RECENZE: Hacka pro miminko

Hacka je skvělý vynález, který nám hodně pomohl při uspávání Beky, když byla malá. Jedná se navíc o praktického pomocníka, kterého lze využít na různých místech, a to nejen doma, ale i venku. A co je nejlepší? Hacku si můžete snadno vytvořit i sami doma!

My už ji máme připravenou i na druhé miminko, protože jsem z ní fakt nadšená. Samozřejmě ale každé dítě je jiné. Jsou takoví, kteří usnou v postýlce, jiní zase preferují kočárek či šátek… Takže rozhodně nechci tvrdit, že je to způsob, jak dítě zaručeně usne. Pokud ale máte možnost, rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Naše zkušenost

U nás dcera uspávání na rovné ploše zrovna moc v lásce neměla. Takže uspat ji jen tak v postýlce bylo nemožné, většinou nezabíral ani kočárek. To už byl lepší šátek nebo skákání na balonu. Ale ne vždy jde nosit a skákat, takže když jsme měli možnost vyzkoušet hacku od mé sestry, která ji společně s mamkou ušila, tak jsme neváhali. A v ní začala Beky krásné spinkat, až jsem nechápala.

Používali jsme hlavně na spánek přes den. Samozřejmě to nebylo o tom, že bych ji tam položila a měla jsem na tři hodiny klid. Většinou jsem musela nějakou chvíli houpat. Ale po čase jsem zjistila, že si přitom mohu klidně třeba číst knihu nebo něco na mobilu, takže to byl pro mě svým způsobem relax, takové uspávání. Když usla, tak jsem pracovala kousek vedle na počítači a pokud se probudila, někdy stačilo rychle přiskočit, párkrát pohoupat a ještě na chvíli zabrala. Takže prostě paráda (alespoň pro toho, kdo nemá zrovna spavé dítě, ale rád by měl také chvilku pro sebe).

Do hacky jsme se tedy zamilovaly obě. Používali jsme ji asi do roka a něco. Poté, jak začala být Beky aktivnější, tak jsem se bála, aby z ní nějak nevypadla. Navíc už stejně spaní bylo méně, takže jsme přešli do společné manželské postele. I tak ale na ty chvíle vzpomínám hezky a jen doufám, že i druhé mimčo si hacku oblíbí.

Co je to hacka?

Hacka je vlastně taková látková houpačka, která je zavěšená na pružině. Dá se s ní snadno rytmicky houpat a dítě je pak ukolébáno podobně jako v bříšku. Navíc poskytuje uzavřený prostor, což může děti uklidňovat. Hacku můžete využít na spaní, ale některá miminka v ní vydrží i ležet jen tak, obzvláště když jím nahoru dáte i nějakou hračku.

Nevýhodou hacky může pro některé být, že zde nezapojíte monitor dechu. Alespoň ne ten klasický s rovnou podložkou, protože hacka je ze své podstaty mírně zakulacena a deska by tam neseděla. Také je třeba mít kde hacku uchytit. V dnešní době už jsou ale možností velké – můžete udělat vrut do stropu, zakoupit s hackou stojan nebo ji třeba venku připevnit na strom.

Hacku můžete koupit na různých e-shopech, najdete ji pod označením závěsná houpačka, houpací vak, hacka či hojdavak. Cena se pohybuje od 1500 Kč a výše. Pokud ale umíte se se šicím strojem (nebo máte v okolí někoho takového), můžete si ji snadno vyrobit i doma!

Jak ušít hacku?

U nás ji mamka se sestrou vytvořily podle návodu od Jitu. Jako materiál jsme použili staré povlečení, takže náklady byly skutečně minimální. Pružinu, jistící lanko a horolezeckou karabinu jsme koupili v obchodě a místo násady od smetáku jsme použili dřevo, které nám známý seřízl na obou bocích do V, aby krásně hacku držela. Dovnitř do hacky můžete dát třeba deku nebo můžete koupit matraci určenou přímo do hacky (my jsme tak po čase učinili, protože se mi nechtělo pořád rovnat deku.

Celkové hodnocení

Pro nás byla hacka neskutečný pomocník a jsem ráda, že jsme na ní narazili. Navíc se mi líbí, že když už z ní dítě vyroste nebo se zrovna nepoužívá, stačí ji sundat, složit do tašky a bezavere tak skoro žádné místo (na rozdíl třeba od košíku, cestovní postýlky a dalších věcí).

Pokud máte dobré stropy, můžete si navrtat háček klidně do více místnosti a hacku jen přenést podle toho, kde ji potřebujete. Snadno ji také sbalíte třeba na zahradu či na chatu (tam jsme ji upevnili pomocí lanka třeba o strom nebo různé trámy).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments