RECEPTY: Rohlíky

Tento recept mám už hodně dlouho, ale nejvíce ho využíváme až poslední rok, kdy podle něj peču rohlíky 2-3x týdně. Jedná se o univerzální recept, ze kterého děláme klasické rovné rohlíky, kaiserky nebo menší rohlíčky plněné šuňkou a sýrem, což používáme hlavně jako svačinu na cesty.

Kromě příjemné chuti se mi líbí, že se rohlíky připraví a pak jen kynou a dají se na pár minut péct. Není to tedy zdlouhavý postup na několik etap, jak jsem zvyklá například u kváskového chleba, kdy se nejprve udělá těsto, za pár hodin formuji do tvaru chleba, pak zase přeložím a až po dalších hodině se peče. Toto u těchto rohlíky nezažijete, takže se skvělé hodí i pro ty, kdo nemají moc času.

Co budete potřebovat:

  • 500 g mouky (dávám špaldovou)
  • 21 g čestvého droždí
  • 1 lžička cukru (dávám třtinový)
  • 2 lžičky soli
  • 30 g sádla (př. másla nebo oleje)
  • 260 g vlažné vody

Postup

  1. Všechny ingredience vložíme do mísy, přidáme rukou rozdrobené droždí a vypracujeme hladké těsto (já používám kuchýňský robot, ale jde to i ručně).
  2. Rozdělíme si těsto na 8 kousků a z každého umotáme rohlík, upleteme housku nebo vytvoříme tvar bulky.
  3. Necháme na plechu vykynout (přibližně hodinu). Můžte také posypat kmínem, mákem či sezamem (v tom případě rohlíky před vložením do trouby lehce potřu vodou a až poté posypu, aby to alespoň trochu drželo).
  4. Pečeme při 230 °C asi 10 minut (dokud nezačnou rohlíky zlátnout).

Tip na závěr

  • Pokud se rozhodnete dělat rohlíčky plněné, rozdělte těsto na dvě stejné části, každou vyválejte na kulatou placku a tu rozdělte na 8 dílků. Jako náplň se dají použít sýry, salámy nebo to, co máte rádi. Poté stačí rohlíčky zarolovat.
  • Na kaiserky používám formu z Orionu.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments