RECENZE: Předškolák v cukuletu

Za rok čeká Beky nástup do školy, a tak mě zaujala novinka od Albi s názvem Předškolák v cukuletu. Albi knížky u nás máme rádi, a tak jsem si říkala, že by třeba kniha mohla bavit a zároveň by si Beky upevnila a zlepšila to, co by jakožto předškolák měla nebo mohla umět.

Od Albi máme doma už spoustu knížek, takže jsem byla zároveň zvědavá, v čem bude tato novinka jiná. A změna je v podstatě už na první pohled. Na každé stránce ve spodní části přibyly netradiční ikony. Zároveň i úkoly, které děti plní, jsou trochu jiné než v ostatních knihách. Ale vezměme to popořadě.

Obsah knihy

Jak už bývá u Kouzelného čtení zvykem, kniha se ovládá pomocí několika navigačních ikon. První tři naleznete jen na první stránce:

  • tlačítko zapnutí – zapíná knihu a děti se zároveň dozvídají, jak s knihou pracovat
  • tlačítka hlasitosti – slouží ke zvýšení či snížení hlasitosti
  • ozubené tlačíko – aktivátor cukuletu

Ostatní ikony jsou na všech dvojstránkách knihy:

  • tlačítko nahrávání (kolečko, šipka s čárkami, tlačítko ok) – slouží jako cukuletí přehrávač – děti si zde mohou uložit například odpovědi na otázky a kdykoli si je zpětně poslechnout
  • box s barevnými obdélníky – děti zde ukazují odpovědi na otázky, jako barvu určitá věc má
  • box s tvary a čísly – pomocí něj děti odpovídají na početní otázky nebo určují, jaký má daná věc tvar
  • ikona knihy – popisuje, co děti vidí na obrázku
  • ikona šipky – slouží k přehrání zvuků a toho, co osoby říkají
  • ikona lupy – informace ke každé dvojstránce
  • ikona tří čárek v kolečku – zvukový kvíz (děti musí určit, co nebo kdo vydává určité zvuky)
  • ikona čtverečku s kolečkem – test průzkumníka (děti odpovídají na různé otázky, které prověří, jestli danou oblasti / dvojstránku dobře prozkoumaly)
  • ikona dvou šipek – slouží ke zopakování zvuku
  • ikona čtverečku – ukonční aktuuální mód

V knize se děti seznámí s poněkud roztržitým vědcem Vilémem a také jeho pejskem Badíkem, který se ztratil. Hned na úvod děti poznají cukulet, což je speciální stroj, který slouží k přemisťování. Pokud děti zvládnout odpovědět na kvízové otázky na první dvojstránce, mohou začít cukulet používat a dostanou se s ním na různá místa.

Stačí na ovládacím panelu zmáčknout tlačítko a cukulet začne putovat na místa, která jsou znázorněna na dalších stránkách (děti tedy otočí na příslušnou dvojstránku a děj pak pokračuje na ní). Jakmile si vše na stránce projdou a správně vyřeší test průzkumníka, mohou se zase vrátit na první dvojstránku k cukuletu a pokračovat v objevování dalšího světa. Zároveň se dozvídají informace o pejskovi Badym, které jim pomohou v pátrání, kde pejsek je.

Svět rostlin

Jako první je uveden svět rostlin, kde děti uvidí botaniky, zahradníky a také různé housenky, motýly a samozřejmě i rostliny. Jakmile vše prozkoumají, mohou vyzkoušet zvukový kvíz a také závěrečný test průzkumníka, kde musí například ukázat:

  • co pomáhá badatelům vidět jako zamlada
  • barvu, která začíná na písmeno F
  • která housenka je jiná než ostatní
  • jaký motýl přistál vlevo nahoře
  • o kolik je více žlutých lístků oproti červeným
  • jaký tvar má mobil, který chce ukrást rostlina

Svět zvířat

Dále se děti dostávají ke zvířátkům, kde nechybí například lev, nosorožec, opice, zebra, žirafa, buvol, pakůň, mandril, had, tukan, papoušek, hroch, pelikán, chameleon a další. Pro děti je opět připraven závěrečný test průzkumníka, který prověří, jestli vše dobře prozkoumaly. Ale také zároveň trénují poznávají barev, tvarů, jednoduché počítání a mnoho dalšího.

Nechybi ani zvukový kvíz, kde najdou například otázky:

  • víš, kdo říká „Tam nemůžeme chybět“?
  • které zvíře zastrašuje ostatní zýváním?
  • čí zvířecí hlas se ozývá z kopců?

Svět pod mořem

V rámci putování se děti dostanou po vodu, kde narazí nejen na vodní živočichy či potápeče, ale také na ponorku či ponořený vrak lodi. Pokud se jim podaří správně zodpovědět závěrečný test prukumníka, tak zjistí, co blikalo ve vodě Badovi na obojku. Což je jen další indicie k tomu, aby pejska mohli najít.

Svět pod zemí

Děti se podívají do podzemí, kde najdou krtka a další zvířátka, ale také různé lidi – například jeskyňáře, archeology, trpaslíky, jeskyního potápěče nebo třeba opraváře.

Hudební svět

V rámci hudby se děti seznamují s různými hudebními nástroji (například basa, bendžo, trumpeta, saxofon, housle, dudy, bubny a další). Nejen že zjistí, jak dané hudební nástroje vypadají, ale také jak znějí. Podaří se jim najít také další stopu, kde by mohl být hledaný pejsek?

Vesmír

Poslední svět, do kterého se děti podívají, je vesmír. Zde najdou kosmonauty, ufony, kosmickou loď, raketoplán, planety…

V závěru knihy se děti opět dostanou do laboratoře pana Viléma, která už ale vypadá trochu jinak (obrázek najdou na poslední dvojstránce knihy). Pár věcí je jinak a pár jich přibylo. Co je ale nejdůležitější – děti zjistí, jak Badyho najít. Stačí zodpovědět otázky, co blikalo pejskovi na krku v každém prostředí. Vzpomenou si děti? Prošly si knihu pozorně?

Formát knihy

Kniha má pevné stránky jako leporelo a je většího formátu (stejně jako DopravaHravé učeníZvířatka v Zoo a další podobné knihy).

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Albi prodejnách nebo na Albi e-shopu, kde stojí 359 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Předškolák v cukuletu dává dětem možnost zábavnou formou procvičovat různé dovednosti, které by jakožto předškoláci měli umět nebo by se jim mohly hodit. Děti si procvičují barvy, tvary, písmena, poznávají strany (pravá, levá), počítají, učí se vyjadřovat, trénují paměť a mnoho dalšího.

Zároveň poměrně hojně užívají nahrávač a trénují vyjadřování, což je skvělé. Beky je hodně upovídaná, ale když měla na něco knížce odpovědět (například co ví o pejskovi Badíkovi), celkem se zasekávala, takže vyjadřování a popisování budeme ještě trošku procvičovat.

Kniha je trochu jiná než předešlé díly Kouzelného čtení, a to právě kvůli otázkám a odpovědím, které jsou přizpůsobené předškolákům. K tomu je navíc poutavý příběh o pejskovi Badíkovi, kterého se snaží děti zachránit. To ale mohou jen v případě, pokud si skutečně projdou každou stránku. Protože jen tehdy budou znát odpovědi na otázky v testu průzkumníka. A po úspěšném složení testu se na každé stránce dozví důležitou informaci, kterou pak využití v závěru knihy. Pokud tedy chtějí pejska najít, jsou „nuceni“ projít si celou knihu a odpovídat na otázky, čímž si vše procvičují.

Musím říct, že se mi tato novinka zalíbila. A nejen mi, Beky ji také ráda vytahuje z knihovničky. Některé úkoly ještě nezvládne zcela sama (hlavně co se týká počtů – zatím umí čísla, ale počítat ještě ne), takže občas je nutná i má asistence. Z počátku nám také trvalo, než jsme pochopili, co jak využívat a co k čemu funguje (přeci jen je to trochu jinak než u ostatních knížek Kouzelného čtení). Ale nyní už většinu zvládne i sama.

Kniha je vhodná od 4 let a je tedy určena primárně předškolákům. Ke knize potřebujete Albi tužku, která není součástí balení, ale pořizuje se zvlášť.


Vydal: Albi
Rok vydání: 2022
Počet stránek: 18
Věk: od 4 let
Počet zvuků: více než 1400 zvukových stop
Namluvil: Jana Janěková ml. Igor Chmela

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments