KNIHA: Vtipné kaše

Kaše děláme doma celkem často, hlavně na snídaně. Snažíme se je různě mixovat, ale připadá mi, že i tak točíme pořád dokola to samé – jahlová, pohanková, kukuřičná, ovesná a do toho jablíčko, banán či lesní směs. Proto mě zaujala kniha Vtipné kaše od Nakladatelství Smartpress, kde je spousta originálních receptů, a to na kaše sladké i slané.

Obsah knihy

Na počátku knihy je vysvětleno, jak s knihou pracovat – co znamenají jednotlivé piktogramy, jaké potíže se mohou při vaření vyskytnout, tipy na nádobi a uchovávání kaše nebo co bychom měli mít vždy ve spíži. Následuje v krátkosti historie kaší a také část s názvem 5 prvků a šest chutí, kde vás autorka v pár odstavcích seznámí s ajurvédou, která ji inspiruje při vaření.

Poté už zamíříme na tvorbu kaší, respektive na tipy, jak si ji maníchat na míru. Dozvíme se, jaké obiloviny existují, jak se zpracovávají, co obsahují a v jakým příležitostech a kombinacích se hodí. Kaše totiž rozhodně nemusí být jen ovesná, ale také třeba z pšenice, ječmene, jáhel pohanky, kukuřice, amarantu, quinoi, rýže, slizovky či tapioku..

Také tekutiny, kterými kaši zalejeme, mohou být různého druhu. Nejčastěji se setkáme s živočišnými mléky (kravské, kozí či ovčí). Vhodné jsou také mléka rosttlinná, mošt nebo voda. Ze sladidel se pak dá použít kromě tmavého cukru také melasa, sirupy, obilné slady, med, panela, kokosový cukr, sušené ovoce nebo stévie a xylitol.

Všechny tyto suroviny jsou v knize popsány, stejně jako tuky a oleje nebo koření a bylinky, které se hodí do sladkých i slaných kaší.

Druhá část knihy přináší recepty. Jako první najdeme návod na výrobu domácího rostlinného mléka, pyré z meruňek, rozvar ze sušených datlí nebo univerzální ořechový krém. Zméněné jsou také optimální poměry surovin.

Následuji konkrétní recepty na sladké kaše – krupičná špaldová, pohanková, ovesná sladká kaše, maková a jáhlová kaše, rýžová, perníková či přes no fermentovaná kaše, čiroková kaše s jahodami, kuskus s meruňkami, pohanková kaše s mákem a badyánem, tsampa, rýžová kaše kokosová s čokoládou, amarantová kaše s ovesnými vločkami, ječná kaše, relaxační kaše, tapioka s růžovou vodou, bezová varmuže, ajurvédská kořeněná kaše a mnoho dalšího.

Zmíněné jsou také recepty na slané kaše – ovesná, kořeněná rýžová kaše s dýní a batáty, zelená kaše, kičadi, uppama, jáhlová kaše se slzovkou a fenyklem, hummus, bramborovo-batátová kaše s rostlinnou smetanou, jáhlová kaše s máslovou dýní a pestem, kaše z divoké rýže a quinoi s červenou řepou a brokolicí, polenta s rajčaty, paprikami a tymiánem, rizotová kaše s hráškem, ovesná kaše s chřestem a kozím sýrem, dál s červenou čočkou a fenyklem a jiné.

Na závěr ještě najdeme inspiraci ke kombinacím a balení kaší na cesty.

Formát knihy

Kniha je trochu větší než formát A5, je těžší a širší, protože receptů (a tedy i stránek) jde zde opravdu hodně.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Smart Press. Cena je běžně 399 Kč. Ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

V knize najdeme spoustu receptů na zdravé a chutné kaše, které jsou vhodné pro děti i dospělé. Kromě toho ale v knize zjistíme také obecné tipy, z čeho kaši vytvořit, jaké survoiny použít a jak je zkombinovat.

Tyto informace jsem nečekala, ale po přečtení musím říct, že je dobré, že jsou součástí knihy. Dozvěděla jsem se spoustu možností, co se dá na kaše použít a jakým způsobem.

Každý recept je doprovázen o fotografii hotového pokrmu, což se mi líbí, protože člověk alespoň získá představu, jak má výsledek vypadat. A také ho to může motivovat, protože jídla jsou nafocené moc hezky a vypadají opravdu lákavě. Recepty nejsou složité, ale někdy je nutné mít suroviny, které běžně doma nemáme. Naštěstí je to pouze u některých receptů, většinu lze uvařit z toho, co doma máme.


Vydává: Nakladatelství Smart Press
Autor: Věra Strnadová
Rok vydání: 2020 (2. vyd.)
Rozměr: 170×240 mm
Hmotnost: 710 g
Počet stran: 192
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments