ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Kardiostezka Dr. Elingera (Velké Karlovice)

Velké Karlovice jsou kromě cestovního ruchu pověstné také tím, že se v nich natáčel seriál České televize Doktor Martin s Miroslavem Donutilem. Možná si vzpomínáte na malebné dřevěné domečky v Protějově, což jsou ale v realitě právě Velké Karlovice.

Seriál je celkem známý, lidé se často u chaloupky Dr. Elingera fotí (nyní je to farní úřad), a tak asi nebude překvapením, že se po znnámé postavě také pojmenovala speciální kardiostezka. Ta je určena jak rodinám s dětmi, tak seniorům. Jejím cílem je přispět k pohybu a procvičení končetin, zároveň ale vzdělává a také baví, protože součástí jsou i různé zábavné prvky.

Stezka Dr. Elingera

Na stezku se můžete napojit u restaurace Kyčerka. Stačí přejít lyžařský svah a vlezete do lesíka, kde se stezka rozkládá. Je dlouhá necelý kilometr, je však různé do kopce, takže si trochu máknete. Pokud budete atrakce zkoušet, cesta vám zabere asi 30-45 minut.

Všechny prvky jsou primárně dřevěné a hezky zapadají do rázu lesa. Na úvod na váš čeká hrazda, přeskoky a také pohyblivá kladina, kterou si můžete zkusit projít, iduálně bez pádu.

Dále na stezce najdeme klouzačku, která potěší hlavně děti. Za ní se nachází lanový přechod – nejdříve jsou dřevěné prkna, poté pneumatiky. Pokud byste si chtěli odpočinout, můžete si zahrát velké dřevěné piškvorky.

Doposud byly stanovište více méně po rovince. To ale končí a začíná stoupání.

Přes něj se dostanete k logickému a hernímu stanovišti, kde jsme si vyzkoušeli protáhnout dřevěnou tyč s hroty přes malý otvor.

Na kopci je fitness stanoviště, kde se nachází hned několik prvků na posilení těla.

V další části si opět trochu zapřemýšlíte, a to díky aktivitě, ve které se snažíte zasunout dřevěné části do připravených děr. Ale musíte je správně natočit, aby se vám všechny vlezly. Kousek vedle je pak dětská lezecká stěna.

U nás ale bezkonkurenčně nejvíce zaujala stezka ve stromech a hlavně závěrečná lanová dráha. Na té jsme vydrželi celkem dlouho.

Praktické informace

Pokud přijedete autem, můžete zaparkovat u restaurace Kyčerka. I když je stezka uvedena jako vhodná pro rodiny s dětmi, jedná se o lesní cestu s různými stoupáním, takže s kočárkem bych to moc neviděla. Také pro seniory je trochu zavádějící – rozhodně bych tam nevzala svou babičku, která chodí o francouzské holi. Stezka není náročná, ale je třeba počítat, že je v kopci a s různým převýšením.

Celkové hodnocení

Stezka Dr. Elingera (Elingerka) se rozkládá na relativně malé ploše, přesto nabízí spoustu zábavy. Vše je uvnitř lesa, takže jsme zde mohli chodit i když trochu pršelo (navíc jsme zde byli sami).

Líbí se mi, že prvky jsou převážně dřevěné a také je zde myšleno na bezpečnost (nedaleko je trail dráha, ale co chvíli jsou různá vrátka a cedule, které obě skupiny lidí upozorňují, aby nedošlo k nehodě).

Beky (4 roky) se vyběhala, vše vyzkoušela a ještě jsme se celá rodina trochu protáhli. S šátkem se dala cesta celkem dobře i s malou Naty. Na závěr se pak můžete občerstvit v restauraci Kyčerka, kde mají krásný výhled na okolí.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments