ČTENÍ: Poprvé do školky

Na knížku Poprvé do školky jsme narazili v knihovně v době, kdy už Beky pár dnů školku navštěvovala. I tak jsme se ale rozhodli ji vzít a přečíst. Kniha totiž hlásala, že děti připraví do školky pohádkově, neboť je založena na pohádkové výchově. O té jsem do té doby neslyšela, takže zvědavost zavelela knihu vzít.

Obsah knihy

Kniha přináší příběh o Davídkovi, který začíná chodit do školky. Popisuje, jak se Davídek do školky chystal i jak probíhal nástup a první dny ve zcela novém prostředí.

Poté jsou zmíněné také různé události a akce – například drakidáda, barevný den, vánoční nadílka, hodna za pokladem, maškarní nebo rozlučková besídka.

Na konci knihy je část určená rodičům. Cílem je připravit mámy a táty na to, že dítě začne chodit do školky a už s nimi nebude stále doma. Je třeba vytvořit vhodné podmínky pro tuto novou situaci a také se nesmí opomenout to, aby se netrápili nejen děti, ale také rodiče.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A5. Má pevnou vazbu.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v internetových e-shopech nebo v knihkupectví. Cena se pohybuje obvykle v rozmezí 250-350 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha seznamuje děti formou příběhů se školkou a tím, co v ní zažijí. Uvádí konkrétně hned několik událostí, které ve školce často nastanou a jsou pro děti zajímavé. Snaží se tak vzbudit v budoucích školácích nadšení a těšení se na školku.

Autorkou celého projektu Pohádkové výchovy je Zuzana Řebíková, která zároveň všechny knížky z této edice napsala. Snaží se propojovat čtení pohádek s výchovou děti. Na reálných situacích ze života dětem ukazuje, co je čeká. Tento koncept zní hezky, ale v podstatě mi to přišlo jako běžný příběh, kterých jsme už četli mnoho.

Líbí se mi, že je na konci část pro rodiče. Často se totiž zapomíná, že i pro ně je to změna. V knize najdou pár tipů, jak dětem i sobě pomoci při nástupu do školky. Jinak ale hodnotím spíše průměrně – přečetli jsme ji, ale že bych ji musela mít doma v knihovničce a vraceli jsme se k ní, to rozhodně ne. Své na tom možná má i fakt, že obrázků je v knize málo – vždy jeden v několikastránkovém příběhu. Myslím, že předškolní děti (tzn. 2-3 roky) by si klidně zasloužily obrázků více. Takto Beky čtení ani tolik nebavilo (a to jinak čtení miluje).


Nakladatelství: ArtKrist
Autor: Zuzana Řebíková
Rok vydání: 2019
Rozměr: 157×217 mm
Hmotnost: 310 g
Počet stran: 79
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments