíhá měření pomocí laserového měřidla a pak i samotná výroba, malování, kabeláž…. Budovy totiž nejsou jen tak ledajaké, jedná se o miniatury existujících míst. Celkem jich v expoici najdete okolo 235, což je docela dost.

U některých výstav byly k dispozici kouzelná tlačítka, které mohli návštěvníci zmáčknout. A poté se vykonala nějaká akce – něco se přesunulo, rozsvítilo, ozvaly se určité zvuky a podobně. Výstava tak není jen o prohlížení, ale mohli jsme se do ní v podstatě zapojit.

Jinak by se na makety nemělo sahat a už vůbec ne je nějak přemisťovat. Fotit i točit můžete, čehož jsem samozřejmě využila.

Prvně jsem myslela, že výstavu projdeme za pár minut. Co se týče rozlohy, není tak velká. Ale na druhou stranu jak se někam postavíte, většinou na daném místě zůstanete pár minut. Protože objevujete stále nové prvky a stále zajímavější věcí. Tam je zloděj, tady se paní divá na televizi. Tady je zamilovaný pár. Tady je malá kočička… My jsme výstavu procházeli asi hodinu a něco. Pak už se děti chtěly občerstvit. Ale sama bych tam vydržela i několik hodin. Protože je stále se na co dívat.

My jsme se ale vydali o patro níž, kde je bufet. Dali jsme si kávu, džus (nahoře se jíst a pít nesmí) a děti si zatím pohrály v herně.

Celkově jsme tak strávili v areálu skoro 3 hodiny. A kdyby to nebylo odpoledne, když už mladší Natálka začala být unavená, věřím, že bychom vydrželi možná i dýl.

Praktické informace

Jak už bylo řečeno, Kolejkowo se nachází v rozsáhlém nákupním centru Europa Centralna. Není přímo v hlavní budově, ale okolo na sebe navazují jeden obchodní prostor za druhým. A v jedném velkém (v levém rohu) se nachází Kolejkowo.

Parkování je možné přímo před vstupem, kde je dostatek míst. Parkování je zdarma, vepředu jsou také místa pro rodiny s dětmi. Platí se až při vstupu do Kolejkowo. Vstupenky můžete zakoupit předem přes internet, ale při naší návštěvě to zrovna nešlo. Tak jsme zakoupili až na místě a nebyl s tím žádnný prolém. Lístků byl dostatek.

Výstava je situovaná v prvním patře, takže je třeba zdolat pár schodů. Přiznám se, že jsem si nevšimla, že by tam byl výtah. Takže pokud plánujete návštěvu s kočárkem, budete muset možná těch pár schodů kočárek vynést a snést. Jinak se s ním dá ale v pohodě celá výstava obejít.

Celkové hodnocení

Kolejkowo je úžasné. Je to svět miniatur, který rozhodně není určený jen pro milovníky vláčků. Ano, vláčky tam najdete. A také mosty, tunely, vodní plochy, spoustu budov a ještě více lidí, kteří se věnují různým činnostem. Výstava není jen statická. Spousta prvků se zde hýbe, dopravní prostředky objíždí po předem dané trase a do toho se ještě střídá den a noc. Takže žádná minuta v Kolejkowo není stejná.

Mě zamrzelo jediné. Byli jsme zde v pátek po obědě. Říkala jsem si, že v pátek jsou všichni ve školách a nebude tam tolik lidi (v ČR byly zrovna podzimní prázdniny). Jenže to jsem se přepočítala. Nenapadlo mě, že výstavy navštěvují i školáci s učitelkami. Normálně proti takovým skupinám nic nemám. Bohužel s námi došly dvě třídy dětí (přibližně 6. třída), kteří se absolutně neuměli chovat. A učitelky to vůbec neřešily. Děti přes sebe řvaly, vůbec neposlouchaly. Ničily vybavení. A vrchol byl, jak několikrát strčily při praní a běhání do mých dětí, takže tříletá Natálka spadla na zem, i když jsem ji držela za ruku.

Nutno dodat, že pracovnice Kolejkowa, která tuto skupinu provázela a dělala jim výklad, se je snažila usměrnit. Když už to neudělaly učitelky, které za ně byly zodpovědné. A přišla se pak za námi omluvit a holkám dala k omluvě nálepky. I tak ale příště asi raději zvolíme k návštěvě jiný den. Lepší rodiny, kde je na jeden dospělý na 2-3 děti a zvládne si je ohlídat, než skupina dvaceti rozjívených školáků, které nikdo nehlídá. Stejnou skupinu jsme chytli i ve vedlejším Funzeu a zde to bylo naprosto stejné.

Jinak ale místo i výstava jsou úžasné. Líbilo se i oběma holkám (3 a 6 let). Tím, že expozice není velká, tak ji zvládnou i menší děti. A za odměnu si pak mohou pohrát v dětském koutku, který byl čistý a děti si tam našly své. My je zatím sledovali od nedalekého stolečku, kde jsme si dali kávu.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments