KNIHA: Zachráněné Vánoce

Vánoční knížky nemusí být jen o známých příbězích a tradicích. Příkladem toho jsou i Zachráněné Vánoce od Lenky Rožnovské. Originální téma, napínavý příběh, přitom se děti o dozví, co je to vlastně betlémské světlo a jaký je rozdíl mezi betlémem a Betlémem.

Obsah knihy

Příběh se točí okolo malého Františka, který bydlí se svou maminkou a tatínkem v bytě na náměstí. Kouká s rodiči z okna a vidí, jak jdou děti s lucerničkou do kostela. Tatínek mu vysvětlí, že šli pro betlémské světlo, které skauti dovezli až z dalekého Betléma.

František se vydá také pro světlo, alespoň tedy do kostela. Podívá se také na místní betlém a chce Ježíškovi dát do pokladničky penízky. Jenže se mu dvacetikoruna v pokladničce zasekne a František uteče, protože neví, co dělat.

Na zpáteční cestě potká pana Dobrejšku, který je moc smutný. Každý rok nosí tři karafiáty své ženě na hrob a někdo mu je ukradl. Celé Vánoce má díky tomu zkažené. Františka napadne, že by mu mohl pomoci.

Vydá se do květinářství, že za své našetřené peníze karafiáty koupí. Jenže v obchodě zjistí, že mu chybí dvacet korun. Zrovna ty, které se zasekly v pokladničce. František se pokusí získat je zpět, aby mohl karafiáty koupit a udělat panu Dobrejškovi radost. Podaří se mu to? Zachrání panu Dobrejškovi Vánoce?

Formát knihy

Kniha je o trochu menší než formát A5. Je tenká, lehká a dobře se drží v ruce.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit v knihkupectví nebo přímo v e-shopu Nakladatelství Albatros. Cena se pohybuje v rozmezí 170-240 Kč.

Celkové hodnocení

Kniha Zachráněné Vánoce přináší originální příběh z období adventu a Štědrého dne. Má krásnou myšlenku – malý chlapec se rozhodne potěšit svého souseda, který je smutný, protože mu někdo ukradl květiny pro jeho zesnulou ženu, které ji každoročně nosí o Vánocích na hrob. František chce koupit novou kytici, jenže získat ji není jen tak. Touha udělat sousedovi hezké Vánoce je ale větší…

Kniha je členěná do kapitol. Každá kapitola je krátká a čtivá, takže se kniha dobře čte i s malými dětmi. Škoda jen těch ilustrací, které rozhodně nejsou můj šálek kávy. Už obrázek na obalu knihy mě trochu odradil a podobný styl je bohužel v celé knize.

Kniha je vhodná pro děti od 4 let.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: Lenka Rožnovská
Ilustrace: Iku Dekune
Rok vydání: 2017
Rozměr: 160×195 mm
Hmotnost: 252 g
Počet stran: 64
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments