KNIHA: Ahoj hrdino

Úzkost už pocítil asi každý z nás. Kde se úzkosti berou? Co znamenají? A jak s nimi pracovat? Na to se snažila odpovědět australská psycholožka Karen Young, která k tomu tématu vytvořila knihu Ahoj hrdino. Ta je určena určena nejen dětem, ale také jejich rodičům.

Obsah knihy

Kniha začíná tím, že čtenáře seznamuje s pojmem úzkost. Ta se může objevit u každého – děti, dospělých, učitelů, doktorů, ale také u slavných osobností. Objeví se ve chvíli, kdy si část mozku myslí, že nás musí před něčím hránit. Té části se přitom říká amygdala.

Amygdala je v podstatě náš osobní ochránce. Dává tělu sílu a vytrvalost. A děti jsou vyzvány, aby si ji pojmenovaly. Pokud nastane jaýkoli problém, amygdala se do všeho vrhne po hlavě, a tak nás může zachránit před nebezpečím, i když nám třeba nehrozí (například dítě si myslí, že vidí strašidlo, ale je to jen odraz motýla). Pokud se ale stane něco horší, amygdala je vždy připravena nás chránit.

Proč je nám ale někdy mizerně, když úzkost přijde? Je to kvůli amygdale, která se někdy snaží až moc nás chránit. A řídí pak naše tělo za nás. Jak ji říct, že to nechceme? Jak se vlastně zbavit úzkosti? Na všechny tyto otázky se skrývá odpověď v knihe Ahoj hrdino…

Formát knihy

Kniha je menší, přibližně jako formát A5. Má pevnou vazbu a klasické měkké stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectvích a internetových obchodech nebo přímo v e-shopu Nakladatelství Albatros. Cena se pohybuje okolo 239 Kč.

Celkové hodnocení

Úzkost se může týkat každého z nás, i dětí. Moc se ale o ní nemluví. Proč se nám sevře žaludek, když je nám ouvej? Proč zrychleně dýcháme? A jak tyto pocity ovládnout?

Kniha moc hezky (v podstatě až pohádkově) vysvětluje, co se děje v lidském těle. Podařilo se jí navíc zhmotnit do obrázku amygdalu, tedy část mozku, která úzkost způsobuje. V knize vystupuje jako moc milá postavička, díky čemuž je téma pro děti snáze pochopitelné. Nechybí ani tipy, jak s celou úzkostí bojovat.

Kniha je vhodná pro děti od 4-5 let.


Vydává: Albatros
Autor: Karen Young
Ilustrace: Norvile Dovidonyte
Rok vydání: 2020
Rozměr: 185×227 mm
Hmotnost: 299 g
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments