RECEPTY: Domácí kečup

Dlouho jsem se odhodlávala k výrobě domácího kečupu. A letos jsem si řekla, že už se do toho fakt pustím. Kečup máme rádi a už kvůli Beky jsem chtěla trošku zdravější verzi, která nebude plná cukru a můžeme si ji bez výčitek kdykoli dát.

Nakonec máme doma už 3 várky, z nichž jedna je skoro snědená. Domácí kečup používám i na dochucení omáček (např. boloňské nebo rajské), při tvorbě pizzy nebo jako dip k placičkám, karbanátkům a podobné.

Co budete potřebovat:

  • 2 kg rajčat
  • 0,5 kg jablek (cca 3 ks)
  • 1 paprika
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 hřebíčky
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 špetky skořice
  • 2 špetky tymiánu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 20 g třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička octu

Postup

  1. Rajčata a jablíčka nakrájíme na čtvrtky, cibuli a papriku na kostičky a oloupaný česnek na plátky. Vše dáme vařit do hrnce. Vodu nemusíme přidávat, rajčata ji pustí dost.
  2. Vaříme za občasného míchání 1 hodinu v hrnci s pokličkou.
  3. Poté přidáme koření (hřebíček, bobkový lit, pepř, nové koření, skořici, tymián, mletou papriku), sůl, ocet a třtinový cukr. Vaříme ještě půl hodiny. Hrubé koření (hřebíček, pepř, nové koření, bobkový list) doporučuji dát do sítka na čaj, ať se mohou na konci snadno vytáhnout.
  4. Směs rozmixujeme, přepasírujeme přes sítko a naplníme skleničky.
  5. Zavřené skleničky dáme na plech, dolijeme vodu (asi do 3 cm výšky sklenic) a pečeme v troubě 30 minut na 180 °C.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *