ČTENÍ: Mraveneček na cestách

Kniha Mraveneček na cestách přináší krátké příběhy ze říše zvířat, které jsou doprovázeny ilustracemi od Venduly Hegerové. Malý mraveneček se poprvé pouští sám do světa. Co by měl vědět? Čeho se obávat? A co ho nakonec potká?

Obsah knihy

Mraveneček vyráží na průzkum okolí. Na svou první cestu. Pohybovat se bude různými způsoby a od maminky také dostane zajímavé rady.

Jako první se vydá pěšky. A maminka mu vysvětluje, že když na obloze svítí sluníčko, je den. Pokud uvidí žlutý měsíček, je noc. Hlavně ale pozor na déšť, aby nepromokl, to by byl malér.

Mraveneček vyzbrojen odvahou se vydává na výlet. Potká zajímavou rostlinu a ta mu poví, že se jmenuj měsíček zahradní, takže si mraveneček myslí, že už je noc. Ale statečně putuje dál, až potká další rostlinu, která se představí jak zlatý déšť. Vida, tak hlavně nepromoknout, vzpomíná si mraveneček. Poté narazí na červené stvoření s tečkami, které o sobě říká, že je slunéčko sedmitečné. Mraveneček tedy nabyde dojmu, že je opět ráno, když sluníčko vezlo ven. A vydá se na cestu zpět domů. Zažil toho přece ažaž – celý den a celou noc na cestách, do toho déšť…

Za příběhem je krátká informace o mravencích a jejich zemědělských sklonech. Na závěr je pak pro děti připravená aktivita na hledání rozdílů.

A na podobném principu jsou pak i ostatní kapitoly. No počátku je vždy krátký příběh (obvykle okolo 4-5 stránek včetně ilustrací). Mraveneček vyzkouší například stopování, kdy ho kousek popoveze šnek, letí vzduchem díky vážce nebo pluje po vodě v ořechové skořápce. Na cestách se k němu přidají i mravenčí bráchové, kteří se neustále hádají, ale i tak společně zachrání pavouka ze zajetí.

Děti se dozví zajímavosti, například že hlemýždi jsou velcí jedlíci, vážky patří mezi nejrychlejší hmyz, mravenci jsou často označování jako lesní policie, vedou ale mezi sebou často války a podobně.

Zábavné aktivity jsou různorodé – hádanky, najít co na obrázek nepatří, křížovky, přiřazování…

Formát knihy

Kniha je menší, přibližně jako formát A5 . Má pevné desky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál. Stojí 195 Kč, ale pokud narazíte na akci, lze ji pořídit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha přináší krátké příběhy o mravenečkovi, který se vydává do světa a zažívá zde nejedno dobrodružství. V knize je krásně vidět, jak je mravenčí život rozdílný od toho našeho. Pro mravenečka je i pár metrů obrovský výlet a když vidí kaluž, tak se raduje jako by to bylo moře.

Mraveneček bere navíc hodně věcí doslova nebo se zkresleným významem, a tak nastávají různě komické situace – například si myslí, že byl venku celý den či noc, protože potkal slunéčko sedmitečné a měsíček lékařský. Myslí si, že na šnekovi pojezdil kus světa aj. Na Mravenečka na cestách pak volně navazuje i druhý díl – Mravenečkova dobrodružství.

Obě knihy má na svědomí Stanislava Reschová, od které máme doma knížku Kdo ukradl zelí?. V případě mravenečka je formát knihy stejný a nechybí ani doplňující úkoly, které dětem vytvoří ještě více zábavy. Ilustrace od Venduly Hegerové jsou barevné a zábavné.

Věkově doporučuji pro předškoláky i mladší školáky.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Stanislava Reschová
Ilustrace: Vendula Hegerová
Rok vydání: 2017
Rozměr: 175×193 mm
Hmotnost: 260 g
Počet stran: 64
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments