ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Lefkada s dětmi (Řecko)

Když jsem vybírali letní dovolenou, moc možností už nebylo (no jo, to je tak, když se to nechává na poslední chvíli). Zaujal nás ale řecký ostrov Lefkada, který měl mít vše, co jsme hledali – odlet z Ostravy v dobrém čase, poměrně jednoduchý transfer z letiště, krásná a blízká pláž…

Jenže když jsem hledala recenze, pro rodiny s dětmi jsem toho moc nenašla. Buď bylo přímo řečeno, že se tento ostrov pro rodiny ani moc nehodí nebo se děti vůbec neřešily. Byli jsme proto trochu na vážkách, jestli je to skutečně lokalita vhodná pro nás. Nakonec jsme se ale rozhodli zde vyrazit. Už proto, že Lefkada má jedny z nejkrásnějších pláži nejen z celého Řecka, ale řadí se také k jedním z nejkrásnějších pláží světa.

Lefkada

Lefkada se nachází kousek od pevninského Řecka a oblíbeného ostrova Korfu. Dostat se sem můžete letecky, vodní dopravou, ale díky mostu také po cestě. My jsme využili leteckou dopravu a letěli jsme z Ostravy.

  • V letní sezoně je z ostravského letiště odlet 1x týdně, společně s Brnem.
  • Další možností je odlet z Prahy, kde je těch letů více, ale pro nás byla Ostrava mnohem pohodlnější.
  • Přílet je v obou případech na letiště Preveza, odkud nás cestovní kancelář pomocí autobusů rozvezla na ubytování.

Na Lefkadě není tolik obrovských hotelů, jako v jiných oblíbených destinacích. Samozřejmě pár jich je, ale spíše zde najdete menší hotely či penziony. Proto jsme také upustili od původního plánu mít ubytování, kde bude pro děti herna či dětské hřiště. Takových míst je na Lefkadě bohužel méně. Stejně jako hotelů s velkými bazenovými centry. Ale v konečném důsledku to vlastně vůbec nevadilo.

Lefkada není tak přelidněná, jako jiné ostrovy. Proto zde najdete také spoustu přírodních úkazů, různé rostliny, ptáky, kozy, ovce a kočky (těch je tu fakt hodně, což naše holky potěšilo). Navíc se jedná o poměrně hornatý ostrov, takže se můžete koupat v moři a všude budete obklopeni horami, což je trochu netypické, ale moc příjemné. Pokud máte rádi výlety, určitě budete potěšeni.

Pláže v Lefkadě

V Lefkadě najdete hned několik světově známých pláží, které jsou specifické tyrkysovou vodou (například Porto Katsiki, Agios Nikitas, Agios Ioannis, Egremni, Vassiliki či Nidri). Pláže jsou skutečně nádherné a místní si na tom také zakládají. Najdete zde spoustu společností, které dělají celodenní výlety lodí, kde vás na několik takových pláží postupně zavezou.

My jsme vybírali mezi Vassiliki a Nidri. Vasilliki je ale více větrné (je ideální pro surfování, vodní lyže či další podobné sporty), a proto jsme nakonec zvolili letovisko Nidri, které je na východním pobřěží.

Plážové středisko Nidri s dětmi

Nidri je umístěné asi 20 km od hlavního města Lefkady. Patří na tomto ostrově k těm rušnějším a větším letoviskům, přesto tu nebylo přelidněno, jako se nám stalo třeba ve Španělsku či Itálii. Pláže jsou tady menší, hotely jsou jen pár metrů od moře. I tak jsme si ale vždy našli volné lehátko nebo místo, kde dát deku.

  • Pláže jsou zde převážně oblázkové, občas pískové.
  • Do vody je pozvolný přístup.
  • Na plážích jsou za poplatek lehátka a slunečníky.
  • Z pláže vidíte na protější ostrovy a spoustu projíždějících lodí.
  • V okolí je spousta taveren a restaurací.

U nás petiletá Beky ani dvouletá Naty neměly problém se po oblázkové pláži pohybovat. Do vody se šlo pozvolna, ale ne dlouho. Takže stačilo pár kroků a už jste měli vodu po pás. Vlny byly malé (většinou jen když projela loď nebo se chystalo špatné počasí), takže z tohohle hlediska pro rodiny s dětmi rozhodně ideální místo.

Pokud nechcete jen ležet na pláží, můžete podnikat také různé výlety.

  • Přímo z přístavu odplouvají každý den desítky lodí, která vás vezmou na okružní jízdu po nejkrásnějších plážích nebo vás odvezou na jiný ostrov.
  • Kousek za městem je vodopád, ke kterému můžete dojít pěšky.
  • Večer město ožívá a můžete navštívit bary a kluby.
  • Přes den jsou k dispozici malé obchůdky, kavárny, pekařství či restaurace.
  • Na ostrově si můžete půjčit auto a celý ho procestovat.

My jsme měli poměrně teplo a děti ještě malé (2 a 5 let), aby se oplatili celodenní výlet, a tak jsme se vydali jen na krátkou plavbu trajektem na ostrov Meganissi. Jeli jsme asi 25 minut a stálo to necelé 2 eura za dospělého (jedna cesta, děti zdarma). Trajekt jede několikrát za den. Na ostrově jsme si prošli malé městečko, místní pláž, dali si oběd v taverně a jeli zpátky do Nidri. Holky byly spokojené a bylo to pro ně tak akorát.

Delfini penizon (Nidri, Lefkada)

Co se týče konkrétního ubytování, tam už jsme (bohužel) měli možnosti hodně omezené, když jsme chtěli jet přes cestovku (jinak ubytování je zde spousta). Nakonec jsme tedy skončili v hotelu Delfini. Z recenzí jsme byli před odjezdem hodně nejistí, úplně dobré nebyly. Ale nakonec hotel příjemně překvapil (až na stravování).

  • Pokoje jsou (až na část) nově zrekontruované. My měli čtyřlůžkový, tedy manželskou postel a poschoďovou postel.
  • Součástí každého pokoje je vlastní sprcha s WC a balkon.
  • Pokoj menší, ale stačil. Nechybí ani skříně, fen, malá lednička a klimatizace, kterou jsme měli v rámci all inclusive soft zadarmo.

U hotelu je bazén (ale nic extra, takže jsme ani nevyzkoušeli). Mnohem více jsme využívali pláž, na kterou to bylo přes restauraci jen pár metrů.

V rámci pobytu jsme měli all inclusive soft, což znamenalo snídani , oběd, večeři a svačinu v podobě sušenek nebo sendviče. Měli jsme také po celý den možnost kávy, čaje, nealko nápojů, místního vína a piva.

  • Snídaně byly po celý pobyt v podstatě stejné a výběr jen z pár variant.
  • Oběd byl bez možnosti výběru, večeře většinou výběr ze 2 variant.
  • Celkově ale v podstatě žádné řecké speciality (pokud nepočítám tzatziki), spíše česká jídla. A hodně jednoduché. Každý den byly brambory a rýže. Někdy k tomu omáčka, jindy třeba jen hrubý párek pečený v oleji. Dokonce se za týden jídla v podsatatě i opakovala. Naštěstí cena za stravování byla nižší, takže jsme si zašli občas raději do taverny.

Celkové hodnocení

Lefkada je nádherný ostrov a pláže, ty jsou zde prostě úžasné (a to jsme nebyli ani na té okružní jízdě, kde měli ukázat ještě „to lepší“). Voda byla nádherně zbarevná, čistá a klidná. Pro děti ideální vstup do moře, navíc nebylo tolik lidí a ještě jsme měli vše u ruky.

Co se týče ubytování, tak to bylo dobré. Do města to bylo asi 300 m, na pláž pár kroků. Pokoje čisté, každý den chodila pokojová služba. V hotelu sice nebyl žádný dětský koutek ani hřiště, ale stejně bychom ho asi ani nevyužili (většinu času jsme trávili na pláži a když chviličku pršelo, hráli jsme hry na pokoji a pak opět vyrazili ven). Škoda jen toho stravování, to opravdu bylo horší (naštěstí cena za celý pobyt byla hodně příznivá, takže z původního budgetu nám něco zbylo a mohli jsme chodit do okolních taveren).


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments