KNIHA: Mravenci – život lesního společenství

Když jsem poprvé viděla obálku knihy Mravenci od Nakladatelství Kazda, moc mě nezaujala. Je pravdou, že jsem ji zahlédla na internetu, ve zmenšené fotce a nezkoumala jsem ji podrobně. I tak mi ale na tématu mravenců nepřišlo nic tak zajímavého, abych chtěla o knížce vědět více.

Pak jsem ale viděla pár fotek a říkala jsem si WOW! Tu knížku musím prohlédnout naživo. Velké iustrace a způsob zpracování jsou jiné, originální a knížka tak lahodí oku. Čtení zase není tolik, důležité jsou hlavně ilustrace, které jsem v podobné podobě snad ještě nikde neviděla.

Obsah knihy

Kniha popisuje život mravenců a využivá k tomu realistické 3D ilustrace, kde jsou mravenci ve velikosti mnohonásobně větší než v realitě. Díky tomu člověk vidí to, co pouhým okem není možné. K tomu samozřejmě nechybí popis a faktické informace. Ilustrace ale rozhodně dominují.

Na počátku knihy se děti seznámí s mravencem lesním. Konkrétně mohou na velmi podrobných obrázcích sledovat, z čeho se skládá tělo dělnice. Také zjistí, že se mravenci dělí na samce a samičky, které se dále ještě rozdělují na kasty královen a dělnic.

Na obrázících je dále znázorněn krevní oběh a dýchání, nervový systém, trávací trakt, žlázy nebo stavba těla pohlavních jedinců a kast.

Zachyceno je také období páření, svatební let i navazující situace jako oplodnění, hledání a založení mrraveniště vč. podrobného rozboru, jak vypadá mraveniště uvnitř a jak se mění v jednotlivých ročních obdobích.

Co se děje v okolí mraveniště? To je tématem další části knihy. Děti vidí, jak vypadá prostředí vedle mraveniště, jací nepřátelé je ohrožují, jak si hledají mravenci potravu nebo jak se vlastně v přírodě orientují. Také zjistí, co mravenci konzumují a jak se potrava pro ně rozděluje.

Mravenci mají předem rozdělenou práci. Ke které kastě bude mravenec patřit a co bude mít na svědomí, o tom se rozhoduje při vývoji plodu. V knize je detailně znázorněno, jak vznik pohlaví a kast probíhá i jaký je život pohlavních jedinců či dělnic.

Poslední část se zaměřuje na přesun mraveniště. Děti vidí, co se stane, když na mraveniště někdo zaútočí – třeba divoká prasata. Jak probíhá obrana mraveniště? Co se děje po útoku? Kam se mravenčí kolonie přestěhuje?

Formát knihy

Kniha je o trochu větší naž A4. Má pevnější stránky, čímž je také trochu těžší.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Kazda, kde ji mají za 478 Kč. Pokud použijete slevový kod guzin10, získáte navíc slevu 10 % (platí na všechny knihy Nakladatelství Kazda, včetně již slevněných).

Celkové hodnocení

Kniha Mravenci od Nakladatelství Kazda mě zaujala hlavně ilustracemi, které jsou opravu unikátní a tak detailní, že člověk vidí i drobnosti jako například kde má mravenec dýchací otvor. To bych v běžném životě neměla šanci zahlédnout. Ilustrace přitom nejsou dětské, ale vypadají skutečně realisticky. Kniha tak zabaví, aniž byste museli kdovíjak číst. A to jak děti, tak dospělé. Pokud navíc přečtete popisky, získáte poměrně jasnou představu o tom, jak mravenci žijí.

Kniha není uplně pro malé děti. Informace jsou už přeci jen podrobnější, proto je vhodná spíše pro školáky od 10 let.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Armin Schieb
Rok vydání: 2021
Rozměr: 230×305 mm
Hmotnost: 980 g
Počet stran: 128
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments