KNIHA: Kde si Píťa zchladí tlapky?

O veverčákovi Píťovi jsem vám už jednou vyprávěla, a to díky knize Víš, kde jsou děti stromů?, kterou má Beky (3 roky) celkem ráda. Nyní vydalo Nakladatelství Kazda novinku, kde se opět k Píťovi vrací. Tentokráte se ale autor Petr Wohlleben zaměřil na nejmenší čtenáře.

Obsah knihy

V knize najdeme, jak už je u Wohllebena zvykem, poutavý příběh a také spoustu zajímavostí, které dětem ukáži les v jiné světle, než asi znají. Kniha je navíc zpracovaná formou leporela a obsahuje na každé stránce hned několik odklápěcích okének.

Kniha začíná před hájovnou, kde spolu Petr s Píťou bydlí. Je horký letní den a veverčák Píťa se proto rozhodne vydat se do lesa, aby našel něco, co ho osvěží.

V odklápěcích okénkách se děti dozví, čí je to hnízdo na stromě, co je na šišce, kdo se skrývá v ptačí budce a co tam dělá.

Píťa na své cestě lesem potká vosy. Pozoruje, jak nosí vodu do vosího hnízda a tam ji vyplivnou. Dělají to proto, že pak není v domečku tolik horko.

V otevíracích okénkách čtenáři vidí, jak to vypadá ve vosím úlu, proč se schovávají myšky pod zemí i kde žijí červíci.

Brouk zase Píťovi poradí, ať si sedne pod nějakou kytku a je ve stínu. Jenže Píťa je mnohem větší než brouček…

Děti se v okénku dozví, kde bydlí krtek, čím jsou specifické pěnodějky, co dělá zajíc, když se bojí a jak se mění pampelišky.

Veverčák se dostane až v tůňce, kde vidí žábu. Ta mu radí, ať skočí do vody, že tam se určitě ochladí.

Z okének děti zjistí, kdo jsou to pulci a jak vypadají, co dělají v horku mloci nebo jak dýchají larvy komáru. A co ptáci, musí také pít? Mají někdy žízeň?

Na své výpravě Píťa objeví veliké kaliště. A zrovna se v něm spokojeně rochní rodinka divokých prasat. A zvou Píťu, ať se k nim přidá.

Na vedlejší stránce přitom děti poznají, jak vypadá mraveniště uvnitř, co jedí kůrovci i co potřebují k životu plovatky bahenní.

Na konci své cesty se Píťa dostane hlouběji do lesa, kde jsou větve stromů obalené spoustou zelených list. A konečně najdete ten pořádný chládek pro něj!

Děti se přitom dozví, kdo přespává v dutině stromů, kde se schovávají žížaly, co sbírají veverky na zimu i jak se dotýkají kořeny v podzemí. Věděli jste například, že matky se dotýkají svých stromových dětí v podzemí kořeny a tím se s nimi v podstatě mazlí?

K večeru se Píťa vrátí zpět k Petrovi do hájovny a vypráví mu, co dnes zjistil v lese. Rozhodnou se, že se tam druhý den vypraví spolu…

Formát knihy

Kniha je čtvercového formátu a není nejmenší. Je ale krásně lehká a má formu leporela, tedy pevní stránky.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 249 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

V knize najdete krátký příběh o veverčákovi, který by se rád v horkém dni trochu zchladil. A proto se vydá za ostatními zvířátky zjistit, jak přežívají teplo oni a jestli třeba nemají nějaký dobrý nápad.

U Petera Wohllebena mě vždycky fascinuje, že dokáže zpracovat naučné téma tak, že člověk nemá pocit, že se něco učí. Čtete, hltáte jednu stránku za druhou a nakonec si uvědomíte, kolik nových informací jste zjistili. A to platí i u Píťi. Navíc kombinace s okénky je pro děti ještě zajímavější, protože zvědavost dělá své.

K tomu milé ilustrace Stefanie Riech, která Wohllebenovy knihy již tradičně doprovází. Na jejich obrázcích se zvířátka usmívají a vyjadřují emoce, díky čemuž vypadají mnohdy opravdu hezky.

I když se jedná o leporelo, v knize se nachází celkem hodně textu, takže jsme ji četli s tříletou jako pohádku večer před spaním. Kniha je vhodná pro děti od 2 let.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Peter Wohlleben, Carina Wohllebenová
Ilustrace: Stefanie Reich
Rok vydání: 2020
Rozměr: 195×195 mm
Hmotnost: 500 g
Počet stran: 26
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments