KNIHA: Asfalt

Vzhledem k tomu, že mám dvě dcery, tak knížky s motivem dopravních prostředků, stavby či strojů moc nevyhledávám. Občas se ale díky spolupráci dostaneme i k takovým tématům. A nestíhám žasnout, jak hezky, jednoduše a přitom pochopitelně umí být zpracované.

Jedním z takových překvapení poslední doby byla naučná kniha Asfalt, ke které jsme se dostali díky spolupráci s Knihcentrum. A nyní vám ji zkusím trochu ukázat.

Obsah knihy

Kniha malé čtenáře provází stavbnou silnice. Zjistí, co všechno je třeba učinit, kdo má jakou úlohu a hlavně uvidí spoustu stavebních strojů. Kniha není jen o obrázcích, ale obsahuje i krátké popisy, díky kterým děti dostanou ještě lepší představu o tom, jak vzniká (nejen) silnice.

První dvojstránka uvádí děti do tématu. Najdou zde pana Kunce s pejskem Uhlíkem, jak jedou bourat starou vozovku. Z čeho se asfalt vyrábí? Jakým způsobem? To děti zjistí v několika větách.

Když pak Kunc dojede na stavěniště, jeho kolegové už pracují. Je tady například bagristka Kamila, geodetka Laura, stavební dělník Míla nebo stavbyvedoucí Kalina. Děti také vidí spoustu strojů a materiálů, které jsou na stavbu potřeba – vibrační deska, silniční válec, obrubníky, kanalizační poklopy, potrubí, skladový kontejner…

Pan Kunc vyloží z nákladního auta parní válec a bagristka Kamila mu do prázdné korby naloží kamení, které hned odváží. Kam? No přece do obalovny asfaltových směsí…

V obalovně asfaltových směcí děti poznají zase trochu jiné stroje, například recyklační linku, kolový nakladač, pásový dopravník a jiné. Získají také malou představu o tom, jak to v takové obalovně funguje.

Na staveništi zatím začíná pracovat obří silniční fréza, která rozbrušuje špatný a vyježděný povrch silnice.

Poté je konečně možné asfaltovat! Co vše je k tomu potřeba? A co vše se skrývá pod cestou? Dětem se naskytne zajímavý pohled a nechybí ani popisy, co která vrstva či stroj je.

Pan Kunc má ale jiné starosti. Kde je jeho pejsek Uhlík? Běhá zbesile po staveništi mezi silničním finišerem, rozstřikovačem spojovacího postřiku, traktorem a svými kolegy. Ale pejsek nikde! Naštěstí vše dobře dopadne a pejska panu Kuncovi přinese bagristka Kamila.

Nakonec se podaří silnici zdárně dokončit. A auta mohou po novém asfaltu spokojeně jezdit.

Formát knihy

Kniha je velká skoro jako formát A4, ale má čtvercovitý tvar. Má pevnou vazbu, zajímavou strukturu desek a klasické jemnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na Knihcentrum, kde ji mají za 327 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Asfalt na základě celostránkových obrázků dětem ukazuje, co vše je potřeba při stavbě silnice. Děti zjistí, jaké stroje při stavbě pomáhají, kteří lidé se zde vyskytují i jak probíhá samotný proces stavby nové silnice.

Ilustrace jsou doplněné o krátké popisy (vždy jen pár vět), takže můžete dětem snadno vysvětlit a popsat, co je na obrázku. Text je menším písmem, aby tolik nenarušoval ilustrace, ale dá se poměrně dobře přečíst.

Překvapilo mě, že autorkou je žena – finská spisovatelka a ilustrátorka Salla Savolainenová. Kniha Asfalt je prvním dílem její knižní série, ve které se zabývá pracovními stroji. Další díly by měly být zaměřené na betonárnu a sběrný dvůr (ale zatím je v ČR k dostání pouze prvotina Asfalt, což je navíc novinka).

Knížka je vskutku zajímavá, a to nejen pro děti, ale i já jsem se dozvěděla spoustu nových informací, protože přeci jen stavba silnice je oblast, o které v podstatě nic nevím. Kniha tak potěší děti od 4 let (asi zejména kluky), ale i rodiče si přijdou na své…


Vydává: Nakladatelství Host
Autor: Salla Savolainenová
Ilustrace: Salla Savolainenová
Rok vydání: 2022 (1. vyd.)
Rozměr: 250 x 250 mm
Hmotnost: 550 g
Počet stran: 48
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments