KNIHA: Logohrátky

Správná výslovnost u dětí není jen tak. Někdy je třeba na ní zapracovat. Jedním ze způsobů, jak dítě podpořit v mluvení a motivovat ho ke správné výslovnosti, jsou určitě zábavné logopedické knížky. Ty jsou navrženy tak, aby děti mohly trénovat nenásilnou formou. Někdy o tom dokonce ani neví, že v podstatě procvičují.

Příkladem takové knížky jsou například Logohrátky od známé české autorky Zuzany Pospíšilové. Zde děti najdou různé říkánky, hádanky a doplňovačky, které jsou doplněné o barevné obrázky. Děti plní úkoly, učí se básničky a přitom trénují svou výslovnost.

Obsah knihy

Na úvod knihy Logohrátky je krátké povídání o řeči a jejich vadách. Jsou to pouze 2 stránky, takže je to opravdu jen letný průlet. Autorka sama hned v úvodu uvádí, že cílem knihy není nahradit odbornou logopedickou pomoc, ale spíše slouží jako její doplněk.

Poté následuje první část – jazyková rozcvička. Na deseti stránkách děti najdou básníčky, doplňovačky i různé jazykolamy, se kterými si mohou rozpohybovat svůj jazýček. K aktivitám jsou uváděny také rady, na co si dát při vyslovování pozor. Nechybí ani netradiční nápady jako například že si mají děti natřít rty něčím, co mají rády (třeba med či marmeláda) a snažit se jazýčkem si oblíznout dookola rty.

Další kapitola se zaměřuje na správnou výslovnost hlásek. Opět zde děti najdou říkanky a úkoly, které jsou poustupně zaměřeny na různá písmena – D, K, L, C, Č, S, Š, Z, Ž, R, Ř nebo měkčení (DI, TI, NI).

Ve třetím oddíle děti trénují střídání S-Š, Z-Ž, C-Č.

Na závěr je pro děti připravená básnička, ve které jsou ukrytá slova, která pak děti hledají. Mohou také potrénovat souhláskové shluky nebo doplnit různé úkoly v rámci hrátek se slovy…

Formát knihy

Kniha má velikost podobnou formátu A5, ale je vytvořena na šířku, což je trochu netradiční. Ale děti mají alespoň vše vedle sebe.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Grada, kde ji mají za 212 Kč ( v elektronické podobě je kniha ještě levnější).

Celkové hodnocení

Kniha Logohrátky přináší spoustu zábavných básniček a doplňovaček, v rámci kterých si děti mohou procvičit problémové hlásky. Básničky jsou jednoduché a krátké, takže si je mohou děti snadno zapamatovat. Občas je použitý i jazykolam, což je pro zpestření také fajn.

Kniha je doplněna o spoustu barevných ilustrací. Líbí se mi, že celou knížkou provází děti obrázek blonďaté paní, která vypadá úplně stejně jako sama autorka Zuzana Pospíšilová. Takže aniž by věděly, prochází vše přímo sní.

Kniha je vhodná zejména pro předškoláky, tedy přibližně od 5 let.


Vydává: Nakladatelství Grada / Bambook
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Zdeňka Študlarová
Rok vydání: 2018
Rozměr: 24,3 × 16,6 cm
Hmotnost: 400 g
Počet stran: 120
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments