ČTENÍ: Musí si lvi stříhat hřívu?

Nakladatelství Kazda se dlouhodobě zaměřuje na přiblížení přírody dětem i dospělým. Většinou volí různé neobvyklé formy a jedním z takových počinů bylo i představení zvířat na základě jejich pocitů, jejich denních činností nebo toho, čím lidi fascinují. A právě poslední uvedené je obsahem knihy Musí si lvi stříhat hřívu?, kterou vám chci nyní trošku více představit.

Obsah knihy

Jak už bylo uvedeno výše, kniha se zaměřuje na to, čím nás zvířata fascinují a v čem se vlastně od nás liší. Kniha je rozdělena na kapitoly zaměřující se na různé části těla a vybírá vždy několik druhů zvířat, kteří se v této oblasti odlišují. Kromě rámečku s informacemi je součástí i barevná ilustrace zvířere.

První kapitola je na téma oči. Věděli jste, že kočce se při silném světle zúží zornice do štěrbinek? Že včela má pět očí a krab sice jen dvě ale vidí s nimi i do stran?? A proč se říká, že je krtek slepý, i když má oči a vidí?

Druhá kapitola se orientuje na nos. Co všechno dělá slon chobotem? Jak se říká prasečímu rypáčku? A k čemu má nos mravenečník?

Zajímavým tématem jsou také uši. Věděli jste, že tuleň má místo uší malinkaté otvory, které nejdou skoro vidět, ale přesto slyší dobře? A které zvíře má nejdelší uši?

Velké rozdíly jsou u jazyka. Žába ho má lepkavý a používá ho na lovení. Had má jazyk vepředu rozeklaný a poznává díky němu nejen chuť, ale i pachy. A chameleon ho má nesmírně hbitý..

Další část se věnuje zubům. Hlemýžďům rostou na jazyku a můžou jich mít až 40 tisíc. Had v nich má jed a mrož má zase zuby dlouhé až jeden metr.

Člověk má srst na hlavě – říkáme tomu vlasy. Jsou ale živočichové, kteří ji mají po celém těle. Třeba zebra má srst černobílé pruhovanou, což ji pomáhá při maskování. Lední medvěd má kvůli zimě srst hodně hustou. A lev? Ten ji má zase nejkrásnější.

Naše tělo je pokryté kůži, která se skládá ze tří vrstev. Když se zraníme, tělo dokáže kůži rychle obnovit. Jak to je u zvířat? Chameleon má kůži různých barev a mění ji v závislosti na teplo, chlad, světlo či tmu. Kapr má tělo pokryté šupinami, které ho chrání před poraněním. Želva má zase praktický krunýř…

Člověk má dvě paže, která je tvořená z nadloktí, předloktí a loktu. Když je člověk dítětem, používá paže k pohybu. A to je společné i s některými zvířaty. Například chobotnice má celkem osm paží a využívá je mimo jiné právě na přemístění. Dokáže s nimi také chytit kořist. Orangutan má paže delší než člověk a také v nich má ukrutnou sílu…

Držet, kreslit, tleskat nebo hladit.. Na to všechno používá člověk ruce. Zvířata je nemají, ale podobné jsou jim packy. Gorila má na každé pět prstů a pomocí pacek si pomáhá při pohybu a sbírá jimi i potravu. Jezevec používá packy na hrabání. A co panda?

Rozdílné je také bříško. Mají všechna zvířata pupík? U slepice byste ho těžko hledali. Kuřátka se totiž nevyvíjejí v těle maminky, ale ve vajíčku, a tak žádnou pupeční šňůru nepotřebují. A co má na břichu zvláštního klokan? A králík?

Zadeček má většina živočichů. Někteří mají malý, velký, buclatý, se žihadlem, schovaný pod ocasem…

My lidí máme dvě nohy. Některá zvířata jich ale mají mnohem víc. Takový mnohonožka třeba i několik stovek. Hroch má nohy zase silné, kobylka mrštné a pštros? Ten je nejrychlejší běžec, takže je hbité a také dlouhé.

Poslední kapitola nese název tlapky. Ty my jako lidé nemáme, na místo nich jsou chodila. U zvířat jsou ale běžná. Věděli jste, že kůň chodí neustále po špičkách? A že ještěrka má na noze 5 prstů jako my? Orel má jen 4, z toho 3 směřují dopředu a jeden prst dozadu.

Formát knihy

Kniha má čtvercový formát,pevné desky a je celkem velká. Stránky jsou z kvalitnějšího tvrdšího papíru, ale přesto je kniha útlá.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 249 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Kazdy, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Musí si lvi stříhat hřívu? přibližuje dětem zvířatka, a to opět netradičním způsobem. Jsou totiž porovnávány dle různých části těla. Nenajdeme zde přehled všech zvířat, ale jsou vybrány jen zajímavosti. Děti se tak dozví obvykle novinky, které ani netušily. Vlastně nejen děti. I já jsem zjistila spoustu věcí, které jsem předtím nevěděla.

V knize najdeme spoustu velkých a barevných ilustrací. Grafika je podobná jako u předchozích dílů, tedy moderní a svěží. Věkově doporučuji pro děti od 3-4 let.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Svenja Ernsten
Ilustrace: Tobias Pahlke
Rok vydání: 2020
Rozměr: 230×230 mm
Hmotnost: 460 g
Počet stran: 30
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments