KNIHA: Noční Slunce

Jiří Březina je český spisovatel, který se zaměřuje na detektivky. Nyní ale vyšla novinka, která je určena dětem. Jedná se o příběh o dívce, která se vyrovnává se ztrátou maminky. A která si najde kamarádky mezi vílami a s nimi zažije nečekaná dobrodružství. Protože mě knížka svým námětem zaujala, zpracovala jsem ji rovnou jako recenzi. Takže se na ní pojďme podívat.

Obsah knihy

Katka se procházela domem, který by ji mohl kdekdo závidět. Obrovský prostor, velký dětský pokoj vybavený vším, co by si dívky mohly přát, úžasný výhled díky prosklené zdi… Katka ale šťastná nebyla. Do domu se přestěhovali s otcem poté, co ji umřela maminka. Pro Katku byla celá situace bolestivá. Maminka pro ní byla vším. Trávily spolu spoustu času, protože tatínek pořád pracoval. A jinak tomu nebylo ani teď. Tatínka pořádně neviděla, v domě byla často sama. Jen občas zahlédla hospodyni Jelenu nebo řidiče, který ji vozil do školy. Jinak byla Katka sama. Dokonce i na své narozeniny, na které tatínek zapomněl.

A právě tehdy se stala zvláštní událost. Katka se vydala k lesu, kde připevnila na strom stužku, kterou dostala od maminky. A chtěla si udělat svou skromnou oslavu narozenin. Najednou ale uslyšela hlas. Ten hlas se ozval i večer. A Katce děkoval. Za co? Kdo to vlastně je?

Katka se za hlasem vydala. A zjistila, že to nemluví žádná dívka nebo žena. Ale bytost utkaná z měsíčních paprsků. Byla to víla. A ta Katce pověděla, že má velký dar. Může mluvit s vílami. Tuto vlastnost údajně měla i maminka a Katka to má po ní.

Katka se s vílou i její rodinou seznámila a dokonce s nimi byla párkrát tančit za úplňku, stejně jako to dělala její maminka, jak se Katka dozvěděla. Díky tomu, že Katka ve víly věřila, jejich síla rostla. Ale rostla také síla zlých bytostí. A tak se stalo, že Katka byla ve velkém nebezpečí. Hekjal, bludičky… Podaří se Katce z nebezpečí vyklouznout? Spraví se její vztahy s tátou? A získá si v nové vesnici kamarády?

Formát knihy

Kniha je o trochu menší než formát A5, má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Albatros, kde ji mají za 254 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Noční slunce od Jiřího Březiny přináší příběh o malé Katce, která se trápí po smrti maminky. Je osamělá, ale zjistí zajímavé informace o své mamince i sobě. V lese vedle nového domova se setká s kouzelnými vílami, které ji učí poznávat bylinky a lesní život. Jsou tu ale také zlé postavy jako hejkal nebo bludičky. Katku čeká nebezpečí, ale také přijde na to, že některé věci se dají měnit…

Příběh je čtivý a nechybí ani napětí, které se drží až do konce knihy. Téma je sice smutné, ale autor se s ním popral moc hezky. A nakonec děti uvidí, že může být lépe, což je při takových příbězích skvělé. Kniha je určena pro starší čtenáře, přibližně od 9 let.


Vydává: Nakladatelství Fragment
Autor: Jiří Březina
Ilustrace: Yulia Sivtsova, Andrea Arce
Rok vydání: 2023
Rozměr: 13 x 20 cm
Hmotnost: 270 g
Počet stran: 152
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments