KNIHA: Logopedické hádanky

Upevnit výslovnost českých hlásek u dětí můžeme i hravou formou, a to pomocí logopedických básniček. Pokud chceme jít ještě do větší zábavy, pak můžeme využít knihu Logopedické hádanky, kde se tyto básničky spojují s hádankami. Jednoduché verše, krátké doplňování a barevné obrázky… v tomto zpracování děti ani nepostřehnou, že něco procvičují.

Autorkou knihy jsou Jana Havlíčková a Ilona Eichlerová, což jsou klinické logopedky, které na toto téma vydalu už několik knihy. Nyní přichází s jednoduchými dvouřádkovými hádankami, které navíc rozvíjejí u dětí smysl pro rým, rytmus a jazykový cit.

Obsah knihy

Na každé dvojstránce najdeme 4-5 krátkých dvouřádkových veršů, kde děti doplňují poslední slovo. Při doplňování se orientují podle rýmu (aby slovo hezky zapadlo) a aby to nebylo tak složité, mohou se inspirovat také obrázky.

Na druhé stránce totiž najdou vždy 4-5 obrázků (konkrétní počet je roven počtu veršů).

Každá dvojstránka je zaměřená na konkrétní písmeno či skupinu písmen, což je vždy zřetelně zaznačeno.

Na závěr najdou děti také výsledky jednotlivých hádanek, kde si mohou případne zkontrolovat, jestli vyluštily správně.

Formát knihy

Kniha je menší a čtvercového formátu. Má pevnou vazbu a klasické (byť trochu pevnější) stránky.

Cena a dostupnost

Knihu Logopedické hádanky můžete zakoupit přímo na e-shopu Portálu, kde ji mají za 212 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Logopedické hádanky přináší jednoduché doplňovačky formou rýmu. Každá skupina hádanek je zaměřená na jiná písmena a děti tak postupně prcovičují různé hlásky. Verše jsou krátké, poměrně hezky se rýmují a doplňování tak není uplně těžké. Je ale skvělé, že jsou součástí i obrázky. Nejsou hned vedle verše, takže si děti stejně musí trochu hlavičku namáhat, aby správně určily, co doplnit. Ale je to rozhodně pomoc.

Knížka je barevná, hravá u nás s Beky (4,5 let) využíváme, i když s logopedii velké problémy nemá (až na R, které ještě moc neumí). Vybereme vždy pár stránek a zkoušíme básničky doplňovat. Zatím ji to celkem baví. Takže doporučuji přibližně od těch 4-5 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Jana Havlíčková, Ilona Eichlerová
Ilustrace: Patricie Koubská
Rok vydání: 2021
Rozměr: 255×290 mm
Hmotnost: 440 g
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments