RECENZE: Můj první kvíz

Pod značkou Granna vycházejí (nejen u nás) různé společenské hry. Mnohé přitom nejsou jen o zábavě – mají za úkol děti také vzdělávat a rozvíjet. My jsme z takových vyzkoušeli konkrétně Můj první kvíz, který je určen dětem od 4 let, takže akorát pro naši Beky. Jak u nás hra obstála?

Ve hře Můj první kvíz děti odpovídají na různé otázky z několika oblastí. Otázky jsou znázorněné pomocí obrázků, aby je mohly děti řešit i samostatně. Stejně tak odpověď si dokáži rychle sami ověřit díky netradičnímu zpracování. Ale pojďme si hru představit trochu podrobněji.

Obsah balení

  • 90 karet s úkoly
  • hrací deska
  • figurka
  • hrací kostka
  • návod (CZ/SK)

Základem hry jsou karty s úkoly, které jsou z rozděleny na několik témat – barvy, povolání, místa, zvířátka, domácnost a jídlo. Každé téma má svou barvu (červenou, zelenou, fialovou, žlutou, modrou, oranžovou).

Ve spodní části karty děti najdou kulaté otvory, akorát na dětské prstíky, které jim pomáhají při kontrole správných odpovědí. Otvory musíte na počátku vyloupnout (ale jsou předřezané, takže to jde snadno – můžete tak učinit například při první hře).

Dále ve hře najdete hrací desku, figurku a klasickou hrací kostku, díky kterým se děti pohybují a vybírají konkrétní hádanky.

Součástí jsou také nálepky zvířátek, které si děti mohou nalepit kamkoli dle svého uvážení (nebo tam, kde rodiče povolí).

Princip hry

Společenská hra Můj první kvíz je intuitivní a z hlediska principu hraní jednoduchá. Nejprve se vše nachystá – doprostřed mezi hráče se položí hrací deska, figurka se postaví na některý z barevných míčů a okolo hrací desky se rozloží balíčky karet dle příslušných témat (barev).

Hráči postupně hází kostkou a posunout figurku o tolik políček, kolik jim padne na hrací kostce. Tím se dostanou na balonek určité barvy. Poté si vezmou kartičku s hádankou v dané barvě.

Na kartičkách najdou otázku zachycenou pouze pomocí obrázků. Stejně tak odpovědi. A cílem je přiřadit odpověď, která se k hlavnímu obrázku nejvíce hodí.

Jakmile děti odpověď najdou, zastrčí do ní prstíček. Poté stačí kartu otočit a díky zastrčenému prstíku snadno zjistí, jestli je jejich odpověď správná. Pokud se trefili, kolem prstíku budou mít modré kolečko.

Otázky v každé skupině jsou na podobné bázi:

  • barvy (červné karty) – děti mají na kartě černobílý obrázek a mají určit, jakou barvu dané zvířátko, jídlo či věc má (např. sluníčko – žlutá)
  • zvířátka (žluté karty) – děti přiřazují, kde dané zvířátko bydlí, co jí, co má na sobě nebo co je s ním nejčastěji spojováno (např. kůň – podkova)
  • místa (fialové karty) – děti určují, co se na daném místě z navržených možností nejravděpodobněji vyskytuje (např. nemocnice – lůžko)
  • jídlo (oranžové karty) – děti hádají, co k danému pokrmu patří – na čem se servíruje, čím se jí, kde se uchováva nebo co se k němu často dodává (např. jogurt – lednice)
  • domácnost (modré karty) – děti určují, na co se daná věc používá nebo kde se nachází (např. žídle – stůl)
  • povolání (zelené kraty) – děti přiřazují, jaký předmět k dané profesi patří (např. zdravotní sestřička – injekce)

Hru může hrát 1 hráč, stejně tak i skupina dětí (max 6 osob). Vítězem je ten, kdo nejdříve nasbírá alespoň jednu kartu z každé barvy (oblasti).

Cena a dostupnost

Hru můžete zakoupit na různých e-shopech, v hračkářství nebo přímo u českého distributora her Granna (Pygmalino), kde ji mají za 329 Kč.

Celkové hodnocení

Společenská hra Můj první kvíz přináší spoustu zábavných hádanek pro předškoláky i mladší školáky. Líbí se mi, že je zpracována takovou formou, aby mohly děti pracovat i samostatně. Snadno si navíc ověří, jestli odpověď uhádly. Hra je vhodná pro jednoho, stejně tak pro více lidí. Takže může hrát dítě samo i s rodinou/kamarády.

U některých odpovědí jsem se trochu zapotila i já (například jsem nepoznala, že je na obrázku fialka, takže jsem nechápala, jak mám správně určit barvu kytičky). Beky ale zvládla většinu celkem dobře (občas jsem ji musela ještě navést, že třeba nechápala, co má hledat, ale poté již odpovědět uměla). Věk tedy sedí – u nás vy čtyř letech ještě malý prostor na lepší pochopení je, ale hra se už dá v pohodě hrát.

Můj první kvíz spadá do série Hry a legrácky dráčka Fráčka a doporučuje ji i Asociace klinických logopedů v ČR.


Podrobnosti

— Cena: 369-429 Kč
— Počet hráčů: 1-6
— Věk hráčů: 4-7
— Doba hraní: dle dítěte
— Výrobce: Granna

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments