KNIHA: 2. A

Před nedávnem jsem vám představovala knížku s názvem 1. A, která popisovala očima sedmileté Káti, jak to chodí v první třídě a co prvňáci různě dělají (pokud jste ještě nečetli, recenzi na knihu najdete zde).

Nyní jsme se dostali k druhému dílu, který volně na 1. A. navazuje. Káťa je o rok starší, chodí do druhé třída, doma už mají tolik očekávané miminko a navíc je čeká vzácná návštěva. To zní dobře, co? Tak se na to pojďme podívat trochu podrobněji.

Obsah knihy

U Káti doma je pořádně veselo. Krátce před prázdninami totiž přijela na návštěvu teta – maminčino dvojče. Jsou na pohled skoro stejné, takže si je mnohy děti i dospělí pletou. S tetou přijeli i její 3 děti, Kátini bratranci a sestřenice. A dorazí také babičky a dědečci. Proč? Nejmladší Kátina sestra Rozárka bude mít křtiny a u toho celá rodina nesmí chybět.

Káťa musí i přes návštěvu chodit do školy, čekají ji poslední dny v druhé třídě. Do školy jezdí s kamarádkou Zuzkou na bruslích. Někdy s ní jede i maminka nebo je vyzvedává teta, což ale nepozná ani paní učitelka, když jsou si s maminkou tak podobné.

Jednou večer je maminka ze všeho toho vaření pro celou rodinu unavená, a tak jdou všichni na jídlo do restaurace. To není ale jen tak. Káťa připraví se svou kamarádkou Zuzkou seznam, jak se v restauraci chovat. Nečekejte ale žádné zásady správného chování. Na seznamu totiž najdete úkoly jako polít stůl, ušpinit ubrus, poblinkat se, chodit tam, kam se nemá a další povedené body. Do plnění se (mnohdy nevědomky) zapojí celá rodina, takže je o zábavu postaráno.

Ani křtiny se neobejdou bez vtipných událostí, a to hlavně díky Kátině plyšové myšce, která vyvolá pořádný rozruch, protože ji sestřenice Lea přistrčí k malé Rozárce. A když ji pan farář křtí, samozřejmě si myši všimne a vyděsí babičky i ostatní rodinné příslušníky…

Po křtinách prarodiče odjedou a obě sestry se s dětmi vydají ven. Děti jezdí na kolečkových bruslích a skateboardu. A teta Hela se rozhodne, že to také vyzkouší. Rozjede se na skatu, jenže nešikovně spadne a zlomí si ruku, takže skončí nakonec se sádrou.

V knize pak najdeme také příběh, jak šly všechny děti s maminkou do Zoo, co se dělo na Kátině závěrečné akademii ve škole i jak dopadlo vysvědčení…

Formát knihy

Kniha je o trochu menší než formát A5, má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit na různých e-shopech, v knihkupectví nebo rovnou u autorky v jejím nakladatelství Na houpačkách. Cena se pohybuje okolo 230 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha 2. A přináší příběh o druhače Káti a její rodině. Příběh se ale netočí okolo školy, jak by se mohlo z názvu zdát (a jak bychom po první knize čekali). Spíše nám Káťa vypráví, co vše zažívá s tetou, svými bratranci a sestřenicemi, kteří k nim přijeli na návštěvu. Samozřejmě i na školu dojde, ale není to primární téma.

Oproti prvnímu dílu (1. A) mi přijde toto pokračování mnohem zajímavější – příběh má spád, je čtivý, napínavý a hezky na sebe jednotlivé kapitoly navazují. V knize je navíc spousta komických situací, ať už díky dvěma sestrám, které jsou skoro stejné a lidé si je mnohdy pletou, nebo díky legráckám, které děti vymýšlejí.

Kniha je vhodná pro děti od 5 let, doporučuji ale hlavně pro začínající a mladší školáky. Dětem budou některé situace možná blízké a pokud ne, alespoň uvidí, jak to chodí u jiných, stejně starých dětí.


Vydává: Nakladatelství Fiala Katarína – Na houpačkách
Autor: Katarína Fiala
Ilustrace: Vendula Šafránková
Rok vydání: 2017 (1. vyd.)
Rozměr: 165×210 mm
Počet stran: 91
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments