KNIHA: Psí pohádky

Máte doma milovníka zvířat? Konkrétně pejsků? Pokud ano, mám pro vás tip na knížku pro děti, která obsahuje různé příběhy, kde hrají hlavní roli pejsci všeho druhu.

Pohádky jsou originální a pocházejí z pera Zuzany Pospíšilové, která je jednou z nejaktivnějších českých autorek v oblasti dětské literatury. Vyšlo ji už několik desítek knih, které se těší velké oblibě. A psí pohádky nejsou výjimkou…

Obsah knihy

V knize najdete celkem 20 příběhů, které jsou nové, neotřelé a pohádkově laděné. Příběhy jsou poměrně krátké a hodí se kdykoli, kdy máte volnou chvilku. Konkrétně v knize najdete například tyto pohádky:

Nenasyta

Na venkově žije babička s dědečkem, kteřé mají spoustu zvířat – slepičky s kuřaty, kohouta, kachny, vepře, kočky, psa nebo třeba králíky. Oba se o zvířátka hezky starají a vzorně jim dávají jídlo, aby se měli zvířátaka dobře. Jenže jednoho dne se zvířátka po hraní seběhnou ke svým miskám a ty jsou prázdné. Snaží se babičku a dědečka zavolat, ale ti jejich štěkání a mňoukání nepochopí a misky jim nedoplní.

Druhý den zvířátka po vyhladovělé noci misky skoro vylížou, což je babičce a dědovi divné. Odpoledne jim tedy dají více. Zvířátka si opět hrají a nevšimnou si, že se mezitím k jejich miskám přiblížil toulavý pes. A všechny jidlo snědl. Pak byl ale tak přeplněný, že nestihl utéct a zvířátka nakonec zjistila, proč mají prázdné misky. Psa vyhnali a od té doby už měli jídla zase dostatek.

Dárek k svátku

Paní Simona celý život učila ve škole, ale nyní je v důchodu. Prvně neví, co bude s volným časem dělat, ale nakonec se zamiluje do pečení. Jenže nebylo komu péct, protože její děti jsou dávno dospělé a bydlí daleko. A tak své dobroty sní vždy sama, což je na ní po nějaké době znát. Už se ji těžko chodí a tak moc nevychází ze svého bytu. Každý den je pro ní stejný. Před Vánocemi ale zjistí, že má svátek. A chce upéct něco dobrého, kdyby ji přišel někdo popřát. Takže chtě nechtě musí ven, aby nakoupila potřebné ingredience.

Do její šály se venku zakousne pejsek a nechce ji pustit. Nakonec se vydá s paní Simonou k ní domů a ta zjistí, že dokonce mluví. Ptotože se nikdo k pejskovi nehlásí, nechá si ho paní Simona doma s tím, že to byl nejspíše dárek k svátku. A konečně má zase důvod chodit ven a radovat se…

Pomocníci

Čarodějnice Justýna si podá inzerát, že hledá dívku, která by ji chodila do jejího domečku v lese uklízet. Ozve se jediný zájemce – Madlenka. Ta se chtěla vdávat, ale neměla už rodiče a tedy ani žádné věno. A tak si chtěla peníze vydělat. Madlenka netuší, že je Justýna čarodějnice, má ji jen za podivnou bábu. Když ji ale slíbí, že za každý den služby dostane zlaťák a za rok bude mít pořádné jmění, Madlenka se dá do práce. Přitom se moc hezky stará psy, kteří bydlí u čarodějnice.

Když uplyne rok, čarodějnice dá Madlence podmínku – buď do svítání vše uklidí a bude moci i s penězi odejít nebo zůstane navždy, a to zadarmo. Madlence se už stýká po jejím milém, a tak se pustí do uklidu nepořádku, který najednou v chaloupce vznikl. Justýna se zákeřným smíchem nastoupí na své koště a odletí pryč. A Madlenka se v tu ráno dovtípi, že to je vlastně čarodějnice. Ještě že má psí kamarády, kteří ji pomohou podmínku čarodějnice splnit a Madlenka nakonec odejde i s penězi..

Další příběhy

  • Proč už nejsou čerti na světe?
  • Vysněný pes
  • Jak šel Honzík do světa
  • Aport, Nelo!
  • Jak se Kamil naučil počítat
  • Malíř
  • Zachránce z Prahy
  • Psí hrdina
  • Tři princezny
  • Báječný vynález
  • Užitečný lump
  • Bez puntíků?
  • Leon Berger a leonberger
  • Potrestaný vlk
  • Zpěvačka
  • Schovávaná

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Grada, kde ji mají za 195 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Psí pohádky přináší 20 příběhů, kde vystupují jako hlavní hrdinové různí pejsci. Někteří tropí hlouposti, jiní pomáhají, ale všechny spojuje jedno – jsou to věřní přátelé, kteří přinášejí lidem radost.

Příběhy jsou pohádkové, takže jsou doplněné také o různé nadpřirozené bytosti či unikátní schopnosti, které v běžném životě u psů nenajdeme. O to více se ale příběhy mohou dětem líbit, protože jsou netradiční, čtivé a poutavé.

Každý příběh je na 5-6 stran a je doplněn o malé ilustrace, aby děti čtení více bavilo. Příběhy na sebe nenavazují, takže můžete přečíst kterýkoli. A klidně třeba jen jeden či dva před spaním. Kniha je vhodná pro děti od 4 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Michal Sušina
Rok vydání: 2017
Hmotnost: 350 g
Počet stran: 80
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments