KNIHA: Příroda (Kuk pod okénko)

Okénkových knih nám prošlo rukama už spoustu. Nyní vybíráme spíše naučné, přeci jen holky už jsou starší. Dívat se pod okénka je ale stále baví, tak proč toho nevyužít.

Poslední náš přírustek se zaměřuje na přírodu. A to z různých pohledů. Děti zjistí různé zajímavosti a ještě se mohou zabavit při hledání určitých prvků. Ale pojďme si to ukázat konkrétně.

Obsah knihy

Jak už bylo zmíněno výše, kniha se zaměřuje na přírodu. Každá dvojstránka je zaměřena na určité téma a obsahuje několik otevíracích okének. Ve spodní části pak bývá přehled prvků, které děti mohou na dvojstránce najít.

Hned na úvod děti pomocí okének zjistí, co je v knize vlastně čeká – počasí, stromy, zvířata, ptáci, rostliny, život u rybníka nebo třeba drobní živočichové.

Druhým tématem je Rok v přírodě. Zde děti najdou 2 nakreslené stromy a každá půlka představuje určité roční období, o kterém se něco dozví. Například že na jaře bývá hodně dešťových srážek, v hnízdech se líhnou ptáčci a stromy jsou obsypané květy. V létě dozrává ovoce, je většinou teplo a na pastvách můžeme najít různá zvířata. Na podzim odlétají ptáci do teplých krajin, padá listí ze stromů a zemědělci sklízí úrodu. V zimě jsou pak stromy obvykle bez listí a některá zvířata spí zimním spánkem.

Zajímavým tématem jsou Mláďata. Na dvojstránce najdete různá zvířata a pokud otevřete okénko, najdete pod ním obrázek zvířete a jeho mláděte. Děti si pak mohou procvičit získané znalosi tím, že budou přirazovat, které mládě patří kterému zvířeti.

Příroda není jen o zvířatech, a proto nechybí například kapitola Jak rostou květiny. Děti zjistí, že každá rostlinka potřebuje slunce, ale také déšť (resp. vodu). A poté mohou zkoumat, jak roste pampeliška – ze semínka, přes výhonek a poupata, až po krásnou pamelišku či chmýří. Naučí se také poznávat kopretinu, vlčí mák, pryskyřník a další rostliny.

S rostlinami a zvířaty se setkáváme časo Na zahradě. V knížce děti poznávají housnku, včely, motýly, mravence, berušky a další tvorečky. U rybníka pak čeká žába, pulci, lekníny nebo vodní řasy.

Trochu netradiční je pak příroda na pobřeží. Zde najdeme například hvězdice, mušle, kraba, plážovku, slávku či racka. A úkolem dětí je najít, kde tito živočichové žijí (např. v písku, v moři, v jezírku, pod kamenem a jiné).

Poslední dvojstránka přináší souhrn, co můžeme nejčastěji potkat na procházce. Jedná se napříkald o semínka javoru s křidélky, borovicovou šišku, šnečí ulitu, žalud, kaštan, skořápku, pírko a další. O všem se děti dozví nějakou malou zajímavost. Na závěr pak mohou přiřadit listy ke správným stromům.

Formát knihy

Kniha je ve formě leporela, takže má pevné a odolnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na e-shopu Knihcentrum, kde ji mají běžně za 286 Kč.

Celkové hodnocení

Leporelo pro děti Kuk pod okénko – Příroda přináší spoustu informací o rostlinách a zvířatech, se kterými se můžeme (nejen u nás) setkat. Informace děti zjišťují díky otevírání okének, kde najdou další podrobnosti nebo obrázky. Na většine stránek nechybí ani vyobrazení několika prvků, které maji děti hledat.

Leporelo je z pevného kartonu a má krásné barevné ilustrace. Knihu vydalo Nakladatelství Svojtka a jedná se opět o překlad knihy z anglického vydavatelství Usborne. Textu není mnoho, spíše se jedná o seznámení se zvířátky a rostlinami. Kniha je tak vhodná probližně pro děti od 2-3 let.


Vydává: Nakladatelství Svojtka
Autor: Jessica Greenwell
Ilustrace: Jean Claude
Rok vydání: 2022
Rozměr: 226×268 mm
Hmotnost: 520 g
Počet stran: 16
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments