KNIHA: BioAbecedář Hanky Zemanové

Když jsem poprvé držela v ruce knihu BioAbecedář od Hanky Zemanové, zděsila jsem se, co je to za bichli. Kniha je hodně obsáhla a také dosti těžká. Vybírala jsem si ji na základě dobrých recenzí od špiček z oblasti zdravé výživy. Ale nenapadlo mě, že bude takhle podrobná.

Pak jsem se do knihy začetla a teda musím říct, že klobouk dolů před autorkou. Kniha je podrobná a obsahuje spoustu informací, které by měl člověk slyšet, pokud se o výživu zajímá a chce jíst zdravěji (což je vlastně i můj případ).

Obsah knihy

Kniha je rozdělena na tři stěžejní oddíly – praktický průvodce nakupováním, encyklopedická část a praktická receptová část. V každém oddílu najdeme ještě různé kategorie, kde se je problematika probíraná více do hloubky.

Praktický průvodce nakupováním

V této části se čtenář dozví informace o různých druzích bio potravin. Kromě základních poznatků jak co vzniklo a používá se nechybí ani vyvrácení či potvrzení nejčastějších domněnek. Na konci každé kapitoly najdeme sekci „Moje rady“, kde autorka dává tipy, jak s konkrétní potravinou pracovat nebo co se jí osvědčilo. A nechybí ani rekapitulace, kde je v několika odstavcích shrnuto vše důležité.

Hned první kategorie se zaměřuje na obiloviny. Co je to zrno a z čeho se skládá? Jak se mouka vyrábí? Na co si dát pozor u obilovin? Jaký je rozdíl mezi bílou a celozrnnou moukou? A jak vlastně vybrat tu nejlepší celozrnnou mouku? Na to pak navazuje praktický přehled s tipy, jaké biomouky můžete sehnat na našem trhu. Autorka se zaměřuje hlavně na značku Probio, se kterou má dobré zkušenosti a uvádí také konkrétní druhy muk a na co se hodí.

Dále se se autorka zaměřuje na chleba a pečivo, mléko a mléčné výrobky, uzeniny, ryby, vejce, luštěniny, tuky a oleje, semínka a ořechy, zeleninu a ovoce nebo sladidla a sladkosti.

Encyklopedická část

V druhé části najdeme konkrétní potraviny. U každé je uveden krátký popis, co obsahuje, co dokáže, jak se dá v kuchyni využít i pro koho je vhodná (těhotné, kojící, děti, sportovce, lidi s dietami apod.).

Nechybí ani krátká zajímavost a shrnutí, v jaké podobě potravinu můžete najít v obchodě. Tato část je rovněž doplněná o fotky konkrétních produktů a také o seznam webů a e-shopů, kde je lze zakoupit (výběr opět dle zkušeností autorky) . Někdy je součástí také odpověď na otázky čtenářů nebo odkaz na recepty, které se nacházejí v třetí části knihy.

A jaké produkty tady vlastně najdeme?

  • Obiloviny – amarant, čirok, jáhly, ječmen a kroupy, kamut, kukuřice, oves, pohanka, pšenice, quinoa, rýže natural, špalda, žito
  • Luštěniny – cizrna, čočka, fazole, fazole azuki, hrách, sója
  • Semínka – alfalfa, dýňové semínko, konopné a lněné semínko, mák, psyllium, sezamové a slunečnicové semínko
  • Ořechy – lískové a vlašské ořechy, mandle, ostatní ořechy
  • Sladidla – agáve sirup, amasaké, javorový sirup, med, obilné slady a sirupy, sušené ovoce, stévie, třtinový cukr
  • Řasy a jiné – karob, kustovnice, kuzu a arrrowroot, mořská sůl, pickles, umeocet a umebošky

Praktická receptová část

V poslední části najdeme recepty z biopotravin. Každý recept obsahuje uvedení surovin, postup a také radu autorky a tip na obměnu jídla. Nechybí ani fotografie, jak jídlo vypadá a někdy jsou součástí také obrázky konkrétních produktů, které k vaření můžete využít (zde už jsou značky různorodé).

Příklady receptů:

  • Polévky – mungo polévka s řasou wakame, zeleninová polévka z červené čočky, rajčatová polévka s quinoou, lehká kedlubnová polévka, dýňovo-čočková polévka, hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem, letní zeleninová polévka se špaldovými nočky…
  • Saláty a pomazánky – teplý salát z cizrny s pórkem a sušenými rajčaty, salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami, letní cizrnový salát s bylinkami, sytý salát z quiony, těstovinový salát s uzeným tempehem, salát s quinoy s červenými olivami, listový salát s napařovanou zeleninou, fazolová pomazánka, rychlé luštěninové pomazánky s tahini, slané špaldovo-lněné krekry…
  • Bezmasá jídla – cizrna s rajčatovo-zeleninovou kari omáčkou, polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem, rizoto s quinoou a pečenou zeleninou, celozrnné rizoto se zeleninou a tofu, celozrnný špaldový koláč s pórkem, uzený tempeh s bramborami a houbami, mrkvovo-rýžový závin s mandlemi…
  • Dezerty (bez bílého cukru) – čokoládový pudink s višněmi, špaldové muffiny s čokoládou a ořechy, veganské špaldové muffiny s javorovým sirupem a brusinkami, daťtové hvězdičky v čokoládové polevě, jahelník se švestkami a jablky…

Formát knihy

Kniha je čtvercového formátu, má pevnou vazbu a je celkem tlustá a těžká (přes kilo a půl).

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Smart Press. Cena je běžně 699 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

BioAbecedář podává podrobný přehled o zdravých a bio potravinách. Je psán srozumitelnou formou, takže je vhodný pro naprosté laiky v této oblasti. Určitě ale potěší i ty, kteří už povědomí mají, ale rádi by se dozvěděli o biopotravinách více. Autorka se totiž zaměřila na praktické informace a spoustu tipů, které lze využít v běžném životě.

Mě třeba překvapilo, co všechno dokáží ovesné vločky. A oceňuji také kapitolu o tucích a olejích, kde je hezky popsáno, jaké oleje jsou vhodné na pečení smažení či vaření (ani jsem nevěděla, že je jich tolik druhů). U receptů se mi líbilo, že jsou z běžně dostupných surovin. A mnohdy jich není ani potřeba mnoho a výsledek chutná skvěle.

Kniha je doplněna o spoustu reálných obrázků – plodin, surovin, výrobků, jídel z receptů nebo přímo fotek s autorkou. Kniha má také zajímavé grafické zpracování – například encyklopedická část je různě barevně podbarvena, aby se v ní lépe hledalo, nechybí různé štítky jakoby z bloku, kde jsou doplňující informace aj. K tomu nechybí ani integrovaná záložka. Písmo je trochu menší, než je zvykem (osobně bych klidně brala o pár čísel větší), ale to by se už informace asi na stránku vlezly.

Kniha je vhodná pro rodiče, ale také pro všechny ostatní, kdo se zajímají o zdravou stravu. Ke knize vznikla i Biokuchařka, kde autorka přidává přes 80 receptů.


Vydává: Nakladatelství Smart Press
Autor: Hana Zemanová
Rok vydání: 2017, 2. vyd.
Rozměr: 210×220 mm
Hmotnost: 1 570 g
Počet stran: 432
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments