KNIHA: Školní štěně

Mít ve škole psa, to zní poněkud bláznivě. Ale jak se ukáže v příběhu od Zuzany Pospíšilové, nic není nemožné. A on to vlastně není ani špatný nápad. Pejsek může hlidat budovu, když tam nikdo není, motivuje děti chodit ven a když se bude snažit, může se s malými školáky i něco naučit..

Obsah knihy

Gábina je ředitelkou školy. Moc ráda by měla doma pejska, protože po dni stráveném s dětmi ji ticho přijde zvláštní. Jenže manžel má alergii na chlupy. A moc jejímu nápadu nakloněný není. A tak Gábina o pejskovi alespoň sní. A rozhodne se, že po Vánocích zajde do nějakého psího útulku a začne pejsky venčit. Když už ho nemůže mít doma, tak alespoň takto s nimi bude v kontaktu.

Když přišly Vánoce, potulovat se venku pan Eda. Byl to zloděj a číhal, kde by mohl něco vzít. Procházel zrovna kolem psího útulku, kde byla tma a rozhodl se, že se pokusí pomocí paklíče dostat dovnitř. A povedlo se mu to. Jenže vevnitř nic nebylo. Jen papíry a spoustu štěkajících psů. Jeden malý pejsek se navíc dostal ze svého kotce a kousl Edu do nohy. Zloděj se dal na útěk a pejsek za ním. A tak se dostali oba ven.

Jenže jak se má pejsek vrátit zpátky? Kde se může schoulit a trochu ohřát? Naštěstí si všiml pootevřeného sklepního okénka ve škole. A zjistil, že je tady spousta zábavy. Hlavně ve velké kuchyni.

Jeho řádění se ale vůbec nelíbilo paní kuchařce. Vlastně ani paní uklízečka nebo pan školník nebyli nadšení ze lumpáren, co pejsek vyváděl. Naštěstí ho zachránila paní ředitelka Gábina.

Pejska pojmenovala jménem Staffík a rozhodla, že zůstane ve škole. Pejsek s dětmi dováděl, ale také se učil. Ze začátku spala se Staffikem Gábina ve škole. Pak ale nadešla noc, kdy měl spát poprvé ve škole sám. A v tu noc zavítala do školy nezvaná návštěva… Co na ní Staffik? Podaří se mu školu zachránit? A kde nakonec bude žít?

Formát knihy

Kniha má pevnou vazbu a velikost podobnou formátu A5. K tomu klasické, ale trochu pevnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžet zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál, kde ji mají za 199 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Školní štěně přináší příběh o malém pejskovi, který se dostal kvůli pronásledování zloděje ven z útulku. Na své cestě si najde nové utočiště, a to ve školní budově. Zde se dětem i paní ředitelce tak zalíbí, že si ho nechají jako školního maskota. Mít pejska ve škole ale není jen tak. Někdo se o něj musí starat a hrát si s ním. A pejsek se za to odvděčí. Třeba tím, že dokáže školu pohlídat a zahnat i různé zloděje…

Příběh je psaný velkými písmeny a obsahuje na každé stránce malý či větší obrázek. Kniha je tak určena jako první čtení dětem z prvních a druhých tříd, ale můžete ji přečíst i s mladšími (my vyzkoušeli s Beky 4 roky a příběh jsme zvládli jako pohádku večer před spaním). Příběh je milý a napínavý. Není to teda knížka, kterou bychom četli denně, ale párkrát ji už Beky vytáhla.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Libor Drobný
Rok vydání: 2020 (1. vyd.)
Rozměr: 224×173 mm
Hmotnost: 230 g
Počet stran: 64
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments