ČTENÍ: Podívej se pod obrázek – Co se skrývá v lidském těle

Další okénková kniha pro předškoláky, do které jsme mohli nahlédnout díky spolupráci s Nakladatelstvím Svojtka, se zaměřuje na lidské tělo. Děti se zde dozví, jaké části má naše tělo, jaké procesy v něm fungují a k tomu zjistí i spoustu zajímavostí.

Kniha je opět dělána hravou formou – obsahuje více než 60 otevíracích okének. Jedná se o české vydání publikace z nakladatelství Usborne, které je hodně populární nejen v Británii, ale také u nás, což byl jen další důvod pro to, abychom se na knihu pořádně podívali. A jak u nás obstála?

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na 7 základních otázek: kdy, jak, co, kdo, kde, proč, ano nebo ne. Nenajdete zde tedy žádnou nudnou teorii, ale je koncipována tak, aby uspokojila hlavně malé zvědavce.

Kdy?

Na první stránce se čtenáři dozví, kdy se děti učí chodit a mluvit, kdy budou mít vousy nebo všechny zuby a za jak dlouho budou velcí jako dospělí. Odpovědi jsou celkem podrobné, takže si děti mohou udělat reálnou představu, jak to opravdu chodí.

Kde?

Další dvojstránka nám vysvětlí, kde se vyvíjí a rostou miminka, kde končí potrava, kam putuje v těle nápoj nebo kde se tvoří sliny. A co teprve naše myšlenky. Kdepak asi vznikají? A kde se tvoří a teče krev?

Jak?

Častá otázka dětí je, jak něco funguje. A proto ani tohle téma v knize nechybí. Jak slyším, vidím a cítím? Jak se mění v těle potrava na stolici? Jak to, že po užití medicíny je tělu lépe?

Proč?

Tuhle otázku už slyšeli snad všichni rodiče. V knížce se děti dozví, proč lidé nosí brýle, proč miminka pijí pouze mlíčko, proč musíme dýchat a mýt si ruce, proč je zdravé běhání a mnoho dalšího.

Co?

Další dvojstránka čtenářům osvětlí, co jsou to pihy, pot nebo krční mandle. Děti také zjistí, co dělají svaly, co způsobuje říhání nebo co tvoří naše tělo.

Ano, nebo ne?

Tato dvojstránka přináší spoustu záludných otázek. Většina je přitom ze života. Opravdu si musím čistit zuby? Můžu se dloubat v nose, když to nikdo nevidí? Je na světě někdo úplně stejný jako já? Chrápe každý člověk? Dosáhneš si jazykem na nos?

V závěru knihy čeká na děti otázka kdo. Kdopak je nejstarší, nejvyšší nebo nejrychlejší? Kdo má více vlasů na hlavě? Navíc zde najdou také pár otázek, které ověří, jestli dobře knihu četli. Pokud ne, mohou odpovědi dohledat.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4 a protože je z kartonu, tak je trochu širší. Ale aspoň se s ní lépe pracuje. Naštěstí není moc těžká, takže ji zvládnou děti klidně i samy udržet.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Levné knihy Svojtka. Je zde dokonce za akční cenu 175 Kč (sleva 50 %).

Celkové hodnocení

Kniha dětem zajímavou formou ukazuje, jak funguje naše tělo. Zpracování v podobě otázek je netradiční, ale pro děti určitě zábavnější než kdyby zde našly jen obrázek těla a popis. Navíc otázky jim budou určitě blízké (alespoň u nás je to pořád nějaké proč, kde, jak, co…).

Obrázky jsou krásně barevné a nechybí ani ilustrace konkrétních lidských orgánů a dalších prvků s tělem spojených. Otevíracích okének je zde opět hodně a jsou navíc různých tvarů a velikostí. Odpovědi na otázky jsou podrobné, takže se jedná o knížku, která děti (a možná i dospělé) skutečně mnohé naučí.

Kniha je určena především pro předškoláky a mladší školáky.


Vydává: Nakladatelství Svojtka & Co.
Rok vydání: 2014
Rozměr: 222×280 mm
Hmotnost: 660 g
Počet stran: 14
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments