RECENZE: Uklízendo

Před nedávnem jsem úplně náhodou narazila na Uklizendo, což je speciální hra vyvinutá v České republice, která má dětem pomáhat s úklidem. Nebo je respektive k této činnosti motivuje, což se přiznám, že by se u nás hodilo. Spoustu věcí Beky bere už automaticky, ale jsou chvíle, kdy nám úklid pokulhává. A tak jsem si říkala, že Uklízendo vyzkoušíme.

Předem je třeba podotknout, že hra vyžaduje také zapojení rodiče. Není to o tom, že předáte dítěti nějakou krabičku a najednou začne samo uklízet. Je vhodné si společně popovídat, jaké by dítě mělo mít povinnosti, vymyslet způsob odměn a hlavně být důsledný. Pokud totiž na dodržování uklízecí povinnosti netrváme, ani hra nepomůže. Děti jsou všímavé a když zjistí, že uklízet v podstatě nemusí, ani hra je nebude motivovat. Naopak pokud ale uklízet stejně musí, hra vám může pomoci v tom, aby to bylo bez velkých řečí. Nebo třeba i s nadšením.

Obsah balení:

  • herní listy na úkoly a odměny
  • samolepkové archy s úkoly a body
  • 30 hracích kartiček
  • zlatá samolepková kolečka k označování splnění úkolů
  • 2 obrázkové magnetky na ledničku
  • motivační samolepky
  • praktický ultrasavý hadřík pro lepší uklízení
  • návod s vysvětlením a principem hry

Hra je uchována v praktické kartonové krabičce. Ta je menší, tak mě překvapilo, kolik různých komponentů hra obsahuje. V podstatě jsou to ale všechno drobnější prvky.

Popis hry

Nejdůležitější pro hraní budou 2 seznamy. Prvním jsou Úkoly a body, kde si s dětmi zapíšete úkoly, které je čekají. Nemusí se jednat pouze o uklízení, můžete zde zapojit i běžné povinnosti jako například čištění zubů, zdravotní cvičení a další aktivity. Ke každé můžete také uvést, kolika body bude splnění ohodnoceno.

Abyste nemuseli vše psát, můžete využít speciální samolepky, které jsou součástí balení. Najdete na nich uvedené nejčastější úkoly – například úklid, domácí úkoly do školy, čtení, cvičení, nakoupit, pečovat o sourozence či zvířátko, večerní hygiena a podobně. Přidány jsou i prázdné samolepky, kde můžete dopsat vlastní povinnosti. A nechyní ani malé číselné body, které můžete ke každému úkolu dolepit.

Druhým seznamem jsou Odměny, kde s dětmi můžete zapsat, co získají, když budou mít splněnou celou kartičku s úkoly. Odměny nemusí být nutně materiální. Naopak jsou doporučovány i zážitky – můžete například někam vyrazit na speciální výlet, něco nového vyzkoušet a podobně.

Jakmile máte oba listy vyplněné, zábava může začít. Děti si vyberou kartičku (v balení je jich celkem 30 a mají různé obrázky). Na kartičku uvedou jméno a odměnu, o kterou se snaží. Na spodní části je pak prostor pro nalepení samolepek, které děti získají za splněnou povinnost (samolepky mají tvar malého zlatého kolečka). Očekává se nalepení celkem deseti samolepek. Jak dlouho to bude trvat je na vás – některé úkoly totiž můžete ohodnotit více body, děti tak získají i více samolepek (my jsme ale nechali vždy 1 bod za 1 úkol, ať Beky nepletu hlavu).

Úkolem děti je tedy sbírat samolepky na kartičku a jakmile mají splněno, mohou si vybrat výhru. Vezmou další kartičku a zábava pokračuje dál.

V balení hry najdou děti také motivační samolepky a 2 magnetky, které si mohou dát pro motivaci na lednici. A zajímavostí je také malý ultrasavý hadřík, který jim může pomoci při úklidu.

Pokud si hru zakoupíte, dostanete také přístup na web, kde najdete spoustu materiálů k tisku – náhradní kartičky a hrací listy, střídací tabulku pro sourozence nebo třeba motivační omalovánky.

Cena a dostupnost

Uklízendo můžete zakopit přímo na oficiálních stránkách výrobce – Kukando.cz. Cena je 490 Kč za sadu.

Celkové hodnocení

Uklízendo je zábavná hra, která má pomoci dětem při plnění povinností, aby se obešly bez pláče, křiku a zbytečného vztekání. A to je někdy u nás potřeba, proto mě hra zaujala.

Uklízendo funguje na principu odměňování, čehož se přiznám, že nejsem úplně velký fanoušek. Samozřejmě odměňovat občas ano, ale aby dítě bylo motivováno plnit své běžné povinnosti jen pro to, že něco dostane, tomu jsem se vždy vyhýbala. Hlavně pro to, že jsem se bála, že si dítě navykne a poté by už bez odměny něchtělo mic dělat.

U Uklízenda jde ale nastavit, že každé splnění bude jen za 1 bod (my jsme Beky ani nepletli hlavu různými body – prostě jsme stanovili seznam pár zásadních úkolů a pokud nějaký splní, může si nalepit 1 samolepku). Vzhledem k tomu, že na získání odměny musí nasbírat 10 bodu, jen tak rychle to není. Navíc jsme jako odměnu použili to, co má ráda – například, že ji upeču oblíbené čokoládové sušenky, že uděláme nějaké její oblíbené jídlo, že se může podívat na kousek oblíbeného seriálu v televizi nebo třeba že získá nové sponky či čelenku.

Hru zatím hrajeme chvíli a Beky (4,5 let) baví. Vybrali jsme jen pár základních úkolů (uklidit večer pokojíček, uklidit si své oblečení, uklídit si nádobí po jídle) a časem budeme přidávat třeba další. Nechtěla jsem ji ale na počátku zahltit přílišným množstvím, tak budeme dávkovat postupně. Ale je na každém, co zvolí a jak mu to vyhovuje.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments