KNIHA: Čím budu?

Kniha Čím budu se profiluje jako obrazová miniencyklopedie nejoblíbenějších povolání. Jedná se o velkoformátové leporelo, které obsahuje především obrázky a jen pár popisků, takže textový příběh v něm nenajdeme. I přesto ale může zabavit na dlouhé hodiny. Děti se totiž dozví, co obnáší různá povolání či co se k jeho výkonu používá. A mohou si tak udělat lepší představu o tom, čím by třeba chtěli jednou být.

Obsah knihy

V knize najdeme dojstránky s výjevem z různých míst. Kromě lidí a zajímavých situací čtenáři vidí všelijaká povolání. Za každou dvojstránkou pak následuje krátké shrnutí zmíněných profesí, a to včetně věcí, které nejčastěji lidé pracující na dané pozici využívají.

Jako první se dostáváme do města, kde vidíme cukrárnu se sympatickou paní cukrářkou, vedle obchod s prodavačem, kadeřnici v saloně, popeláře, který vysypává polenici, ale také kuchaře vařícího v restauraci nebo paní knihovnici, která zrovna půjčuje dětem knížky. Hned vedle je i paní učitelka a stavební inženýr.

Na další straně je uvedeno, s čím kdo ve městě pracuje.

Na podobném principu pak fungují i následující stránky. Třeba ta s historickou uličkou, kde se setkáme s malířkou, kominíkem, hercem, tanečnicí, muzikantem, švadlenou či fotografem.

Na venkově zase narazíme na zahradnici, veteřinářku, běžící sportovkyni, strojvedoucího, pošťáka na kole, zedníka, řidiče nebo automechanika. který opravuje rozbitý vůz.

Poslední výjev nás zavede k záchranné akci, při které se potopila loď. Lékař ošetřuje zraněného, pomáhá mu v tom zdravotní sestra, do toho námořník kontroluje celou situaci, policisté hlídají prostor, detektiv musí vše vyšetřit a pilot s vrtulníkem přiletěl pro muže v bezvědomí.

Formát knihy

Kniha je o trochu větší ne formát A4 a má pevné stránky, jak už je u leporel zvykem.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit například na Knihy Dobrovský nebo přímo v Nakladatelství Albatros. Cena se pohybuje okolo 179 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji!

Celkové hodnocení

Kniha Čím budu? dětem ukazuje, koho všeho mohou kolem sebe potkat. A seznamuje alespoň okrajově s tím, co práce na různých pozicích obnáší. Vlastní příběh si už musí děti doplnit samy, což nám vůbec nevadí. Ba naopak máme knihy na tomto principu rádi – vymýšlíme jména pro postavy, co přesně dělají, jakým způsobem a podoně.

Obrázky jsou barevné, hodně pestré a jednotlivé postavy jsou celkem velké. Díky tomu mi ale kniha přijde trochu nepřehledná, chaotická a špatně se nám v ní hledalo. Co se mi ale líbí je krátké shrnutí ke každé profesi.

Kniha pomáhá dětem v rozvoji představivosti a také rozšiřuje jejich slovní zásobu. Je vhodná od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: Jana Sedláčková
Ilustrace: Katarína Gasko
Rok vydání: 2019
Rozměr: 240×294 mm
Hmotnost: 689 g
Počet stran: 16
Vazba: leporelo

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments