Tento recept mám už hodně dlouho, ale nejvíce ho využíváme až poslední rok, kdy podle něj peču rohlíky 2-3x týdně. Jedná se o univerzální recept, ze kterého děláme klasické rovné rohlíky, kaiserky nebo menší rohlíčky plněné šuňkou a sýrem, což používáme hlavně jako svačinu na cesty.
Kromě příjemné chuti se mi líbí, že se rohlíky připraví a pak jen kynou a dají se na pár minut péct. Není to tedy zdlouhavý postup na několik etap, jak jsem zvyklá například u kváskového chleba, kdy se nejprve udělá těsto, za pár hodin formuji do tvaru chleba, pak zase přeložím a až po dalších hodině se peče. Toto u těchto rohlíky nezažijete, takže se skvělé hodí i pro ty, kdo nemají moc času.
Co budete potřebovat:
- 500 g mouky (dávám špaldovou)
- 21 g čestvého droždí
- 1 lžička cukru (dávám třtinový)
- 2 lžičky soli
- 30 g sádla (př. másla nebo oleje)
- 260 g vlažné vody
Postup
- Všechny ingredience vložíme do mísy, přidáme rukou rozdrobené droždí a vypracujeme hladké těsto (já používám kuchýňský robot, ale jde to i ručně).
- Rozdělíme si těsto na 8 kousků a z každého umotáme rohlík, upleteme housku nebo vytvoříme tvar bulky.
- Necháme na plechu vykynout (přibližně hodinu). Můžte také posypat kmínem, mákem či sezamem (v tom případě rohlíky před vložením do trouby lehce potřu vodou a až poté posypu, aby to alespoň trochu drželo).
- Pečeme při 230 °C asi 10 minut (dokud nezačnou rohlíky zlátnout).
Tip na závěr
- Pokud se rozhodnete dělat rohlíčky plněné, rozdělte těsto na dvě stejné části, každou vyválejte na kulatou placku a tu rozdělte na 8 dílků. Jako náplň se dají použít sýry, salámy nebo to, co máte rádi. Poté stačí rohlíčky zarolovat.
- Na kaiserky používám formu z Orionu.