KNIHA: O veliké řepě / Koza rohatá

Znáte dvojíte knihy pro děti od Nakladatelství Portál? Mě dlouho míjely. Máme rádi spíše moderní příběhy a ty starší (lidové) máme doma zpracované už v mnoha knížkách. Takže další na toto téma aktivně nevyhledávám.

Když jsem ale mezi novinkami pro letošní rok u Portálu viděla knížku O veliké řepě / Koza rohatá, zaujala mě její obálka. Vlastně celkově styl ilustrací, který je hodně moderní a pestrobarevný. Rozhodli jsme se proto knihu vyzkoušet.

Ze stejné série už existují knihy Kulihrášek / Budulínek, Kuzlátka, Dvě pohádky. My ale máme (zatím) jen tu nejnovější. Tak vám představím alespoň tuto.

Obsah knihy

V knize najdete dva příběhy. Z jedné strany se jedná o známý příběh o tom, jak dědeček zasadil řepu, ale nemohl ji vytáhnout. Postupně mu přichází na pomoc babička, vnučka, pejsek, kočka a nakonec i myš. Díky zapojení všech řepu nakonec vytáhnout.

Pokud knihu otočíte vzhůru nohama, najdete zde druhý příběh, tentokráte o rohaté koze, která se uvelebí v doupěti od lišky. Liška se kozy bojí a na pomoc ji přijde vlk a medvěd. Oba se ale lišky také zaleknou, až nakonec přichází ježek, který lišce pomůže a kozu vyžene.

Kniha je zajímavě vymyšlená. Z každé strany je jeden příběh, přičemž uprostřed se střetnou. Aby se lépe četlo a listovalo, knihu je nutné v polovině otočit jakoby vzhůru nohama. Díky tomu můžete druhý příběh číst a otáčet tak, jak jste zvyklí (tedy zleva do prava). Podobně tomu je třeba i u knihy Suchozem / Mokrozem, kterou jsem vám zde představovala před několika měsíci.

Formát knihy

Kniha má čtvercový formát, pevnou vazbu a pevnější stránky. Nejedná se přímo o leporelo, ale díky stránkám z tvrdého papíru vydrží i nešetrné zacházení mladších čtenářů.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Portál, kde ji mají za 229 Kč.

Celkové hodnocení

Novinka od Nakladatelství Portál s názvem O veliké řepě / Koza rohatá přináší 2 příběhy, které budou děti už možná znát. Na první pohled se proto může zdát, že nemůže nabídnou nic nového. Opak je ale pravdou. Důležité je v tomto směru zpracování, které je netradiční, moderní a uzpůsobené nejmenším čtenářům.

Příběhy jsou krátké. Na každé stránce najdete jen pár vět. Podobný styl má třeba Petr Horáček – velké obrázky a minimum textu, přesto máte v podstatě celou pohádku. U nás ideální pro dvouletou Natálku, protože vydrží celý příběh, díky obrázkům ji čtení baví a knížka se dá použít také jako pohádka před spaním.

V čem ale spatřuji největší originalitu jsou ilustrace. Nejsem fanoušek přílišné moderny. Jsem ráda, když jde z obrázků poznat, jaké zvířátko je znázorněno. A pro menší děti mám raději knížky, které nejsou moc održeny od reality. Takže jsem prvně u knihy O veliké řepě / Koza rohatá váhala, jestli se mi vlastně líbí. Ale to barevnost, ta mě prostě učarovala. Světlohnědé pozadí a krásně pestré postavy, to se Vladimíru Královi povedlo. Dokonce tak, že to přebilo i mé váhaní, jestli se mi ilustrace líbí.

Abych ale neprezentovala jen svůj názor – s holkami (dvouletou i pětiletou) jsme knihu už několikrát četly a také se jim zalíbila. Natálka se během pár čtení naučila některé fráze opakovat, a „čte“ se mnou. Za nás aktuálně z „lidových“ pohádek asi nejoblíbenější knížka. Z hlediska věku bych doporučila od 2 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Ilustrace: Vladimír Král
Rok vydání: 2022
Rozměr: 228×228 mm
Hmotnost: 510 g
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments