RECENZE: Leo musí ke kadeřníkovi

O společenské hře Leo musí ke kadeřníkovi jsem v deskoherních skupinách slyšela hodně dobrého. Jedná se o kooperativí společenskou hru, ve které se snažíte dostat lvíčka včas do salonu. Protože byla hra vychvalována i pro mladší děti, chtěla jsem ji pořídit k nám domů. Jenže česká varianta byla dlouhodobě vyprodaná. Na bazárcích se moc neobjevovala a cizojazyčnou jsem nechtěla.

Už jsem se smířila s tím, že ji prostě mít nebudeme, když jsem najednou zjistila, že Albi chystá hru znova vydat. V právý čas, protože Beky zrovna dorostla do doby, kdy by ji měla zvládnout. Takže jsme pořídili a hned se s vámi musím podělit o dojmy.

Obsah balení:

  • 30 destiček cesty
  • 20 hracích karet
  • startovní destička
  • cílová destička
  • 5 puzzlí lví hlavy
  • destička hodin
  • dřevěná figurka

V balení najdetete celkem 30 destiček z pevného kartonu, kde na jedné straně jsou obrázky džungle (les, mýtina, palmový ráj, skály či jezírko). Na druhé straně pak naleznete obrázky zvířat (zebra, nosorožec, krokodýl, papoušek, lvice) nebo ukazatel hodin. Zvířecí obrázky mají vždy barevný podklad (červená, modrá, žlutá, růžová, fialová). A v rohu je také uvedeno číslo (1-5), což symbolizuje počet hodin.

Dále jsou součástí hrací karty, kde opět nechybí obrázek zvířete. Ale tentokráte už pouze lvíčka Lea, který je na různých barevných pozadích.

Ke hře využijete startovní desičku s podobě postýlky a cílovou destičku v podobě opice v kadeřnictví. Nechybí ani dřevěná figurka Lea a také hodiny, které odpočítavají čas.

Jako poslední v krabici naleznete puzzle Leovy hřívy, které se skládá z 5 částí.

Princip hry

Lvíček Leo potřebuje ostříhat. Jeho hříva je už tak dlouhá, že téměř nevidí. Objedná se proto do kadeřnictví – Bonobova salónu. Jenže po cestě se co chvíli zapovídá s nějakým zvířátkem a čas běží. Podaří se Leovi dostat se do Bonoba salónu včas, než zavře? Nebo to bude muset zkusit další den? A stihne to, než bude hřívá příliš dlouhá?

Příprava hry

Hra má v podstatě jednoduchý princip. Postavíte cestičku z destiček obrázkem zvířátek dolů (vidíte tedy jen zelenou džungli). Na počátek cesty umístíte postel, ze které bude Leo vstávat. Na konec Bonobův salon. Rozdáte mezi hráče rovnoměrně hrací kartičky.

Jak se hraje hra Leo musí ke kadeřníkovi?

Hráči postupně odhazují hrací kartičky, které mají v ruce. A podle toho, jaké je na nich číslo, postupujete figurka Lea vpřed po cestičce. Destička, na které dřevěný lvíček skončí, se otočí. A nastává důležitý okamžik:

  • pokud je na destičce cesty a na odhozené kartě stejná barva, máte štěstí. Leo nepromarnil žádný čas a může pokračovat další hráč.
  • pokud je na destičce cesta a na odhozené kartě jiná barva, posunete hodiny o tolik dopředu, kolik je uvedeno v pravém rohu destičky. A až poté může pokračovat další hráč.
  • pokud je na destičce obrázek ukazatele, máte štěstí. Leo nepromarnil žádný čas a může pokračovat další hráč.

Hráči se postupně střídají a posunují figurku Lea dál a dál. Cílem je dorazit do kadeřnictví dříve, než oběhne ručička celý ciferník. Pokud se vám to nepovede, nevadí, nastává nový den:

  • Vrátíte Lea zpátky do postele, nastavíte hodiny opět na osmou a všechny kartičky cesty obrátíte obrázkem džungle nahoru.
  • Hrací karty dáte dohromady, zamícháte a rozdáte znova mezi hráče.
  • K Leově hlavě přidáte první díl puzzle.

V novém dni se opět vydáváte na cestu, ale už víte, kde některé destičky leží. Můžete proto začít taktizovat, kterou hrací kartu použít, abyste měli shodnou barvu a nemuseli zbytečně posunovat hodiny.

Pokud se vám nepodaří dorazit ani druhý den, nic se neděje. Opět vratíte Lea do postele, nastavíte čas na osmou, obratíte kartičky obrázkem džungle nahoru a přiložíte další dílek puzzle. Dokud nebudou puzzle kompletně postaveny a Leo nebude mít obrovskou hřívu, máte stále možnost dorazit do salónu. Celkem tedy můžete absolvovat maximálně 4 kola/pokusy.

Varianta pro mladší i starší hráče

Pokud hrajete s menšími dětmi, může každý hráč své karty vyskládat před sebe, aby na ně ostatní viděli. A před každým krokem se můžete radit, které karty je vhodné použít.

Starší mohou mít tyto karty v ruce. A pokud by se vám hraní zdá snadné, můžete si hru ztížit tím, že na počátku dne nemohou hráči mluvit – dokud na destičce neobjeví papouška.

Cena a dostupnost

Hru můžete zakoupit v prodejnách Albi nebo přímo na jejich e-shopu, kde stojí 539 Kč.

Celkové hodnocení

Leo musí ke kadeřníkovi je skvělá kooperativní hra pro celou rodinu, kde si potrénujete paměť, logické myšlení, spolupráci i taktizování. Ve hře se snažíte zapamatovat, jaké barvy zvířátek jsou ukryté pod jednotlivými destičkami cesty. Podle toho pak volíte kartičky – abyste se dostali na známou destičku a ještě v barvě, která je třeba. Cesta je totiž dlouhá a kdybyste se co chvíli zastavili a hodiny se posunuly, nestihnete dojít včas.

Pravidla nejsou složitá, ale to neznamená, že je i samotná hra jednoduchá. Hlavy vám trochu zamotá a je třeba se soustředit, abyste si zapamatovali, kde která kartička je. Pokud se vám to ale podaří, pomůžete Leovi zvítězit.

Díky tomu, že je hra kooperativní, tak odpadá dělení na výherce a proherce. Prostě vyhrajete buď všichni nebo nikdo (pokud Leo nestihne dorazit do kadeřnictví včas). Hra je tak vhodná i pro ty, kdo neradi prohrávají.

Hra má nádherné ilustrace a není tak rozměrná, takže ji můžete vzít s sebou třeba i na dovolenou (obzvláště když vezmete jen jednotlivé části do sáčku). Beky hru začala hrát v pěti letech a hned ji pochopila. Za nás jsme tedy moc spokojeni a hra si u nás získala své pevné místo.


— Cena: 539 Kč
— Počet hráčů: 2-5
— Věk hráčů: od 5-6 let
— Doba hraní: 30+ minut
— Výrobce: Albi

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments