ČTENÍ: Tři ovečky na arše

Kniha Tři ovečky na arše vychází ze starého biblického příběhu o Noemovi, který zachránili před potopu různá zvířata. Kniha je ale vytvořena tak, že zaujme věřící i nevěřící děti, protože pokračování příběhu už je zcela jiné, než běžně známe. Co se tedy s ovečkami stane?

Obsah knihy

V knize najdeme krásnou pohádku o třech ovečkách – Kudrnka, Kopýtko a Kulíšek. Ovečky milují louku a rády se pasou. Jenže jednoho dne začne pršet. A nepřestává, takže je brzo voda všude.

Ovečky si všimnou, že ostatní zvířátka směřují k nějaké lodi. Od vlka se dozví, že se jedná o archu, kterou postavil Noe, aby zvířátka zachránil. Na loď ale mohou vždy jen 2 zástupci každého druhu. A ovečky jsou tři…

Naštěstí se jedná o vynalézavé ovečky. Přestrojí se za zvířátka, které druhého do páru nemají, a na loď se dostanou. Aby přežili, přichází s třemi ovčími pravidly:

  1. Kdo chce přežít, potřebuje kamarády.
  2. Kdo se schovává, vystavuje se nebezpečí. Tomu, kdo je pořád vidět, se nic nestane.
  3. Ten, kdo chce přežít, musí být občas pomalejší než ostatní nebo se dokonce vydat jiným směrem.

Ovečky žijí podle těchto pravidel a ostatním ukazují, jak dobré je spolupracovat, nebýt sám a vzájemně si pomáhat. Společně si díky tomu užijí spoustu zábavy a nakonec se dostanou i na souš. Dokonce jen s těmi nejmírumilovnějšími zvířátky.

Formát knihy

Kniha je velká asi jako formát A4 . Má pevné desky, je tenká a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál nebo Knihy Dobrovský. Stojí 210-235Kč, ale pokud narazíte na akci, lze ji pořídit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha Tři ovečky na arše přináší milý příběh, který je plný ponaučení. Se známým biblickým příběhem o Noemovi má společné jen to, že se jedná o zvířátka na arše, která se zde zachrání při potopě. Jinak je pohádka originální, se svým vlastním dějem.

Kniha je částečně kreslená, někdy zase obrázky vypadají jako nalepené. Najdeme tu tedy více uměleckých stylů. Kniha je díky tomu pestrá a každá stránka je jiná. Mě osobně by se klidně líbily jen klasické ilustrace, ale to už asi není tak moderní.

Kniha je vhodná pro děti do 4 let. Text je relativně krátký, převažují spíše obrázky. Někdy je text i v bublinách nebo různě rozmístěn po stránce, což je opticky zajímavé.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Michael Engler
Ilustrace: Henning Löhlein
Rok vydání: 2020
Rozměr: 218×281 mm
Hmotnost: 475 g
Počet stran: 36
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments