KNIHA: Nikdo nejde z kola ven

Setkání s handicapovaným člověkem může být pro děti těžké. Často neví a nechápou, proč je postižený člověk tak jiný. Nevím, jak se k němu chovat. A díky tomu může být často handicapovaný člověk odstrčený. Přitom se mnohdy není čeho bát. Stačí jen vědět… A právě v tom se snaží dětem pomoci knížka Nikdo nejde z kola ven, která má podtitul Detektivní encyklopedie handicapů.

Pokud však čekáte nějakou nudnou odbornou knížku plnou náročných informací, jste na omylu. Kniha je určena primárně dětem, a proto jsou informace zpracované pomocí napínavé příběhu. A nechybí ani moderní grafické zpracování.

Obsah knihy

Celou knihou malé čtenáře provede Aleš, který chodí do 4. třídy. Ve škole narazil na děti s různými odlišnostmi. Postupně dětem odkrývá příběh, který je doplněn o vysvětlení různých pojmů a situací s tímto spojených. Nechybí ani zábavné aktivity, aby děti čtení ještě více bavilo.

Hned na počátku se děti dozvídají o tom, kdo je to asistent pedagoga a jakou má úlohu. A to na základě vyprávění o spolužákovi Pavlovi, který jednu takovou asistentku má. A díky ní v hodině tolik nevyrušuje a zvládá se lépe zapojit. Děti také zjistí, co je to třeba pedagogicko-psychologická poradna.

Příběh není ledajaký, ale má detektivní linii, protože se Aleš snaží s kamarády v průběhu vyprávění vypátrat, kdo vzal jejich Pavlovi tablet, který potřebuje, protože mu učení tolik nejde. Další kapitoly na to navazují a přitom ukazují další a další handicepy, se kterými se mohou děti i dospělí setkat.

V druhé kapitole například Aleš vypráví o Pavlových častých cestách do lázní, protože je astmatik. Děti se dozví, co je to astma či potravinové alergie, jak to chodí v lázních a připraveno je také samotné vysvětlení pojmu postižení/handicap.

V dalších částech se setkáme s poruchami učení (dyslexie, dysgrafie, dysortografie, dyskalkulie), poruchami chování, řečovými vadami a opomenuty nejsou ani vady zraku, vady sluchu, mentální postižení, autismus, tělesné vady nebo třeba inkluze či šikana.

Zábavné aktivity jsou různého stylu – křížovky, rébusy, spojování, jazykolamy…

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a klasické (ale trochu pevnější) stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Portál, kde ji mají za 297 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Nikdo nejde z kola ven dětem pomocí napínavého příběhu ze školního prostředí ukazuje, jak vypadají a jak se projevují různá postižení. Děti zároveň zjistí, jak se takovými obtížemi dá pracovat, co lidi s danými handicapy trápí nebo co jim naopak pomáhá.

Kniha se snaží poutavým způsobem dětem ukázat, že to, že je někdo na první pohled jiný, nemusí znamenat nic špatného. A je dobré takové lidi brát takové, jací jsou.

Musím říct, že způsob, jakým jsou informace podané, se mi moc líbí. Vyprávění je zajímavé a informace o jednotlivých handicapech jsou v nich zasazeny nenásilně. Další podrobnosti jsou pak zpracované v navazujících info boxech. I v nich jsou ale podány jednoduše, srozumitelně a stručně. Takže děti získají představu, ale nejsou zahlcovany přílišným množstvím informací.

Knížka Nikdo nejde z kola ven je navíc hezky barevná – příběh i informace jsou zřetelně odděleny a vše je doplněno o ilustrace a piktogramy. Kniha je vhodná pro školáky, ale také pro rodiče či pedagogy. Obzvláště v období inkluze je časté, že se děti potkají s někým, kdo může být na první pohled trochu odlišný. A knížka Nikdo nejde z kola ven jim v tomto směru může pomoci tyto lidi lépe pochopit.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Hana Zobačová
Ilustrace: Libor Drobný
Rok vydání: 2022
Hmotnost: 370 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments