KNIHA: Ela a noční světýlka

Když jsem poprvé četla knížku Ela a noční světýlka, přiznám se, že jsem byla dojatá. Kniha má kouzelné a něžné ilustrace a na obálce třpytivé hvězdy. A hlavně krásný příběh, který je sice smutný, ale nakonec končí dobře. Sílá přátelství je totiž obrovská a dokáže zázraky…

Obsah knihy

Ve starém dubu žije malíčká holčička Ela, která má jemná křídla skoro jako můra. Jsou tak tenké, že s nimi nemůže na slunce. A tak vyléza ze svého úkrytu jen v noci a přes den je schovaná.

Každou noc Ela vylétává ven a sbírá všechny možné světýlka, které vidí. A rozdává je pak těm, kdo ho nejvíce potřebují.

Jednou večer potká Ela lišáka, který vypadá smutně a unaveně. Dá mu trošku světýlka a stanou se z nich přátelé. Lišák pak každou noc doprovází Elu na její cestě.

V jedné mrazivé noci narazí Ela na sovu, která má strach. Všude kolem je sněhová vánice, a proto se vyděšeně ukrývá na stromě. Ela dá sově světýlko, čímž ji uklidní a sova se k ní a lišákovi připojí. Trojice se spřátelí a tráví pak každou noc společně.

Hrají si, dovádí se světýlky… Jenže každé ráno se Ela musí vrátit k sobě do dubu. A to ji moc trápí. Ráda by viděla vycházet slunce. Ráda by strávila s kamarády i den. Naštěstí má kolem sebe skutečné přátelé a ti vymyslí skvělý plán…

Formát knihy

Kniha je jen o chlup menší než formát A4, takže je poměrně velká. Má pevnou vazbu a obálku, do které jsou zapuštěny stříbrné hvězdičky. Pokud s knížku pohybujete, hvězdičky hází odlesky a třpytí se.

Cena a dostupnost

Knihu můžete koupit v různých knihkupectvích nebo přímo v Nakladatelství Albatros, kde ji mají za 239 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Ela a noční světýlka od Nakladatelství Albatros mě zaujala už na první pohled. Mohly za to třpytivé hvězdičky, které knize dodávají netradiční ráz. A také ilustrace, které jsou přednádherné, milé a něžné. Kouzelný je ale i příběh, ve kterém malá Ela rozdává radost a pokoj všem kolem sebe, přitom má sama trápení. Naštěstí se obklopí přáteli, kteří ji nenechají na holičkách a vymyslí, jak předat radost i maličké Ele.

Kniha má velké celostránkové ilustrace, které jsou hezky barevné a pestré. K tomu je na každé stránce pár vět textu. Příběh tedy není moc obsáhlý a hodí se i pro menší děti, které ještě neusedí u delšího vyprávění.

Oficiálně je kniha určena dětem od 4 let. U nás ji čteme s Beky (5,5 let) a té se příběh líbí. Baví ji také pohybovat knihou a sledovat třpyt hvězdiček. Natálka (2,5 let) u příběhu také vydrží, protože je krátký a kouká na obrázky, ale ještě si ho tak neužívá. Doporučuji tedy pro děti od 3-4 let.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Ilustrace: Lucy Flemingová
Rok vydání: 2022
Rozměr: 270×235 mm
Hmotnost: 453 g
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments