KNIHA: Zlobivé pohádky

Jak dětem ukázat, co je dobré a co špatné? Jak by se měly chovat a co je naopak nevhodné? Třeba formou pohádky! Teď si možná řeknete, že většina pohádek je v podstatě výchovných a ukazuje, že dobro vítězí nad zlem. A máte pravdu! Jsou ale i takové příběhy, které zmiňují situace, do kterých se mohly děti reálně ve svém životě dostat. A zde pak názorně vidí, jestli jednání bylo správné nebo to šlo jinak.

Takovou knížkou jsou třeba Zlobivé pohádky od Zuzany Pospíšilové, kde čtenáři najdou sérii různých přiběhů. V každém vystupuje nějaké „zlobidlo“, které je nakonec poučeno a začne se chovat správně.

Obsah knihy

V knize najdete celkem 20 příběhů, které jsou o lidech, zvířátech, ale také o různých pohádkových postavách.

Posměváček

Vláďa chodí do první třídy a rád se ostatním posmívá nebo je škádlí. Jednou se takto vysmívá i Honzíkovi kvůli jeho brýlím. Ten je z toho moc smutný a i když se rád učí, do školky už nechce chodit a večer doma pláče. Najednou se mu ale zjeví malý skřítek. A ukliďnuje ho, že o špatném Vláďově chování ví a brzy ho za to potresá. A skutečně se tak stane. Vláďa má sen, kde se mu všichni posmívají a vyzkouší si na vlastní kůži, jaké to je. Od té doby už se k ostatním chová hezky…

O lakomé myšce

Příběh vypráví příběh o lakomé myšce, kterou bolí bříško a bude dokonce potřebovat operaci. A to proto, že snědla zabalený sýr. Proč byl zabalený? No protože se nechtěla dělit. Když sýr našla, zaslechla za sebou kroky a rychle ho proto snědla snědla. I s papírem, aby nemusela dát nikomu ani drobeček. Sama se tím ale vytrestala…

O kouzelných slovíčkách

Kouzelnický učeň Bonifác se rozhodl, že se vydá do lidského světa na průzkum. Ocitne se vedle Ondry, která vypadá skoto stejně jako on. A Bonifác se začne vytahovat, že je kouzelník a umí spoustu kouzelných slovíček. Ondra ho překvapí tím, že údajně taky nějaká kouzelné slovíčka zná. A tak spolu závodí, kdo získá první zmrzlinu. Honza použije slůvka prosím a děkuji…

Protivní žížala

Žížala Bohdana žije pod atletickým hřištěm. Jednoho dne se na něm konají atletické závody a Bohdaně vadí, jak nad ní všichni dopou. Rozhodne se podívat se ven. Ale objeví se v doskočišti a zrovna na ní dopadne závodník, což Bohdanu ještě více rozzlobí. Vymyslí proto mazaný plán – natáhne se místo laťky tam, kde se skáče do výšky. Když se někdo přiblíží a skočí, drcne ho jako naptnutá strna a poté sama seskočí, takže to vypadá, jako by tyčka spadla. Tím ale její lumpárny nekončí. Vymyslí i další vylomeniny, kterých si však všimne hlavní pořadatel. A ten je mimo jiné nadšený rybář, takže hned ví, co s žížalou udělat….

Další příběhy

  • Zlomyslná navigace
  • Zub
  • Duben
  • Budka
  • Hodiny pana Řehoře
  • Zlobivý míč
  • Potrestaný Vandalín
  • Nesplněný slib
  • Vystrašený vtipálek
  • Parádivá Míca
  • Nespokojená hraběnka
  • Nechtěný návštěvník
  • Malíř a jeho skřítek
  • Golfové míčky
  • Panáčci ze semaforu
  • Strašidlo

Formát knihy

Kniha je lehká, má pevnou vazbu, klasické jemné stránky a je o trochu větší než formát A5.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Grada. Cena je 249 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji). Knihu lze také za sníženou cenu zakoupit v elektronické podobě.

Celkové hodnocení

Kniha Zlobivé pohádky přináší příběhy pro děti, které jsou zábavné a přitom poučné, protože ukazují, co může špatné chování přinést a proč je lepší se chovat správně.

Příběhy jsou poměrně krátké – obvykle mají3-6 stran, které jsou navíc doplněné o ilustrace Dahomíra Trs´tana, který se Zuzanou Pospíšilovou spolupracuje poměrně často. Obrázky hezky knihu doplňují, aby bavila i menší čtenáře.

Kniha je vhodná pro děti od 4 let, ale potěší určitě i mladší školáky.


Vydává: Nakladatelství Grada / Bambook
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Drahomír Trsťan
Rok vydání: 2021 (5. dotisk)
Rozměr: 172×250 mm
Hmotnost: 350 g
Počet stran: 104
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments