KNIHA: Jak měsíček a hvězdičky pomohli panence

Ke knize Jak měsíček a hvězdičky pomohli panence jsem se dostala úplně náhodou díky autorce Yvoně Bednárové. Kniha na mě na první pohled působila ne zrovna atraktivně – nevím, jestli je to přemírou textu bez obrázků nebo ilustracemi, které mi přišly trochu zastaralé. Každopádně jsme se do knihy začetli a musím říct, že můj první dojem byl úplně mimo.

Kniha přináší krásný a moderní příběh o tom, jak děti dostávají někdy tolik dárků, že si jich ani neváží. Na druhé straně jsou pak ti, kteří podobné štěstí nemají a umí se radovat i za starší hračky. Navíc kniha také hezky ukazuje, jak někdy rodiče chtějí kompenzovat to, že na dítě nemají čas, a kupují mu, co vidí. Přitom dítě potřebuje něco uplně jiného…

Obsah knihy

Kniha vypráví o holčičce Marcelce, která slaví páté narozeniny. A na oslavě tatínkovi řekne, že by si nejvíce přála, aby byl častěji doma a aby si s ní více hrál. Tatínek je tenista, jezdí po světě a vydělává spoustu peněz, jenže doma si ho holčička moc neužije. Tatínek ji neustále vysvětluje, že jezdit musí, aby mohli mít tak krásný dům a mohli jezdit stále na další dovolené. Marcelka je z toho ale i tak smutná.

Večer si vzala Marcela do postýlky novou krásnou panenku. Doposud chodívala spát s panenkou Květuškou, jenže nová panenka Markétka měla nádherné šaty a Marcelce se tak líbila, že na Květušku dočista zapomněla. Ta mezitím smutnila pohozená vedle stolu a plakala, až to na nebi zaslechly hvězdičky. A společně s měsíčkem se tři z nich vydaly na zem zjistit, co se vlastně stalo.

V pokoji si všimli, že má Marcelka spoustu hraček. Tolik, že byly poházené všude po velké místnosti. Proč má tolik hraček? Vždyť si se všemi nemůže ani vyhrát. Většina hraček byla navíc pod nánosem prachu. Proč rodiče holčičku neučili, jak s hračkami zacházet a že si jich má vážít, místo aby ji kupovali hromadu nových?

Pak tři hvězdičky s měsíčkem konečně vyprostí panenku Květušku z hromady starých hraček. Vyslechnou její tápení a poradí ji, ať se vydá do parku. Určitě existuje na světě spousta holčiček, které nemají takové štěstí jako Marcelka, aby byly obklopeny hromadou hraček, a budou rády za panenku jako Květuška.

Květušce se tato myšlenka moc líbí, a tak vyrazí ráno ven. V parku ji najde holčička Evička a vezme ji k sobě domů. Její rodina je chudá, ale mají se moc rádi. Evička s maminkou panenku umyjí a začnou ji říkat Helenka. Babička ušije nové šatičky a tatínek opraví postýlku pro panenky ještě po mamince. A Evička je nesmírně šťastná!

Po čase se ale ozve zase pláč. Tentokráte je to pláč ze vzteku. Hvězdičky se jdou podívat na zem, co se děje, a zjistí, že je to Marcelka. Ta se nyní shání po Květušce, protože její nová panenka je tvrdá, a tak ji už nechce. Poté, co rodiče prohledají celý dům a panenka nikde, tatínka popadne zlost. A vyčte Marcelce, že se špatně k hračkám chová, neváží si jich, neumí je uklízet a že ji už žádnou nedoveze, dokud se k nim nezačne chovat hezky.

Co na to Marcelka? Vezme si tátova slova k srdci? Změní se? A jak se bude mít u Evičky panenka Helenka?

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a integrovanou záložku.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v e-shopu Nakladatelství Albatros, kde ji mají za 169 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Jak měsíček a hvězdičky pomohli panence přináší moderní příběh o tom, co se může stát, když si nebudeme vážit svých hraček. Formou příběhu se tak děti zamyslí nad tím, jestli se chovají správně ke svým věcem a jestli by nemohli udělat třeba něco lépe.

V dnešní době, kdy jsou děti často obklopovány spoustou hraček, je tento příběh víc než důležitý. Mísí se v něm realita, občas ale dojde i na pohádkové či nadpřirozené dovednosti (například když měsíček s hvězdičkami přijdou na zemi a mluví s panenkou). Někdy je možná ta morazlizace až moc (např. když na dvou stránkách hvězdičky diskutují, jak jsou rodiče strašní, protože dávali tolik dárků a neučili dítě, jak se k hračkám chovat). U toho se Beky celkem nudila, ale takových části byly snad jen dvě nebo tři.

Jednotlivé kapitoly jsou krátké, na druhou stranu je jich hodně, takže jsme knihu četli s Beky (4 roky) na pokračování (a ne najednou, jak to děláme u jiných knih). Text je občas doprovázený o barevné ilustrace. Ty nejsou na každé stránce, takže knihu nedoporučuji mladším dětem. Ale od 4 let je už zvládnutelná.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: Yvona Bednarová
Ilustrace: Ivana Tučková
Rok vydání: 2016
Rozměr: 167×225 mm
Hmotnost: 424 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments